Vágólapra másolva!
Négynapos szünet után az andalúziai városban, Linaresben folytatódott az esztendő második szuperversenye. A viadal nyolcadik fordulójában Lékó Péter sötéttel az azeri Tejmur Radzsabovval bonyolult partiban 39 lépés után remizett. Az azeri nagymester gyalogot, majd tisztet is áldozott, Péter higgadtan védekezett, kiharcolta a döntetlent. Egy pontra növelte előnyét az éllovas Viswanathan Anand. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatában győzte le a spanyol Alekszej Shirovot. Kalandos játszmában a legfiatalabb résztvevő nyert a torna doyenje ellen. A 17 éves norvég Magnus Carlsen reménytelennek tűnő állásban merész tervvel időzavarba kergette az ukrán Vaszilij Ivancsukot, hibára kényszerítette rutinos ellenfelét. Visszavágott az első félidőben elszenvedett vereségéért az örmény Levon Aronjan. Minőséget áldozott, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov hibázott. Lékó világossal Ivancsukkal játssza következő partiját.

A mexikói kirándulás, a 21-es kategóriájú szuperverseny első félideje után, a közel 24 órás utazás, akklimatizációs nehézségekkel való küzdelem után immár a hagyományos helyszínen, az andalúziai Linaresben folytatódott a 8 nagymester csatározása. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand félpontos előnnyel kezdhette a második félidőt, és már-már hazai pályán, hiszen több mint 10 éve Madrid közelében él.

A tornát Moreliában győzelemmel kezdte, sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában látványos minőségáldozattal zúzta szét a spanyol színekben játszó egykori lett Alekszej Shirov királyállását. Shirov másodhúzóként a Szvesnyikov-változatra szavazott, de jól előkészített folytatás áldozata lett. Sötét akciója kifulladt, időzavarban gyalogot vesztett, anyagi előnyét Anand könnyedén érvényesítette.

A mexikói félidő Lékó Péternek és Tejmur Radzsabovnak is csalódást okozott. Első számú nagymesterünk az azeri nagymester elleni győzelemmel rajtolt, de adós maradt a remélt jó folytatással. Nehéz dolga volt, hogy megbirkózzon elkeseredettségével, rendezze sorait a folytatáshoz, visszaverje Radzsabov szépítési kísérletét. A vezérindiai védelem divatos változatában csatáztak, ahol világos gyalogot áldoz kezdeményezésért, majd Tejmur tisztáldozattal fokozta az izgalmakat. Többször is változott az anyagi összetétel, majd mindketten elégedetten nyugtázhatták a békekötést.

A fiatalság optimizmusa győzedelmeskedett az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a norvég Magnus Carlsen összecsapásában. A spanyol megnyitás berlini változatában a 17 éves titán hátrányba került. A pesszimisták reménytelennek ítélték állását, de jól kavart, időzavarba kergette Ivancsukot, az olimpiai bajnok nyerőesélyes pozícióját vesztésre rontotta.

Visszavágott az első félidőben elszenvedett vereségéért az örmény Levon Aronjan, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov harmadszor kapitulált. Hosszas manőverezések után Aronjan minőséget áldozott, Topalov hibásan cserélt vezért. A végjátékban a sötét bástyák nem jutottak szerephez, Aronjan lépésről lépésre fokozta előnyét és értékes győzelmet aratott.

A 8. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Shirov (spanyol, 2755) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 57)
Ivancsuk (ukrán, 2671) - Calsen (norvég, 2733) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 40)
Radzsabov (azeri, 2735) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Aronjan (örmény, 2739) - Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Angol megnyitás, 1 - 0

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 5,5 pont
2-3. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 4,5
4-5. Veszelin Topalov és Alekszej Shirov 4
6. Tejmur Radzsabov 3,5
7-8. Vaszilij Ivancsuk és Lékó Péter és 3

A 9. forduló párosítása:
Aronjan - Anand
Topalov - Radzsabov
Lékó - Ivancsuk
Carlsen - Shirov