Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna tizedik fordulójában hat döntetlen született. Az egyetlen győzelmet a viadalt négy vereséggel kezdő bolgár Ivan Cseparinov érte el, az azeri Tejmur Radzsabovot sötéttel kényszerítette megadásra. Az éllovas orosz Alekszander Griscsuk az azeri Sahriyar Mamedgyarovval sötéttel remizett. Az azeri Vugar Gasimov megmentette partiját az ukrán Szergej Karjakin ellen, a kínai Wang Yue gond nélkül osztozott meg a ponton az amerikai Gata Kamskyval. A spanyol megnyitás divatos változatában a cseh David Navara bástyaáldozattal örökös sakkot adott a norvég Magnus Carlsennek. Az orosz Peter Szvidler a remiért küzdött a francia Etienne Bacrot ellen. Utolsóként az orosz Erneszto Inarkijev és az angol Michael Adams kötött békét.

A szabadnap nem növelte a nagymesterek harci kedvét, óvatos megnyitások, minimális kockázatvállalás mellett született meg a hat döntetlen. A bolgár Ivan Cseparinov szolgált egyedül igazi meglepetéssel, a várt szicíliai védelem helyett a Caro-Kann védelemmel lepte meg az azeri Tejmur Radzsabovot.

A meglepetés ereje hatott, Radzsabov nem akart hosszasan elemzett varit játszani, és a királyindiai támadásra emlékeztető állást vállalt. Világossal nem ért el előnyt, sőt a felhasznált gondolkodási idő is jól szemléltette, hogy Tejmurnak szokatlan volt a pozíció. Cseparinov 18...c4!-gyel magához ragadta a kezdeményezést, a taktikai adok-kapok sötét előnyéhez vezetett. Radzsabov tiszthátrányba került, mentsége nem volt.

Megoldotta a megnyitási gondokat az éllovas orosz Alekszander Griscsuk az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítést eredményeztek. Nagyon magabiztos a kínai Wang Yue, esélye sem volt az amerikai Gata Kamskynak a reminél többet elérni.

Hátrányos végjátékot mentett meg döntetlenre az azeri Vugar Gasimov, az ukrán Szergej Karjakin futója nem tudta érvényesíteni erejét világos huszárja ellen. A spanyol megnyitás Zajcev-változatában csatázott a norvég Magnus Carlsen és a cseh David Navara. A világranglistán ötödik Carlsen nem bírt a verseny sereghajtójával szemben.

Változatlanul gyengélkedik az orosz Peter Szvidler. A spanyol megnyitás csereváltozatában rossz tervvel rukkolt elő, de a francia Etienne Bacrot anyagi előnyét a rossz gyalogszerkezet miatt nem tudta győzelemig fokozni. Az angol Michael Adams orosz huszárjátéka kiállta a próbát, remire jó volt...

A 10. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2726) - Wang Yue (kínai, 2689) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
Peter Szvidler (orosz, 2746) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) - Michael Adams (angol, 2729) döntetlen (Orosz huszárjáték, 62)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) döntetlen (Szláv védelem, 42)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - David Navara (cseh, 2672) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)
Vugar Gasimov (azeri, 2679) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 56)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) 0 - 1 (Caro -Kann védelem, 43)

A verseny állása:
1. Alekszander Griscsuk 6,5 pont
2-3.Vugar Gasimov és Wang Yue 6
4-6. Sahriyar Mamedgyarov, Magnus Carlsen és Michael Adams 5,5
7-9.Tejmur Radzsabov, Eienne Bacrot és Gata Kamsky 5
10-12. Peter Szvidler, Szergej Karjakin és Ivan Cseparinov 4,5
13.Erneszto Inarkijev 3,5
14. David Navara 3

A 11. forduló párosítása:
Cseparinov - Kamsky
Karjakin - Radzsabov
Navara - Gasimov
Griscsuk - Carlsen
Adams - Mamedgyarov
Bacrot - Inarkijev
Wang Yue - Szvidler