Vágólapra másolva!
Drezdában november 12. és 25. között rendezik meg a 38. férfi és a 23. női sakkolimpiát. Minden korábbi részvételi rekord megdől a sakkozás legrangosabb seregszemléjén, 152 ország küldte el nevezését. A férfiak versenyében 148 együttes, a nők viadalán 114 csapat vesz részt. Az ötödik helyre rangsorolt férfiválogatottunkban Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc játszik.  A rajtlistán nyolcadik női csapatunk Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna és Schneider Veronika összeállításban szerepel. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a női világranglistán második Humpy Koneru hiányzik.

A Magyar Sakkszövetség elnöksége július 4-én, Balatonlellén megtartott ülésén egyhangú szavazással hagyta jóvá a nyolcszoros olimpikon Pintér József, nemzetközi nagymester, a férficsapat kapitányának előterjesztését az összeállításról, Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc játszik a férfiválogatottban. A kapitány hangsúlyozta, hogy a táblasorrend nem jelent erősorrendet, hanem taktikai okokból Berkes a tartalék, hogy jobban tudjon variálni a színekkel. Döntését befolyásolta, hogy Drezdában a megszokott pontszámítástól eltérően először a meccspontok döntenek, ez a párosítás alapja is, és csak 11 fordulós a sakkolimpia.

Női válogatottunk kapitánya, Horváth József nemzetközi nagymester döntésével megvárta az augusztusi, 16 résztvevős, kieséses rendszerű bajnokságot. Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia és Mádl Ildikó mellett végül az újdonsült bajnok, Rudolf Anna és a második helyezett Schneider Veronika nyerte el bizalmát. A sakkolimpiák történetében először a nők is négy táblán viaskodnak.

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk.

A rangsorban a negyedikek vagyunk. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes 6-szor nyert, Calviában ezüstösek Ukrajna mögött. Az Egyesült Államok sakkozói 5 elsőséget szereztek, 5 ezüst és 7 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet szereztek. A lengyelek, a németek, az ukránok és az örmények egy-egy aranyéremmel büszkélkedhetnek további dobogós helyezések mellett.

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Négy éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak 31. lett.