Vágólapra másolva!
Moreliában, a szuperverseny első félidejének utolsó játéknapján Lékó Péter világossal vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól. A szicíliai védelem Najdorf-változatában nagymesterünk óvatosan játszott, egyenlő állásban azonban ismét túl sok gondolkodási időt használt el. Időzavarban sorozatos hibákkal a pontot a bolgár exvilágbajnoknak "ajándékozta". A 17 éves norvég Magnus Carlsen remekül használta ki az örmény Levon Aronjan taktikai hibáját, értékes győzelmet aratott. Megszerezte második győzelmét a spanyol Alekszej Shirov, az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc királyindiai védelmében kapott ki. Az éllovas indiai világbajnok Viswanathan Anand világossal remizett az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, megőrizte félpontos előnyét. A torna február 28-án Linaresben folytatódik, Lékó sötéttel Radzsabovval játszik.

Lékó Péter számára lidércálomnak is beillik a szuperverseny utolsó három fordulója. Két vereség világossal, Viswanathan Anand ellen a kihagyott nyerőesély, Veszelin Topalovval szemben egy egyenlő állás elvesztése időzavarban, sötéttel pokoli időzavarban megmentett parti Levon Aronjannal szemben. Fél pont a három partiból, és Péter sereghajtóként kezdi meg a linaresi második félidőt. Akklimatizálódni kell, valahogy felejteni a sok bakit, és összeszednie magát, ahogy ez sikerült 2006-ban Topalovnak, tavaly Alekszander Morozevicsnek.

Láthatóan nem csak nagymesterünket, hanem Aronjant is megviselte nagy csatájuk, mindketten megfizették az összecsapás árát. Topalov korábban Péter jó kuncsaftja volt, 57 egymás elleni partjukban 15-11-re vezetett. A bolgár sakkozó az utóbbi időben egyre eredményesebb volt, javított a mérlegén. 2005-ben a dortmundi tornán, a San Luis-i vb-n, majd két éve Linaresben is legyőzte őt, ez akkor Péter első helyébe került. Borítékolhattuk a szicíliai védelem Najdorf-változatát. Ezúttal nem az éles ún. angol támadás került terítékre, hanem mindketten rövidre sáncoltak. Világosnak minimális előnyt jelentett a vezérszárnyi gyalogtöbblet, de nehezen találták a helyüket a világos bástyák. A gondolkodási dő rohamosan fogyott, Topalov jó érzékkel csak húzott, majd a váratlan lehetőségre azonnal rácsapott. Időzavarban Péter sorozatos hibákat követett el, állása összeomlott.

Minden dicséret megilleti a 17 éves Magnus Carlsent, a norvég titán a tornán másodszor szépített, és feljött ötven százalékra. Wijk aan Zee-i holtversenyes társára, Levon Aronjanra mért csapást, és törlesztett a 2005-ös Világkupán, majd a világbajnok-jelölti párosmérkőzésen elszenvedett vereségéért. Magnus kikerülte a Marshall-támadást, 8.a3-mal játszotta a spanyol megnyitást, de 12.Fg5 terve nem vált be. A kritikus pillanatban jó érzékkel áldozott gyalogot, Aronjan beengedte a világos huszárt d5-re. A taktikai adok-kapok világos tisztelőnyével zárult, Magnus a legkisebb esélyt sem engedélyezve nyert.

Harcosan kezdődött, békekötéssel zárult Viswanathan Anand és Vaszilij Ivancsuk 101. párharca. 62 remi mellett Anand oldalán az előny 25-13-mal, és a szicíliai védelem schweningeni-változatában meg is indította a királyszárnyi gyalogrohamot. Az ukrán olimpiai bajnok higgadtan védekezett, és a rutinos rókák nem feszítették tovább a húrt. Az indiai világbajnok félpontos előnnyel kezdi a linaresi második félidőt. Eredményében csak azt furcsálljuk, hogy világossal nem tudott partit nyerni, egyet bukott is, sötéttel háromszor győzött.

A világranglistán a hetedik helyre előrelépett Alekszej Shirov vereséggel rajtolt Moreliában. A spanyol nagymestert azonban nem "küldte padlóra" Anand minőségáldozatos győzelme, hanem rendezte sorait, és holtversenyes másodiként utazhat választott hazájába. Az azeri Tejmur Radzsabov ismét királyindiai védelmet játszott, túlzottan is eredetien próbált támadni, gyalogot áldozott, de kompenzációt nem kapott. Shirov itt-ott még jobban is játszhatott volna, de végül megtalálta a nyerő tervet, világos gyalogjai lendültek előre a királyszárnyon.

A nagymesterek csomagolnak, repülőre szállnak, hogy február 28-tól Linaresben folytassák a küzdelmet a 21-es kategóriájú tornán. A mexikói városban a megszokottnál többet hibáztak, de a sakkrajongók elégedettek lehetnek a harcosságukkal. A 28 partiból 15(!) dőlt el, sötét 8-7-re vezet, ami igazi szenzáció. Öröm az európai szurkolóknak, hogy vége az éjszakázásnak, az andalúziai városban fél 4-kor kezdődnek a játszmák.

A 7. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Shirov (spanyol, 2755) - Radzsabov (azeri, 2735) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 44)
Carlsen (norvég, 2733) - Aronjan (örmény, 2739) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 40)
Lékó (magyar, 2753) - Topalov (bolgár, 2780) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 38)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 4,5 pont
2-3. Alekszej Shirov és Veszelin Topalov 4
4-5. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 3,5
6-7. Tejmur Radzsabov és Vaszilij Ivancsuk 3
8. Lékó Péter 2,5

A verseny táblázata
Forrás: [origo]

A 8. forduló (Linares, február 28.) párosítása:
Anand - Shirov
Ivancsuk - Calsen
Radzsabov - Lékó
Aronjan - Topalov