Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna hetedik fordulójában pontosztozkodással zárult a két éllovas, az orosz Alekszander Griscsuk és az kínai Wang Yue partija. Holtversenyes társuk, az amerikai Gata Kamsky vereséget szenvedett az azeri Vugar Gasimovtól, aki a győzelemmel holtversenyben az élre került. Gasimov váratlan nyerése mellett fekete napja volt az azeri sakkozásnak, Tejmur Radzsabov és Sahriyar Mamedgyarov is feladásra kényszerült. A norvég Magnus Carlsen ismét meglepetéssel szolgált, a szicíliai védelem sárkány-változatában nyert Radzsabov ellen. A négy vereséggel rajtoló bolgár Ivan Cseparinov eredeti megnyitás után győzött Mamedgyarovval szemben. Javított az ukrán Szergej Karjakin, az orosz Erneszto Inarkijevre mért vereséget. A cseh David Navara és az orosz Peter Szvidler, valamint az angol Michael Adams és a francia Etienne Bacrot megosztozott a ponton.

Remek csatákat láttunk a 19-es kategóriájú viadal hetedik játéknapján, négy játszma is döntéssel végződött, háromszor a világossal játszók voltak eredményesek. A hazai pálya előnyét élvező azeri sakkozók mindössze egy pontot szereztek, Vugar Gasimov váratlan győzelme mellett Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov is kapitulációra kényszerült. A forduló egyik szenzációja az első helyre rangsorolt norvég Magnus Carlsen megnyitásválasztása volt. A 17 éves titán hat partijából csak 3 pontot szerzett, elérkezettnek látta, hogy nagyobb sebességre kapcsoljon.

Radzsabov 1.e4-gyel nyitott, aligha gondolt arra, hogy Magnus a sárkány-változatot veti be. Szuperversenyen már régóta nem láttuk a rendkívül bonyolult, szerteágazó változatokhoz vezető változatot. Radzsabov nem tétovázott, a legélesebb minőségáldozatot játszotta meg. Magnus higgadt volt, jól védekezett, Tejmur pedig túlértékelte esélyeit. Kölcsönös időzavarban mindketten bakiztak, az azeri sakkozó hibázott utoljára, Magnus örülhetett a nyíltsisakos játszma végén.

Az éllovasok partija pontosztozkodással zárult. A orosz Alekszander Griscsuk időzavarával idegesítette híveit, a várakozáson felül szereplő kínai Wang Yue végül nem tudta lehetőségét kihasználni. A duó új holtversenyes társat kapott, az azeri Vugar Gasimov "leváltotta" az amerikai Gata Kamskyt. A spanyol megnyitású partiban a centrumáttörés világosnak szép előnyt jelentett, a minőségért Gasimov bőséges ellenértéket kapott, megfosztotta veretlenségétől Kamskyt.

Magához tért katasztrofális rajtja után a bolgár Ivan Cseparinov. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov szokásának megfelelően eredeti megnyitással rukkolt ki, egyenlő állásban egy könnyelmű huszárlépés okozta gondjait. Királya körül viharfelhők gyülekeztek, Cseparinov második győzelmével elkerült az utolsó helyről.

Javított az ukrán Szergej Karjakin, és feljött ötven százalékra. A spanyol megnyitású ütközetben hosszas manőverezés után túljátszotta az orosz Erneszto Inarkijevet. Az angol Michael Adams és a francia Etienne Bacrot spanyol megnyitása pontosztozkodással zárult, ahogy a cseh David Navara és az orosz Peter Szvidler sem bírt egymással.

A 7. forduló eredményei:
Vugar Gasimov (azeri, 2679) - Gata Kamsky (amerikai, 2726) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 52)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 40)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) 1 - 0 (Vezércsel, 40)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 43)
David Navara (cseh, 2672) - Peter Szvidler (orosz, 2746) döntetlen (Királyindiai védelem, 39)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) - Wang Yue (kínai, 2689) döntetlen (Vezércsel, 59)
Michael Adams (angol, 2729) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

A verseny állása:
1-3. Vugar Gasimov, Wang Yue és Alekszander Griscsuk 4,5 pont
4-5. Magnus Carlsen és Gata Kamsky 4
6-10. Tejmur Radzsabov, Etienne Bacrot, Peter Szvidler, Michael Adams és Szergej Karjakin 3,5
11. Sahriyar Mamedgyarov 3
12-13. David Navara és Ivan Cseparinov 2,5
14. Erneszto Inarkijev 2

A 8. forduló párosítása:
Bacrot - Kamsky
Wang Yue - Adams
Szvidler - Griscsuk
Inarkijev - Navara
Mamedgyarov - Karjakin
Carlsen - Cseparinov
Gasimov - Radzsabov