Vágólapra másolva!
A jövő héten Szombathelyen kétszer is "csúcstalálkozót" tartanak a világ legjobb kötöttfogású birkózói. Február 28-29-én csapat-világbajnokságra, március 1-2-án pedig Golden Grand Prix-re kerül sor az Aréna Savariában.

A csapat-világbajnokságon az előző évi bakui vb eredményei alapján az orosz, a grúz, a koreai, az amerikai és az iráni válogatott vehet részt a magyar mellett, de együttesünk nem csupán a rendező jogán indulhat. A Struhács György szövetségi kapitány vezetett válogatott Bakuban a megszerezhető hét olimpiai kvótából négyet begyűjtött: Lőrincz Tamás a 66 kg-ban, a Bácsi Péter a 74 kg-ban, Fodor Zoltán a 84 kg-ban, Deák Bárdos Mihály a 120 kg-ban végzett pontszerző helyen. S bár a csapat érem nélkül jött haza, a négy kötöttfogású kvóta megszerzése komoly fegyvertény volt, ennél többet jelenleg egyetlen nemzet sem tud felmutatni. Az oroszok és az amerikaiak hozzánk hasonlóan négy, az irániak, a koreaiak és a grúzok három pekingi helyet szereztek a vb-n.

Fodor sajnos bordasérülése miatt Szombathelyen nem versenyezhet, Dajka Zsolt helyettesítheti, s a Lőrincz, Bácsi, Deák Bárdos trió mellett Módos Péter (55 kg), Kliment László (60) és Kiss Balázs (96) alkotja még a vb-csapatunkat. A "nyerő emberek" Lőrincz és Deák Bárdos lehetnek; mindketten Európa-bajnokok, s utóbbi ötszörös vb-ezüstérmes. A 2005-ös budapesti vb-n 96 kg-ban második helyezett Virág Lajos tartalék lesz.

Ami az ellenfeleket illeti, Szekeres István a Magyar Birkózó Szövetség sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy az orosz válogatottban két olimpiai bajnok is lesz: Haszan Barojev a 120 kg-ban Athénban, Varteresz Szamurgasev a 74 kg-ban még Sydneyben győzött, s mindketten kétszeres világbajnokok. A koreaiaknál Dzsung Dzsi Hjun Athén 60 kg-os aranyérmese. A grúzoknak nincs olimpiai bajnokuk, ám mégis az ő csapatuk tűnik a legerősebbnek: a 60 kg-ban David Bedinadze, a 96 kg-ban Ramaz Nozadze személyében az aktuális világbajnok indul náluk, s Nozadze Athénban ezüstérmes volt. A 74 kg-ban versenyző Manucsar Kvirkelija 2003-ban még a 66 kg-ban nyert vb-t, 2007-ben már egy kategóriával fentebb lett Eb-aranyérmes, a 84 kg-ban pedig az a Badri Haszaja indul, aki 2002-ben a 74 kg-ban volt Európa-bajnok, tavaly viszont már új súlycsoportjában lett vb-bronzérmes.

Az amerikai csapat ásza a 2002-es nehézsúlyú világbajnok Dremiel Byers, aki a moszkvai vb-döntőben éppen Deák Bárdost gyűrte le. Az irániak kapcsán egy nagy hiányzót kell megemlíteni; a legutóbbi három vb-n az 55 kg-ban győztes Hamid Szorjan Reihanpur nem jön el Szombathelyre, minden bizonnyal csak az olimpiára fogyaszt le a versenysúlyára.

A Tvel Golden Grand Prix-n az orosz első csapat tagjai már nem vesznek részt, a helyükre friss emberek érkeznek, de a további országok versenyzőivel a mezőny még rangosabb lesz. Jövő szombaton és vasárnap az egyéni GP-n 33 nemzet birkózói lépnek szőnyegre. A 66 kg-ban indul az athéni olimpiai bajnok azerbajdzsáni Farid Manszurov, aki 2007-ben világbajnok is lett. A 74 kg mezőnyében a finn Marko Yli-Hannukselának ugyancsak van vb-aranyérme (az 1997-es wroclawi vb 76 kg-os döntőjében Berzicza Tamást verte), a 84 kg-ban a finn Ara Abrahamian kétszeres vb-1. (2001, 2002), Athén ezüstérmese, a 96 kg-ban az észtek nemzeti hőse, Heiki Nabi 2006-ban nyert vb-t.

S az edzők között is jó néhány egykori klasszist köszönthetünk Szombathelyen, hogy csak a legnagyobbakat említsük: a horvát Vlado Lisjak 1984-ben jugoszlávként (68 kg), az orosz Mnatszakan Iszkandarjan 1992-ben a FÁK színeiben (74 kg), a lengyel Ryszard Wolny 1996-ban (68 kg) nyert olimpiát.