Vágólapra másolva!
A Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2008 szuperverseny harmadik fordulójában valamennyi játszma döntetlennel fejeződött be. Polgár Judit világossal érdekes szicíliai védelmű partiban a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval osztozott meg  a ponton. Lékó Péter sötéttel remizett az éllovas Levon Aronjannal. Az örmény nagymester gyalogot áldozott, amit Lékó az egyszerűsítés érdekében visszaadott. A norvég Magnus Carlsen az angol Michael Adams elleni döntetlennel megőrizte holtversenyes első helyét. Az azeri Tejmur Radzsabov nagy csatában harcolta ki a fél pontot a holland Loek van Welyvel szemben. Szerény teljesítményt nyújt a sereghajtó indiai világbajnok Viswanathan Anand, de az orosz Vlagyimir Kramnyik sem lehet túl büszke a három remijére. A negyedik játéknapon Lékó-Ivancsuk és Gelfand-Polgár párharcokra kerül sor.

Hét döntetlennel folytatódott az esztendő legjelentősebb tornája. A harmadik játéknapot két gyors döntetlen vezette be, a sötéttel játszó, a világranglistát holtversenyben vezető indiai világbajnok, Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszmája végződött pontosztozkodással. Az ukrán Pavel Eljanov és az azeri Sahriyar Mamedgyarov lehetett csak elégedett az eredménnyel...

A fordulóban nagymestereink rangadót játszottak. Polgár Judit a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval csatázott. Korábban 39 partiban mérték össze erejüket, Topalov mérlege volt egy kissé kedvezőbb, a 11 remi mellett 16-12-re vezetett.

Borítékolhattuk, hogy a szicíliai védelem Najdorf-változata kerül ismét terítékre. Judit ezúttal a 7.Hf3-as varit választotta, és a nyitás után kedvezőbbnek tűnt állása. Az egyszerűsítés után azonban Topalov jutott némi kezdeményezéshez, amit nagymesternőnk pontos játékkal hárított, a 45. lépés után kötöttek békét.

A mexikói vb-n Lékó Péter a negyedik fordulóban vereséget szenvedett Levon Aronjantól, és ez kihatással volt az egész versenyére. Kellemetlen emlék, hogy 2006-ban az örmény sakkozó a linaresi torna utolsó fordulójában is legyőzte Pétert, s ezzel letaszította őt az első helyről, amelyet 13 fordulón keresztül őrzött.

A 13 eddig játszott partijuk során Aronjan négyet nyert, míg nagymesterünk csak egyet. Ennek tükrében érthető volt az óvatossága, hogy nem próbálta őrizni gyalogelőnyét, hanem azt visszaadva inkább remire egyszerűsített.

A norvég Magnus Carlsen a spanyol megnyitás nyílt változatában kicsit hátrányosabb állását türelmesen játszva remizett az angol Michael Adams ellen, és megőrizte holtversenyes első helyét.

Megnyitáselméleti szempontból a legérdekesebb párharcot az azeri Tejmur Radzsabov és a holland Loek van Wely vívta. Kramnyik egyik szekundánsának érdekes ötlete volt a bonyolult variban, és a sorozatos cserék után előnybe került.

Elméleti szempontból is érdekes végjátékra egyszerűsödött a pozíció: Wely bástyája harcolt Radzsabov futójával szemben és még világosnak a4, sötétnek a5 gyalogja volt. Tejmur pontosan védekezett, és kiharcolta a remit. A végjáték alapos elemzésére még visszatérünk. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk nem tudta megváltani a világot, hiába tűnődött oly sokat.

Forrás: [origo]

A 3. forduló eredményei:
Radzsabov (azeri, 2735) - Van Wely (holland, 2681) döntetlen (Félszláv védelem, 93)
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 23)
Eljanov (ukrán, 2692) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 17)
Adams (angol, 2726) - Carlsen (norvég, 2733) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Aronjan (azeri, 2739) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Vezérindiai védelem, 28)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Angol megnyitás, 22)
Polgár (magyar, 2707) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

A verseny állása:
1-2. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 2,5 pont
3. Tejmur Radzsabov 2
4 - 9. Vlagyimir Kramnyik, Polgár Judit, Loek van Wely, Vaszilij Ivancsuk, Michael Adams és Lékó Péter 1,5
10-14. Veszelin Topalov, Pavel Eljanov, Borisz Gelfand, Viswanathan Anand és Sahriyar Mamedgyarov 1

A negyedik forduló párosítása:
Van Wely - Topalov
Gelfand - Polgár
Lékó - Ivancsuk
Carlsen - Aronjan
Anand - Adams
Kramnyik - Eljanov
Radzsabov - Mamedgyarov