Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna hatodik fordulójában az amerikai Gata Kamsky világossal győzött az angol Michael Adams ellen. A spanyol megnyitású partiban 27 lépésig megismételték a Corus 2008 versenyen játszott Lékó-Adams játszmát, Kamsky javítást talált. A nyeréssel befogta a játéknapon remiző kínai Wang Yuet és az orosz Alekszander Griscsukot. Megszerezte első győzelmét az orosz Peter Szvidler, az ukrán Szergej Karjakin másodszor kapott ki. Katasztrofális rajt után magához tért a bolgár Ivan Cseparinov. Pontosztozkodással zárult az azeri rangadó, Sahriyar Mamedgyarov és Tejur Radzsabov partija. A norvég Magnus Carlsen nem bírt az azeri Vugar Gasimovval.

A szombati szabadnap után folytatódott a pontvadászat a Grand Prix versenysorozat első tornáján. A hatodik játéknapon három összecsapás végződött döntéssel. Az amerikai Gata Kamsky megnyerte a spanyol megnyitású elméleti párbajt az angol Michael Adams ellen. A küzdő felek 27(!) lépésig megismételték a januári Wijk aan Zee-i tornán látott Lékó-Adams partit.

Az amerikai nagymester gyaloggal ütött d5-re, és gyorsan kiderült, hogy ez lett volna Péter helyes folytatása is. A gyalogért cserébe Adams nem kapott elegendő ellenértéket, és egy-két helyen Kamsky pontosabban is játszhatott volna, végül begyűjtötte a teljes pontot. A győzelemmel beérte a játéknapon csak remiző éllovasokat.

A kínai Wang Yue biztatóan állt a cseh David Navara ellen, de nem tudta győzelemig fokozni kedvező pozícióját. Az orosz Alekszander Griscsuk ismét meglepetéssel szolgált, a szicíliai védelem sárkány-változatával a francia Etienne Bacrot nem tudott mit kezdeni, logikus volt a békekötésük.

Megszerezte első győzelmét az orosz Peter Szvidler. Az ukrán Szergej Karjakin hű maradt kedvenc szláv védelméhez, a kritikus állásban rosszul értékelte a pozíciót, majd csapdába esett. A világos bástya betört a sötét állásba, és Karjakin hibás védekezését kihasználva nyert.

Kissé bolondosnak tűnő ütközetet vívott a két azeri titán, Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov. A spanyol megnyitás Jaenisch-változatát láttuk, csapás és ellencsapás, a csata végül remire oldódott. A első helyre rangsorolt Magnus Carlsen szemre nagyon tetszetősen állt az azeri Vugar Gasimovval szemben, de előnyét nem tudta érvényesíteni.

A sereghajtók összecsapását a bolgár Ivan Cseparinov nyerte. A Meráni-változatban a bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov szekundánsa engedélyezte volna a 12.Hxf7!? áldozatot. Az orosz Erneszto Inarkijev nem ismételte a Wijk aan Zee-i Topalov-Kramnyik partiban látott váratlan tisztáldozatot, de az általa választott folytatás nem volt veszélyes sötétre. A kalandok Cseparinovnak kedveztek, és megnyerte a játszmát.

A 6. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2726) - Michael Adams (angol, 2729) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 60)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Wang Yue (kínai, 2689) - David Navara (cseh, 2672) döntetlen (Grünfeld védelem, 42)
Peter Szvidler (orosz, 2746) - Szergej Karjakin (ukrán, 2742) 1 - 0 (Félszláv védelem, 40)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) 0 - 1 (Félszáv védelem, 59)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Vugar Gasimov (azeri, 2679) döntetlen (Angol megnyitás, 47)

A verseny állása:
1-3. Gata Kamsky, Wang Yue és Alekszander Griscsuk 4 pont
4-5.Tejmur Radzsabov és Vugar Gasimov 3,5
6-10. Sahriyar Mamedgyarov, Magnus Carlsen, Peter Szvidler, Etienne Bacrot és Michael Adams 3
11. Szergej Karjakin 2,5
12-13 David Navara és Erneszto Inarkijev 2
14. Ivan Cseparinov 1,5

A 7. forduló párosítása:
Gasimov - Kamsky
Radzsabov - Carlsen
Cseparinov - Mamedgyarov
Karjakin - Inarkijev
Navara - Szvidler
Griscsuk - Wang Yue
Adams - Bacrot