Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny második fordulójában a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan újabb győzelmet aratott. A 17 éves norvég sakkozó világossal az ukrán Pavel Eljanov ellen szép stratégiát megvalósítva nyert. Aronjan sötéttel mért vereséget Borisz Gelfandra, az izraeli sakkozó királya matthálóba került. Remizett mindkét magyar nagymester. Polgár Judit sötéttel hátrányosabb állást mentett meg örökös sakkal a holland Loek van Welyvel szemben. Lékó Péter az angol Michael Adamsszel 98 lépésben osztozott meg  a ponton. A vezérvégjátékban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, ahogy Vlagyimir Kramnyik sem tudott nyerni az azeri Tejmur Radzsabov ellen. A világbajnok Viswanathan Anand világossal nem bírt az azeri Sahriyar Mamedgyarovval, döntetlennel zárult a bolgár Veszelin Topalov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partija is. A harmadik játéknapon Polgár-Topalov és Aronjan-Lékó párharcok lesznek.

A 20-as kategóriájú, 2742-es Élő-átlagú viadal második fordulójában nagymestereink játszmái örökös sakkal, így döntetlenekkel fejeződtek be. Polgár Judit számára ez a játszma megmentését jelentette, Lékó Péternek bosszúság volt, az angol Michael Adams a harmadik időkontroll kapkodásában is jó sakkokat adott.

A női világranglistát vezető Polgár Judit kockázatosan játszotta a holland Loek van Welyvel szemben a Nimzoindiai védelem egyik ritkább változatát, és hátrányba került. Kölcsönös időzavarban a tőle megszokott taktikai érzékkel okozott gondokat Welynek, vezére és bástyája akcióba lendült, és a világos király nem menekülhetett az örökös sakkból.

Lékó Péter és Michael Adams a spanyol megnyitásban csapott össze és nagymesterünk az angol sakkozó receptjét követte, amivel a 2002-es linaresi tornán Ruszlan Ponomarjovot győzte le. Adams javította sötét játékát, majd a centrum robbantásával okozott fejtörést Péternek. A sorozatos cserék világos minimális előnyéhez vezettek, Adams azonban a passzív védekezés helyett gyalogot áldozott, hogy vezérvégjátékban keresse a menekülést. Lékó sokáig próbálkozott, de a jól védekező Adams kiharcolta a remit.

A második játéknapon két győzelem született, Magnus Carlsen pozíciós játszmát nyert meg, Levon Aronjan a bonyodalmakban jobban tájékozódott, mint időzavarba került ellenfele. A 17 éves Magnus teljesítménye méltán érdemel elismerést, a hosszú elméleti változatban tájékozottabb volt az ukrán Pavel Eljanovnál.

A korai vezércsere ellenére a királyszárnyi gyalogtöbblet jelentette világosnak az esélyt, és ezt a norvég titán hibátlanul kihasználta. A mexikói vb idején sokszor dicsértük az izraeli Borisz Gelfandot kitűnő elméleti felkészültségét, ezúttal Aronjan rátapintott gyengéjére. Gelfand időzavarban eltévedt a bonyodalmakban, királya bajba került, majd azonnal vesztőt húzott.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a moszkvai Tal-emlékversenyen világossal nagyon eredményes volt, öt partijából négyet is megnyert. A Corus-tornát két világos játszmával kezdte, de mindkétszer csak remire futotta erejéből.

Az első játéknapon az indiai világbajnok ellen győztes azeri Tejmur Radzsabov nem ijedt meg Kramnyiktól, a kedvenc királyindiai védelmét vetette be. Vlad pozíciós változat mellett döntött, nem akart taktikai küzdelmet. Radzsabov a lebonyolításkor gyalogot vesztett, de a minimális anyag mellett biztosak lehettünk a remiben. Ebbe Kramnyik nehezen nyugodott bele.

A szuperversenyen egyelőre sereghajtó Viswanathan Anand és Veszelin Topalov. Az első fordulóban elszenvedett vereségük után világossal nem tudtak javítani. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov ezúttal nem hibázott, remekül megtalálta az ellenesélyt, az indiai világbajnok nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. A bolgár exvilágbajnok óvatosabb volt a megszokottnál, Vaszilij Ivancsuk jó érzékkel választotta a Benoni védelmet.

A második forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2681) - Polgár (magyar, 2707) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 37)
Topalov (bolgár, 2780) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Benoni védelem, 36)
Gelfand (izraeli, 2739) - Aronjan (örmény, 2739) 0 - 1 (Szláv védelem, 30)
Lékó (magyar, 2753) - Adams (angol, 2726) döntetlen (Spanyol megnyitás, 98)
Carlsen (norvég, 2733) - Eljanov (ukrán, 2692) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 54)
Anand (indiai, 2799) - Mamedgyarov azeri, 2760) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Kramnyik (orosz, 2799) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Királyindiai védelem, 79)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 2 pont
3. Tejmur Radzsabov 1,5
4 - 9. Vlagyimir Kramnyik, Polgár Judit, Loek van Wely, Vaszilij Ivancsuk, Michael Adams és Lékó Péter 1
10-14. Veszelin Topalov, Pavel Eljanov, Borisz Gelfand, Viswanathan Anand és Sahriyar Mamedgyarov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Radzsabov - Van Wely
Mamedgyarov - Kramnyik
Eljanov - Anand
Adams - Carlsen
Aronjan - Lékó
Ivancsuk - Gelfand
Polgár - Topalov