Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben meglepetésekkel kezdődött meg a Corus 2008 szuperverseny. Az első forduló szenzációjaként az azeri Tejmur Radzsabov legyőzte Viswanathan Anandot. A 20 éves Radzsabov remekül felkészült az Anti-meráni változatból, és túljátszotta az indiai világbajnokot. Időzavarban nem találta meg az azonnali nyerést, végül a 85. lépés után fogadhatta Anand gratulációját. Kalandos partiban az örmény Levon Aronjan a bolgár exvilágbajnokot, Veszelin Topalovot győzte le. Nyeréssel rajtolt a legfiatalabb résztvevő, a 17 éves norvég Magnus Carlsen, az azeri Sahriyar Mamedgyarov túl korán kapitulált. Az ukrán-magyar párharcokban döntetlenek születtek. Polgár Judité igen értékes, hiszen Vaszilij Ivancsukkal osztozott meg a ponton. Lékó Péter kicsit jobban állt Pavel Eljanov ellen, de a fenyegető időzavar árnyékában maga kínálta  a remit. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is csak fél pontot szerzett, nem bírt holland szekundánsával, Loek van Welyvel.

A mexikói világbajnokság 14 partijában nem talált legyőzőre az új sakk-király, Viswanathan Anand. Wijk aan Zee-ben már az első játéknapon vereséget szenvedett. Korábban az azeri Tejmur Radzsaboval 22 játszmában mérte össze erejét, Anand 9-4-re vezetett. A nyerésekből azonban csak egyet szerzett meg klasszikus gondolkodási idejű partiban. 2003-ban a linaresi szuperversenyen győzött, de Tejmur a dortmundi viadalon azonnal visszavágott. két éve Mainzban megnyitáselméleti szempontból is érdekes partikat játszott a rapid párosmérkőzésen, s végül 5-3-ra Vishy nyert.

A meccsen kétszer is tesztelték az Anti-meráni változatot, és Wijk-ben folytatták az elméleti vitát. Radzsabov nagyon magabiztosan játszott, Anand időhátrányba került a korántsem könnyű állásban. A vezércsere után Radzsabov támadásba lendült a középen rekedt sötét király ellen, és még az időkontrollig nyerhetett volna. Anand a bonyodalmakat megúszta minőség elvesztésével, de a végjátékot nem tudta megmenteni. Tejmur némi bizonytalankodás után megtalálta a jó tervet, királyával betört a világbajnok soraiba, és a 85 lépéses csata végén győztesként állhatott fel a sakkasztaltól. A tavalyi tornán Radzsabov az örmény Levon Aronjan és a bolgár Veszelin Topalov társaságában hármas holtversenyben az élen végzett, nem is kezdhette volna jobban az idei viadalt, mint a világbajnok skalpjának megszerzésével.

Aronjan és Topalov egymás ellen küzdött meg, és az örmény nagymester minőséghátrányból fordítani tudott, nagy kalandok után győzött. A bolgár exvilágbajnok sokszor hibázott, ellenjátékot engedélyezett ellenfelének. Aronjan élt a lehetőséggel, míg Topalov gyengén védekezett, és kikapott.

Bonyolult csatában győzött a 17 éves Magnus Carlsen. A szicíliai védelmet az azeri Sahriyar Mamedgyarov zártan, igen eredetien kezelte, de nem tudta megingatni a norvég fiút önbizalmában. Carlsen merész királyszárnyi akciót kezdett, és Mamedgyarov egyre bizonytalanabbá vált. Magnus hibázott, beengedte a világos bástyát a hetedik sorra. A sötét haderő a kissé magára maradt világos király ellen kezdett volna akciót, amikor váratlanul - túl korán - az azeri sakkozó kapitulált. Sokan nem értették, hogy milyen veszélyeket látott, az elemzés azt mutatta, hogy Magnusnak komoly esélyei voltak, a feladás azonban mindenképen elhamarkodott volt.

Remikkel rajtoltak nagymestereink. Polgár Judit a vezérindiai védelmű játszmában kamatoztatta jó felkészültségét, Vaszilij Ivancsuk már a 24. lépés utá maga kínálta a békekötést. Lékó Péter a szuperversenyen még újonc Pavel Eljanovval osztozott meg a ponton. Futópárral szemre tetszetős volt Péter állása, de mindketten túl sokat gondolkodtak, és a fenyegető időzavar miatt döntetlenben egyeztek meg.

Hiába játszott világossal Vlagyimir Kramnyik, nem tudta legyőzni holland szekundánsát, Loek van Welyt. Az orosz exvilágbajnok sáncolhatott volna hosszúra, támadást kezdeményezhetett volna, ehelyett óvatosra fogta a tempót. Békés partit játszott az angol Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand is.

Az első forduló eredményei:
Kramnyik (orosz, 2799) - Van Wely (holland, 2681) döntetlen (Szláv védelem, 25)
Radzsabov (azeri, 2735) - Anand (indiai, 2799) 1 - 0 (Félszláv védelem, 85)
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Carlsen (norvég, 2733) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 40)
Eljanov (ukrán, 2692) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Vezérindiai védelem, 27)
Adams (angol, 2726) - Gelfand (izraeli, 2737) döntetlen (Orosz huszárjáték, 21)
Aronjan (örmény, 2739) - Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 62)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Polgár (magyar, 2707) döntetlen (Vezérindiai védelem, 24)

A második forduló párosítása:
Van Wely - Polgár
Topalov - Ivancsuk
Gelfand - Aronjan
Lékó - Adams
Carlsen - Eljanov
Anand - Mamedgyarov
Kramnyik - Radzsabov