Vágólapra másolva!
A profi boksz világában tető alá hozatala óta az év mérkőzéseként emlegetik a walesi Joe Calzaghe és az amerikai Roy Jones Jr. ringcsatáját, amelyet a két kiválóság félnehézsúlyban, magyar idő szerint vasárnap hajnalban vív meg New Yorkban.

Hogy valóban az esztendő meccse lesz-e, majd elválik, az viszont tény, hogy 2008 egyik legjobban várt mérkőzéséről van szó, már csak azért is, mert mindkét szereplő életében sportági legendává nőtte ki magát. A 36 éves, nagyközépsúlyban, 1997-ben megszerzett világbajnoki címét eddig mindig megvédő Calzaghe ráadásul veretlen, aki eddigi 45 profi fellépéséből 32-t kiütéssel nyert meg.

A 39 esztendős, négy különböző súlykategóriában is világbajnokká lett Jones négy vereséget számlál ugyan - ebből hármat is karrierje egyetlen gyenge szakaszában, 2004 és 2005 között szenvedett el -, ugyanakkor 52 győzelmet tudhat maga mögött, amelyek közül 38-at KO-val aratott.

Az összecsapást különlegessé avatja továbbá az a tény, hogy Calzaghe pályafutása búcsúmeccsének minősítette a Jones ellenit, s ezért azt az áldozatot is meghozta, hogy - noha korábban még Walesből sem mozdult ki szívesen - az Egyesült Államokban legyen utolsó ütközete.

A Madison Square Gardenben zajló kesztyűs ütközet előtt Calzaghet mondják esélyesebbnek, elsősorban azért, mert rendkívül szívós, erős, afféle fékezhetetlen "ütőgép", aki valóban szórja a pofonokat, ha kell, 12 meneten át, s gyorsabb is, mint riválisa. Jones mellett inkább kifinomultabb technikája, a walesinél színesebb szakmai repertoárja szólhat, aki azonban az "előítészek" szerint nem kerekedhet felül, ha végigmegy a meccs, mert Calzaghe állóképessége sokkal jobb.

Calzaghe eddigi utolsó mérkőzését - 2008 áprilisában - pontozással nyerte a 43 évesen is a bokszvilág legjobbjai közé sorolt amerikai Bernard Hopkins ellen. Jones legutóbb - idén januárban - szintén pontozással diadalmaskodott, méghozzá a Puerto Ricó-iak 35 esztendős exvilágbajnokával, Felix Trinidaddal szemben, akinek azonban ez a meccse az első volt - háromévi kihagyás után.

A walesi kiválóság a hétvégi "búcsúverekedés" előtt megerősítette, hogy nagyon is komolyan gondolja visszavonulását.

"Huszonhat évesen azt mondtam, hogy 30 évesen felhagyok az ökölvívással, ehhez képest most 36 vagyok, és még mindig bokszolok. De már nincs tovább, ez lesz az utolsó, tudni kell befejezni. Amúgy kiváló formában vagyok, pszichésen viszont nehéz már motiválni magam, amellett nem akarok az olyan bokszolók sorsára jutni, akik akkor is harcolni próbáltak még, amikor már nem voltak képesek rá. Én a csúcson akarom abbahagyni."