Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki, míg Balzsay Károly a WBO nagyközépsúlyú interkontinentális címét védheti meg szombaton a drezdai profi ökölvívógálán.

A vb-övét 10. alkalommal kockára tevő Erdei kisebbfajta hányattatások közepette készült fel a meccsre, hiszen véglegesen csak március elején dőlt el, hogy a drezdai, és nem a május 31-i oberhauseni rendezvényen lép szorítóba, mint ahogy az ellenfél személye is sokáig, egészen március közepéig bizonytalan volt.

A magyar bokszoló klubja, az Universum Promotion végül az eddig alig ismert - igaz, a WBO ranglistáján hatodik helyen álló - amerikai DeAndrey Abront választotta ellenfelének. A 35 éves amerikai kihívónak nincs ugyan rossz mérlege a profik között (15 győzelem, 1 vereség), de igazán komoly meccse még nem nagyon volt, 16 összecsapásából csak egy volt 12 menetes, egy pedig nyolc menetre tervezett, az összes többi hat, vagy négy menetből állt.

Mindezek ellenére Erdei (28 mérkőzés, 28 győzelem) nem becsüli le riválisa képességeit. "Abron nagy darab, jó felépítésű srác, magasabb nálam. Ez persze nem probléma, ráadásul szerencsémre ő kifejezetten támadó felfogásban bokszol, ami nekem kedvez" - mondta a hétfői sajtótájékoztatón a 33 éves világbajnok. "Drezdát egyébként nagyon szeretem, legutóbb, tavaly novemberben is itt védtem meg a címemet. A Tito Mendoza elleni összecsapás nem volt igazán látványos, mert ő legfőképp csak hátrált a ringben, Abron azonban jönni fog előre, ezért a szombati biztosan sokkal szórakoztatóbb csata lesz."

Az interkontinentális bajnoki címet tavaly novemberben megszerző Balzsay a mindössze 21 éves litván Mantas Tarvydas ellen lép szorítóba. A papírforma egyértelműen a magyar nagyközépsúlyú ökölvívó mellett szól, aki először védheti meg övét. A litván kihívó fiatal kora ellenére 17 meccsen van túl a profik között, 15-ször győzött és kétszer kikapott. Balzsay szintén 17-szer lépett profiként szorítóba, ám minden meccsét megnyerte. Tarvydas második vereségét a legutóbbi mérkőzésén, tavaly decemberben szenvedte el a belga Michael Henrotintól, akivel a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) interkontinentális címéért csapott össze, s egyoldalú meccsen alulmaradt.

A drezdai gálán Erdei és Balzsay mellett kesztyűt húz Bedák Zsolt is, aki a mexikói Jorge Cardenasszal küzd meg.