Vágólapra másolva!
Lőrincz Tamás nyerte a 66 kg-os súlycsoport versenyét a szombathelyi Aréna Savariában rendezett kötöttfogású birkózó Tvel Golden Grand Prix-n.

Lőrincz, aki az egyéni viadalt megelőző csapat-vb döntőjében, pénteken nem léphetett szőnyegre, mert bevérzett a válla, csak a reggeli orvosi vizsgálatot követően vehetett részt a vasárnapi küzdelemben.

Ugyanakkor úgy tűnik, nem zavarta sérülése, mert káprázatos napot produkált, legyőzte a román Panaitot, 2-0-ra, aztán 2-1-re a grúz Macsitadzét úgy, hogy a döntő menet eredménye 5-0 volt. Ezután következett a világ-, továbbá hatszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes török Seref Eroglu, akit 2-1-re múlt felül. Itt is remekelt a döntő menetben, ledöntéssel 3-0-ra lett övé ez a szakasz.

A fináléban az azeri Farid Manszurov, az athéni játékok, illetve a tavalyi vb aranyérmese várt rá. Lőrincz kezdésként fordított emeléssel a sportcsarnok légterébe repítette ellenfelét, az ötpontos akció pedig a szabályok értelmében a menet azonnali végét jelentette. A második két perc - menekülésért megítélt ponttal - Manszurov sikerét hozta, a sorsdöntő menetet pedig ismét Lőrincz nyerte, intéssel. Az elődöntő után a döntőig jegelték a magyar birkózó érzékeny bal vállát.

A 96 kg-os Virág Lajos ötödik lett, a vigaszágon jutott el a bronzcsatáig, ott azonban alulmaradt. Ugyanebben a súlycsoportban Németh Iván a szerb Frankovic elleni ütközetben térdsérülést szenvedett, a mentők vitték el. Hozzá hasonlóan helyezetlenül zárt a 96 kg-os Kiss Balázs, akárcsak az 55 kg-ban indult Módos Péter.

Eredmények:
55 kg (27 induló):
döntő: Behir Mankijev (orosz) - Sam Hazewinkel (amerikai) 2-0
harmadik helyezett: Bahirov (azeri) és Garipov (kazah)

66 kg (35):
döntő: Lőrincz Tamás - Farid Manszurov (azeri) 2-1
harmadik helyezett: Eroglu (török) és S. Guenot (francia)

96 kg (31):
döntő: Jimmy Lidberg (svéd) - Karam Gaber (egyiptomi) 1-1-nél az egyiptomi feladta
harmadik helyezett: Deberny (lengyel) és Özal (török)
ötödik helyezett: Virág Lajos

A pontverseny élcsoportja:
1. Fehéroroszország 55 pont
2. Grúzia 36
3. Lengyelország 33

A viadalon 30 ország 217 birkózója szerepelt. A magyar válogatott egy győzelemmel és két ötödik hellyel zárt.

"Nem gondolkodtunk azon, hogy napi három edzéssel a háta mögött a csapat nem lesz csúcsformában ezen a versenyen. Mert mindnyájan hisszük: ennyit kell dolgozni az olimpiai sikerekért! Az igazi formának előbb az áprilisban kezdődő kvalifikációs sorozatban kell előjönnie, majd a maximális teljesítménynek Pekingben. Most boldog és büszke vagyok, mert a szakma ismét fejet hajtott a magyar birkózás és Szombathely előtt az egybehangzó vélemények szerint világszínvonalú rendezésért" - összegezte a tapasztalatokat Hegedűs Csaba, a hazai szövetség elnöke.