Vágólapra másolva!
Az esztendő legfontosabb versenye előtt állnak a műkorcsolyázók, és a hétfőn kezdődő göteborgi világbajnokság áttételesen már az olimpiai kvalifikációt is érinti. Sebestyén Júliának az első tíz között kellene végeznie ahhoz, hogy a jövő évi Los Angeles-i vb-n két magyar induló kísérelhessen meg kvótát szerezni a 2010-es vancouveri ötkarikás játékokra.

Jurek Eszter, a hazai műkorcsolya szakbizottság vezetője elmondta, hogy a 2009-es Los Angeles-i vb-ről két magyar versenyző könnyebben szerezhet két kvótát az olimpiára, mint egy: "Két versenyző esetében az együttes helyezési pontszámuk dönt. Ha szélsőséges esetet nézünk, és jövőre a vb-n Sebestyén Juli tizenkettedik lesz, egy másik indulónk pedig huszonnegyedik, akkor két versenyzőt indíthatunk Vancouverben.

Ha viszont a vb-n csak Juli indul, akkor neki a legjobb tízben kell végezni ahhoz, hogy még egy főt küldhessünk az olimpiára. Ezért is fontos lenne, hogy most bekerüljön az első tízbe, és akkor jövőre két indulónk lehet a vb-n".

A szakbizottság vezetője arról is tájékoztatott, hogy az eredeti elképzelések ellenére Göteborgban a férfiaknál is lesz magyar induló, Tigran Vardanjan az Eb után a vb-re is utazhat. A részvétele sportdiplomáciai szempontból is fontos, hiszen csak így nyílik esély arra, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb férfi versenyében a nemzetközi szövetség magyar pontozót is besorsoljon.

Sebestyén Júlia eseménydús napokat tudhat maga mögött azt követően, hogy január végi zágrábi Európa-bajnokságon a nem éppen korrekt pontozás miatt lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen zárt.

"Az Eb után két külföldi bemutatón vettem részt, előbb Ljubljanában, majd Szarajevóban korcsolyáztam a Champions on Ice tagjaival, olimpiai és világbajnokokkal, többek között Jevgenyij Pljuscsenkóval, Viktor Petrenkóval, a Grusina, Goncsarov és a Kazakova, Dimitrijev párosokkal. Pár nap múlva pedig elutaztam Észak-Koreába, Phenjanba, ahol a Kim Dzsong Il elnök születésnapjára rendezett háromnapos fesztiválon léptem fel, itt is korábbi világklasszisokkal, mint például az Anissina, Peizerat kettőssel, de említhetem Surya Bonalyt is.

Forrás: [origo]

A Champions on Ice társulata: Daniel Peinado, Okszana Kazakova, Artur Dimitrijev, Surya Bonaly, Sebestyén Júlia, Gwendal Peizerat, Marina Annisina, Olga Domenech és Stanick Jeanette

Erre a fesztiválra egyébként már tavaly is meghívtak, és akárcsak egy éve, most is kalandos utam volt. Már Budapestről késve indult a gépem Pekingbe, ahonnan csak heti egy járat van Phenjanba, így izgultam, hogy elérjem. Szerencsére nem maradtam le róla, a fellépéseim is szépen sikerültek, s annak ellenére, hogy nagyon hideg volt, jól éreztem magam" - mondta el Sebestyén Júlia, akit az utolsó nap a többi korcsolyázóval elvittek az előző elnök, Kim Ir Szen - Kim Dzsong Il apja - monumentális bronzszobrához, hogy ott koszorút helyezzenek el.

Forrás: [origo]

Daniel Peinado, Stanick Jeanette, Olga Domenech, Surya Bonaly, Sebestyén Júlia, Volodymyr Zuyev, Sonia Radeva és Alla Beknazarova Kim Ir Szen szobra előtt

"A fellépések alatt nem csak a gálaszámomat adtam elő, hanem a rövid programomat is, így tulajdonképpen Észak-Koreában is készültem a vb-re. Göteborgban az amerikaiakkal és a japánokkal nagyon erős mezőny lesz, úgy tudom, senki sem hiányzik majd a legjobbak közül. Ami engem illet, szeretnék két hibátlan programot futni, indulásnak egy jó rövidet.

A világranglistán a nyolcadik helyen állok, így az biztos, hogy a szerdai rövid programban az utolsó két csoport valamelyikébe sorsolnak be. Ez mindenképpen előny, szeretnék élni vele, s egy jó helyezést elcsípni. Utána pedig aztán csütörtökön kűrben mindent beleadok" - ígérte meg Európa-bajnoknőnk.

Sebestyén Júlia azzal nem foglalkozik, hogy a januári Eb-n közvetlenül előtte végzett, így bronzérmes finn Laura Lepistót feltétlenül megelőzze, és ezzel bebizonyítsa, neki kellett volna állnia a zágrábi dobogón: "Úgy gondolom, nem helyes, ha valaki egy bizonyos személy ellen versenyzik, hiszen az egész mezőny az ellenfele. De legfőképp először mindenkinek saját magának kell bizonyítnia" - tette hozzá.