Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 13. fordulójában Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól. A spanyol megnyitású játszmában nagymesterünk gyalogot áldozott, szép kezdeményezést kapott, de rossz tervet választott. Időzavarban még rontott, és a bolgár exvilágbajnok megszerezte ötödik győzelmét, míg Péter ötödször volt kénytelen kapitulálni. Viswanathan Anand sötéttel remizett Vaszilij Ivancsukkal. A világbajnok megőrizte félpontos előnyét a norvég Magnus Carlsen előtt, aki bátor játékkal osztozott meg a ponton az örmény Levon Aronjannal. Feljött ötven százalékra az azeri Tejmur Radzsabov. Az utolsó fordulóban Anand-Topalov rangadó lesz, Lékó világossal Aronjannal mérkőzik meg, érdeklődéssel várjuk a Carlsen-Radzsabov partit is.

Rövid ideig tartott Lékó Péter fellángolása, a viadal 13. játéknapján vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól. Lassan mumusává válik a bolgár exvilágbajnok, akit 2002-ben a dortmundi világbajnok-jelölti torna döntőjében legyőzött. Nagymesterünk a mexikói első félidőben is kikapott Topalovtól.

Ezúttal a spanyol megnyitás Anti-Marshall varijában mérkőztek meg, és Péter gyalogáldozatos folytatás mellett döntött. Szép kompenzációt kapott, de a 21. lépésben elmulasztotta a c5-ös folytatást, g5 után a bolgár sakkozó került előnybe. Lékó helyzetét időzavar is nehezítette, és a kapkodásban megkönnyítette Topalov dolgát, a versenyen ötödik vereségét szenvedte el.

Az éllovas indiai világbajnok, Viswanathan Anand rutinos rókaként nem erőltette a játékot az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen, megelégedett a döntetlennel. Megtartotta félpontos előnyét legnagyobb riválisa, Magnus Carlsen előtt. A 17 éves norvég titán korán minőséget áldozott az örmény Levon Aronjannal vívott csatájában, és jól állta a sarat.

A döntetlennel megőrizte második helyét, és készülhet az azeri Tejmur Radzsabov elleni játszmájára. Radzsabov meglepő könnyedséggel győzte a spanyol Alekszej Shirovot. Tetszetős volt a sötét bástya bekerítése b4-gyel. Izgalmas utolsó forduló vár a nagymesterekre, Anand-Topalov, Carlsen-Radzsabov és Lékó-Aronjan partik döntik el az első hely sorsát, illetve a dobogós helyezéseket.

A 13. forduló eredményei:
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Szicíliai védelem, 23)
Radzsabov (azeri, 2735) - Shirov (spanyol, 2755) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 29)
Aronjan (örmény, 2739) - Carlsen (norvég, 2733) döntetlen (Vezérindiai védelem, 28)
Topalov (bolgár, 2780) - Lékó (magyar, 2753) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 48)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 8 pont
2. Magnus Carlsen 7,5
3-4. Levon Aronjan és Veszelin Topalov 7
5.Tejmur Radzsabov 6,5
6. Vaszilij Ivancsuk 6
7-8. Lékó Péter és Alekszej Shirov 5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

Az utolsó forduló párosítása:
Anand - Topalov
Lékó - Aronjan
Carlsen - Radzsabo
Shirov - Ivancsuk