Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix-torna 12. fordulójában küzdelmes partikat láttunk, öt játszma is döntéssel fejeződött be. Az utolsó fordulóra maradt a döntés, öten fél ponton belül! A játéknap egyik meglepetése az éllovas orosz Alekszander Griscsuk veresége volt, szinte ellenállás nélkül vesztett az azeri Vugar Gasimovval szemben. A kínai Wang Yue döntetlenre mentette gyaloghátrányos állását, Gasimov és Wang Yue félpontos előnnyel vezet! A norvég Magnus Carlsen bonyolult csatában nyert az időzavarban hibázó angol Michael Adams ellen. Az azeri Tejmur Radzsabov többször is fonalas nyerést hagyott ki, majd kikapott a cseh David Navarától. Simán győzött sötéttel az orosz Peter Szvidler, az amerikai Gata Kamsky harmadszor kapitulált. Javított az azeri Sahriyar Mamedegyarov, kölcsönös bakik után nyert a francia Etienne Bacrot ellen.

Rendkívüli izgalmasan alakult a Grand Prix-versenysorozat első tornájának hajrája. Két óvatosabb forduló után a 12. játéknapon nem kímélték egymást a nagymesterek, és érik a meglepetés, hiszen a rajtlistán 13. azeri Vgar Gasimov és a 11. kínai Wang Yue félpontos előnnyel várhatja a sorsdöntő utolsó játszmájukat. Hárman üldözik őket félpontos hátránnyal, bárki megnyerheti a viadalt.

A nagy szenzációt az első fordulótól hol egyedül, hol holtversenyben vezető orosz Alekszander Griscsuk veresége jelentette. Nagy hibát követett el a 24 éves, de már sok nagy csatát megélt, rutinos sakkozó. Megismételte a spanyol megnyitás ún. javított Steinitz-változatát, és Vugar Gasimov jól felkészült a varira. Könnyedén került előnybe a sokat gondolkodó, de nagyon bizonytalan éllovassal szemben. A 21 éves Gasimov a váratlan győzelemmel a hazai drukkerek örömére holtversenyben első!

Nehéz perceket élt át, de nagy csatában döntetlenre mentette gyaloghátrányos állását Wang Yue. Az orosz Erneszto Inarkijev fölöslegesen cserélt vezért, a különböző színű futók miatt nem tudta anyagi előnyét értékesíteni.

Bátran vállalta a bonyolult küzdelmet a 17 éves Magnus Carlsen. Korábban világossal már kétszer is nyert az angol Michael Adams ellen, önbizalmát jól mutatta, hogy minőséget áldozott már a nyitásban. A Nimzoindiai védelmű partiban 18 lépésig megismételték a moszkvai villám-világbajnokságon látott Kaszimdzsanov-Karpov játszmát, majd Magnus más tervet választott. Adams időzavarban hibázott, anyagi hátrányba került, a norvég titán biztos kézzel gyűjtötte be az egész pontot.

A bőség zavarával küszködött az azeri Tejmur Radzsabov. A cseh David Navara ellen támadólag lépett fel, a sötét király körül sötét fellegek gyülekeztek. Radzsabov többször is fonalas nyerést hagyott ki, csalódottságában a végén el is vesztette a partit. Hullámzó játszmában nyert honfitársa, Sahriyar Mamedgyarov. A francia Etienne Bacrottal nehéz csatát vívott, kölcsönösen pontatlankodtak, kimaradt a remi, a gyorsabb nyerés, de végül Sahriyar győztesen állhatott fel.

A amerikai Gata Kamsky és az orosz Peter Szvidler is igen szerény teljesítményt, játékot nyújtott a 11 forduló során. Szvidler viszonylag könnyen sötéttel győzte le a terv nélkül játszó Kamskyt. Hosszasan kínozta az ukrán Szergej Karjakin a bolgár Ivan Cseparinovot, de gyalogelőnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A 12. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2726) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 40)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) - Wang Yue (kínai, 2689) döntetlen (Szláv védelem, 57)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Etienne Bacrot (francia, 2705) 1 - 0 (Szláv védelem, 73)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Michael Adams (angol, 2729) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 56)
Vugar Gasimov (azeri, 2679) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) 1 -0 (Spanyol megnyitás, 33)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - David Navara (cseh, 2672) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 47)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 92)

A verseny állása:
1-2. Vugar Gasimov és Wang Yue 7,5
3 - 5. Magnus Carlsen, Sahriyar Mamedgyarov és Alekszander Griscsuk 7
6. Michael Adams 6
7-11. Ivan Cseparinov, Gata Kamsky, Tejmur Radzsabov, Szergej Karjakin és Peter Szvidler 5,5
12-13.. Etienne Bacrot és Erneszto Inarkijev 5
14. David Navara 4,5

Az utolsó forduló párosítása:
Karjakin - Kamsky
Navara - Cseparinov
Griscsuk - Radzsabov
Adams - Gasimov
Bacrot - Carlsen
Wang Yue - Mamedgyarov
Szvidler - Inarkijev