Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperverseny hatodik fordulójában nagymestereink kettős vereséget szenvedtek. Polgár Judit a norvég Magnus Carlsennel szemben a sötét bábukat vezetve maradt alul. A Nimzóindiai védelmű partiban a 17 éves titán ismét bizonyította, hogy a pozíciós játékban is otthonosan mozog, félpontos előnnyel vezeti a 14 fős mezőnyt. Lékó Péter világossal szenvedett vereséget a bolgár exvilágbajnoktól, Veszelin Topalovtól. A bonyolult küzdelemben Topalov jobban tájékozódott. Nehéz csatában nyert az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az éllovas örmény Levon Aronjannal szemben. A hetedik játéknapon Polgár-Anand és Gelfand-Lékó párharcok lesznek.

A holland tengerparti városkában zajló viadal hatodik fordulójában három játszma végződött döntéssel, kettőben nagymestereink szenvedtek vereséget. Lékó Péter világossal a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovtól kapott ki, míg Polgár Judit sötéttel a norvég Magnus Carlsennel szemben maradt alul. Mindketten elvesztették veretlenségüket, Judit ötven százalékra esett vissza, míg Péter az indiai világbajnokkal, Viswanathan Ananddal holtversenyben csak a 11. a rangos mezőnyben.

Döbbenetes, hogy mekkorát fejődött Magnus Carlsen az elmúlt egy évben. Szélesedett megnyitási repertoárja, egyre magabiztosabb a különböző állásokban. Nem sokat tétovázik, gyorsan dönt a lépésjelöltek között. Polgár Judit ellen a Nimzoindiai védelmű, látszólag sötétre semmi veszélyt nem jelentő változatban bizonyította világos igazát, és félpontos előnnyel immár egyedül éllovas.

Öt döntetlen után botlott Lékó Péter is. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov kettős győzelemmel magához tért, először az izraeli Borisz Gelfandot, majd Pétert győzte le. A bonyolult küzdelemben önbizalma érvényesült, kihasználta nagymesterünk hibáit.

Második győzelmét aratta az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, elvesztette veretlenségét az örmény Levon Aronjan. A legegyszerűbb végjátékban is könnyű hibázni az időzavar fenyegető árnyékában, ennek lett áldozata Aronjan. Gyorsan remizett az indiai világbajnok Viswanathan Anand, a cserespanyol nem bizonyult hatásos fegyvernek az azeri Tejmur Radzsabov kezében.

A 6. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2681) - Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Vezérindiai védelem, 16)
Lékó (magyar, 2753) - Topalov (bolgár, 2780) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 66)
Carlsen (norvég, 2733) - Polgár (magyar, 2707) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 52)
Anand (indiai, 2799) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Caro-Kann védelem, 18)
Kramnyik (orosz, 2799) - Aronjan (örmény, 2739) 1 - 0 (Félszláv védelem, 110)
Radzsabov (azeri, 2735) - Adams (angol, 2726) döntetlen (Spanyol megnyitás, 25)
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Eljanov (ukrán, 2692) döntetlen (Olasz megnyitás, 66)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 4,5 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik ésTejmur Radzsabov 4
4. Levon Aronjan 3,5
5-10. Michael Adams, Loek van Wely, Sahriyar Mamedgyarov, Vaszilij Ivancsuk, Polgár Judit és Veszelin Topalov 3
11-12. Lékó Péter és Viswanathan Anand 2,5
13-14. Borisz Gelfand és Pavel Eljanov 1,5

A 7. forduló párosítása:
Eljanov - Van Wely
Adams - Mamedgyarov
Aronjan - Radzsabov
Ivancsuk - Kramnyik
Polgár - Anand
Topalov - Carlsen
Gelfand - Lékó