Vágólapra másolva!
Nizzában megkezdődött a 17. Amber-verseny. A szupernagymesterek 12 fős mezőnye egy-egy vak, majd rapidjátszmában méri össze erejét. Lékó Péter a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval csatázott az első játéknapon. Sötéttel vereséget szenvedett a vakpartiban, világossal remizett a rapid összecsapásban. A viadal csúcsrangadóval indult, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik küzdött meg egymással. Az indiai világbajnok világossal nem erőltette a játékot, sötéttel azonban látványos vezéráldozattal megadásra kényszerítette az orosz exvilágbajnokot. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan a holland Loek van Wely, az ukrán Szergej Karjakin az izraeli Borisz Gelfand ellen nyert 1,5-0,5-re. Két remi született az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszander Morozevics meccsén. A második fordulóban Kramnyik-Lékó párharc lesz, nagymesterünk sötéttel játssza a vakpartit.

Nizzában, a Hotel Palais de la Mediterranée konferenciatermében megkezdődött a 17. Amber-verseny. A sorsolás szeszélye folytán a viadal csúcsrangadóval indult, Bonnban októberben világbajnok döntőt játszó Anand-Kramnyik derbit játszották le az első fordulóban, és Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik "vakon" vívott partijában az orosz huszárjáték beváltotta az orosz exvilágbajnok reményeit, gond nélkül remizett.

Lékó Péter sötéttel kezdte Veszelin Topalov elleni kétjátszmás meccsét, az elsőben a bolgár exvilágbajnok vezette a világos bábukat. A katalán megnyitású összecsapás során nagymesterünk egyenlő állásban gyanús két gyaloglépést tett meg, elgondolása hibásnak bizonyult. Gyalogszerkezeti gyengeségei, a világos haderő aktivitása, a bástyák betörése megpecsételte sorsát. Vezércsere után Topalov könnyen értékesítette anyagi előnyét.

Az újonc azeri Sahriyar Mamedgyarovnak meggyűlt a baja az eredetien játszó orosz Alekszander Morozeviccsel. Kiskombinációval Moro gyalogot nyert, de vezércsere után nem tudta érvényesíteni előnyét a különböző színű futók miatt. Jól mutatkozott be a 18 éves ukrán újonc, Szergej Karjakin. Támadásban jól használta ki a különböző színű futók erejét, a világos királyállás gyengeségeivel nem tudott megbirkózni a torna doyenje, az izraeli Borisz Gelfand.

Győzelemmel kezdett az első Amber-verseny győztese, az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A spanyol megnyitás nyílt változatában a 17 éves Magnus Carlsen túlértékelte esélyeit, támadása nem ütött át, anyagi veszteségei végzetesek voltak. Kölcsönös bakik után örökös sakkal ért véget az örmény Levon Aronjan és a holland Loek van Wely összecsapás. Aronjan tisztet nézett el, van Wely nem használta ki váratlan esélyét, bástyaáldozattal remizett.

A rapid játszmák során Viswanathan Anand hatásos vezéráldozattal győzte le Vlagyimir Kramnyikot. A vezérindiai védelmű partiban az orosz exvilágbajnok a vezérszárnyon kezdeményezett, az indiai világbajnok a királyszárnyon nyomult előre. Kramnyik kevés ideje ellenére sem cserélt vezért, Anand duplázta bástyáit a nyílt h vonalon. A tavalyi torna győztese nem látta a fenyegető veszélyt, vezérével kalandozott, magára maradt királya áldozatul esett Anand akciójának.

Meglepetésre Veszelin Topalov a Caro-Kann védelemmel rukkolt ki Lékó Péter ellen. A bolgár exvilágbajnok gyalogot áldozott a világos királyszárny gyalogok szétszakításáért, és bástyacserék után sikerrel aktivizálta vezérét, lépésismétlés lett a vége.

Nagy esélyt szalasztott el Alekszander Morozevics. Gyengélkedett a második partiban is Magnus Carlsen. Gyalogot nézett el, de Vaszilij Ivancsuk nem tudta győzelemig fokozni anyagi előnyét.

A 17 éves norvég titán huszárjával és királyával feltartóztatta a világos szabadgyalogokat. Loek van Wely gyengén játszott Levon Aronjan Grünfeld védelme ellen, minőséget áldozott, de igazi ellenértéket nem kapott. Borisz Gelfand jelentős időhátránya ellenére megúszta kicsit kellemetlen állását Szergej Karjakin ellen.

Az első forduló eredményei:
"Vak" partik":
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760) - Alekszander Morozevics (orosz, 2765) döntetlen (Csigorin védelem, 71)
Viswanathan Anand (indiai, 2799) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 23)
Veszelin Topalov (bolgár, 2780) - Lékó Péter (magyar, 2753) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 45)
Borisz Gelfand (izraeli, 2737) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) 0 - 1 (Réti megnyitás, 46)
Levon Aronjan (örmény, 2739) - Loek van Wely (holland, 2681) döntetlen (Vezércsel, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2733) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 53)

Rapidjátszmák:
Morozevics (orosz, 2765) - Mamedgyarov (azeri, 2760) döntetlen (Pirc védelem, 42)
Kramnyik (orosz, 2799) - Anand (indiai, 2799) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 43)
Lékó (magyar, 2753) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Caro-Kann védelem, 38)
Karjakin (ukrán, 2732) - Gelfand (izraeli, 2737) döntetlen (Futójáték, 46)
Van Wely (holland, 2681) - Aronjan (örmény, 2739) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 34)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Carlsen (norvég, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 62)

Az összetett verseny állása:
1-5. Anand, Aronjan, Ivancsuk, Karjakin és Topalov 1,5 pont
6-7. Mamedgyarov és Morozevics 1
8- 12. Lékó, Kramnyik, Carlsen, Gelfand és Van Wely 0,5

A második forduló párosítása:
Ivancsuk - Gelfand
Van Wely - Carlsen
Karjakin - Aronjan
Kramnyik - Lékó
Morozevics - Topalov
Anand - Mamedgyarov