Vágólapra másolva!
Odesszában, az ACP Rapid Világkupájának harmadik játéknapján a negyeddöntő mérkőzéseit játszották le. Két orosz derbire is sor került, Dmitrij Jakovenko érvényesítette a papírformát Erneszto Inarkijevvel szemben, de az első helyre rangsorolt Peter Szvidler vereséget szenvedett Alekszander Griscsuktól. Drámai csatában dőlt el az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov küzdelme. A sorsdöntő "hirtelen halál" partiban Ivancsuk túllépte a gondolkodási időt, míg ellenfelének még maradt 3 másodperce... Az ukrán Szergej Karjakin villámpartikban múlta felül az izraeli Borisz Gelfandot. Az elődöntőben Karjakin-Griscsuk és Radzsabov - Jakovenko párharcok lesznek, majd 17 órától játsszák a döntőt.

A tavalyi Világkupán az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov az elődöntőben mérkőzött meg egymással, és Ivancsuk 2-0-ra nyert, a döntőben Lékó Pétertől szenvedett vereséget. Radzsabov stílusa miatt kellemetlen ellenfél.

Ivancsuk elleni meccsén az első rapidpartiban sötéttel sokáig kínozta a 38 éves olimpiai bajnokot, mire belátta, hogy szemre tetszetősebb állását nem tudja megnyerni, majd világossal is remizett. Következett a rájátszás, két 3-3 perc gondolkodási idejű parti és lépésenként még 2-2 másodperc extraidő.

Ivancsuk tavaly megnyerte a villám-világbajnokságot, de simán bukta el világossal az első játszmát, majd hatalmas kapkodás közepette is kiegyenlített. Következett a sorsolás, amit Ivancsuk nyert meg, és meglepetésre a "hirtelen halál" partiban a sötét színt választotta. Négy perce volt öttel szemben, de számára a döntetlen is a továbbjutást jelentette volna. Gond nélkül tartotta a pozíciót, sőt minőséget is nyert, és három másodpercen múlott, hogy Radzsabov folytathatja a csatározást.

A viadal újabb nagy kiesője Peter Szvidler. A világranglista ötödik helyezettje világossal szépen túljátszotta honfitársát, Alekszander Griscsukot, aki időhátrányban is volt. Kimaradt azonban a fonalas nyerés, a bástya és a huszár a bástya elleni végjátékban Griscsuk remekül védekezett.

Sötéttel Szvidler a kedvenc Grünfeld védelmet játszotta meg, gyalogáldozattal, futópárral kompenzációt kapott. Már-már újabb remire gondoltunk, amikor Szvidler elszámolta magát, fölöslegesen minőséget áldozott, és pár lépés múlva kapitulált.

A másik orosz párbajban érvényesült a papírforma. Dmitrij Jakovenko szép tisztáldozatot hozott Erneszto Inarkijevvel szemben, és pontos játékkal könnyen nyerhető bástyvégjátékra egyszerűsített. Némi kalandok árán kiremizte a második játszmát, készülhet Radzsabov elleni meccsére.

A negyedik meccset játszotta a legidősebb és legfiatalabb résztvevő, Borisz Gelfand és Szergej Karjakin. Két remivel indul a párbajuk, az orosz huszárjáték jó volt fél pontra az izraeli sakkozónak, majd a félszláv védelemben lépésismétléssel osztoztak meg a ponton.

Következtek a villámpartik, és Karjakin ellenállhatatlan volt. Szép kiskombinációval nyert gyalogot, majd bástyájával betört a sötét alapsorra, Gelfand feladásra kényszerült. Villámgyorsan húzták le a varit az angol megnyitásban, de Karjakinnak lett igaza, Griscsukkal játssza az elődöntőt.

A legjobb nyolc között az eredmények:
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2720) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2681) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2735) 2 - 3 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1)
Peter Szvidler (orosz, 2763) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2711) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2737) 3 - 1 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0)

Az elődöntő párosítása:
Karjakin - Griscsuk
Radzsabov - Jakovenko