Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 11. fordulójában Lékó Péter világossal legyőzte Magnus Carlsent. Sokáig kellett várnunk nagymesterünk nyerésére, az azeri Tejmur Radzsabov elleni győzelemmel kezdte a viadalt, de remik mellett négy partit is vesztett. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában nehéz csatában, 62 lépés után kényszerítette feladásra a 17 éves norvég titánt. Veszelin Topalov megnyerte a Grünfeld védelemben a megnyitáselméleti párbajt Alekszej Shirovval szemben. Gyors remivel végződött Radzsabov és Anand partija, az indiai világbajnok egypontos előnnyel vezet. Lékó következő partiját sötéttel Vishy Ananddal vívja, értékes nyerése önbizalmat adhat a csatához.

Az andalúz városban a szabadnap után folytatódott a csatározás a 21-es kategóriájú szuperversenyen. A szombati négy döntetlen után a világossal játszók két játszmát is nyertek, és nagy örömünkre Lékó Péter ismét megtalálta a "góllövő cipőjét".

A 17 éves Magnus Carlsen nem változtatott stratégiáján, úgy gondolta, hogy a szicíliai védelem Szvesnyikov-változata biztosítja majd számára a remélt fél pontot. Lékó Péter másként játszott, mint az előző fordulóban Viswanathan Anand. Terve arra irányult, hogy sötét futóját minél hosszabb ideig a hadszíntértől távol tartsa.

A különböző színű futók mellett világosnak kezdeményezése volt, b szabadgyalogja reményt adott az egész pont megszerzésére. Magnus a védekezés közepette türelmetlen volt, fölöslegesen áldozott gyalogot, majd egy elhibázott királylépés megpecsételte sorsát. Nagymesterünknek a nyerés önbizalmat adhat Viswanathan Anand elleni csatájához. Az indiai világbajnok nyugodtabban hajthatta álomra fejét, hiszen riválisaival szemben egy pontra növelte előnyét.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen lehetőség szerint el kell kerülni az elméleti párbajt, de erről Alekszej Shirov megfeledkezett. A Grünfeld védelem egyik bonyolult változatában - ahol világos minőséget áldoz a kezdeményezésért -, már a tavalyi Corus-tornán vereséget szenvedett Topalovtól, de felbátorította a Világkupán az örmény Levon Aronjan ellen elért remije.

Sötét állása két nagy baki után kártyavárként omlott össze, az exvilágbajnok holtversenyes másodikként várhatja a hajrát, Carlsennel játszik a 12. játéknapon. A Radzsabov-Anand és az Aronjan-Ivancsuk játszma gyorsan remi lett.

A 11. forduló eredményei:
Radzsabov (azeri, 2735) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Caro-Kann védelem, 18)
Aronjan (örmény, 2739) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Vezércsel, 22)
Topalov (bolgár, 2780) - Shirov (spanyol, 2755) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 34)
Lékó (magyar, 2753) - Carlsen (norvég, 2733) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 62)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 7 pont
2-4. Levon Aronjan, Magnus Carlsen és Veszelin Topalov 6
5-6. Tejmur Radzsabov és Vaszilij Ivancsuk 5
7-8. Lékó Péter és Alekszej Shirov 4,5

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A 12. forduló párosítása:
Anand - Lékó
Carlsen - Topalov
Shirov - Aronjan
Ivancsuk - Radzsabov