Vágólapra másolva!
Az 55 kg-ban szereplő Módos Péter kiesett a kötöttfogású birkózók első olimpiai kvalifikációs selejtező versenyén, Rómában, miután legyőzője nem jutott döntőbe.

Az idei Eb-n harmadik helyezett magyar versenyző a lengyel Mariusz Los ellen lépett szőnyegre a 16 közé kerülésért, akit tavaly egyszer már legyőzött, így a csapatvezetés most is bízott a sikerben.

A meccs nyitó menetében az első perc pont nélkül ért véget, így következett a sorsolás, mely a lengyelnek kedvezett, s a magyarnak kellett először térdelnie. Módos jól védekezett, fél perc után ő kapott egy pontot, majd fordult a kocka és Lost küldte le a bíró. Az elmúlt hetekben sérüléssel küzdő fiatal tehetség ellenfelével ellentétben jól akciózott és sikeres pörgetéssel hozta a periódust (2-0).

A folytatásban majdnem minden a korábbi forgatókönyv szerint zajlott le, hiszen 60 mp után 0-0 állt az eredményjelzőn, majd a sorsolás után előbb a magyar birkózó ment le parterhelyzetbe és ismét jól "bekkelt" (1-0). Az utolsó fél percben azonban ezúttal nem tudott eredményes akciót csinálni, így ellenfele gazdagodott egy ponttal (1-1), s mivel az övé született később, a harmadik menetre maradt a döntés.

Ebben a szakaszban is minden úgy történt, mint korábban, egy perc után sorsolás, majd előbb magyar térdelés. Los ezúttal sem csinált szinte semmit (1-0), ám bízhatott jó védekezésében. Módos tudta, hogy muszáj sikeres akciót bemutatnia, ennek megfelelően szépen össze is fogta riválisát, ám mire kiemelte és eldobta volna, a lengyel kimenekült a szőnyegről, s az utolsó tíz mp-ben állásból jól tartotta magát, ezzel győzött (1-1).

"Hihetetlen, egyetlen pontot sem csinált rajtam" - kiáltotta világgá bánatát a meccs után Módos, az első nap egyedüli magyarja, aki ezzel már csak abban bízhatott, hogy legyőzője bejut a döntőbe, ő pedig a vigaszágon kiharcolhatja az olimpiai szereplést. Struhács György szövetségi kapitány már az Eb-bronzérmes magyar veresége után azt mondta, hogy szinte semmi esélye sincs a lengyelnek a fináléba kerülésre, s ezzel együtt Módosnak a vigaszágra.

Ennek ellenére az eddig komoly eredménnyel nem rendelkező Los sokáig menetelt, előbb egy észt, majd egy litván versenyzőt is legyőzött és az elődöntőbe jutott, ott aztán viszont egy percig sem volt "partiban" a bolgár Alekszandar Kosztadinovval, aki két sima menetben (6-0, 7-0) verte őt. Módos számára így befejeződött a viadal és csupán egy lehetősége maradt a pekingi kvalifikáció megszerzésére, méghozzá a két hét múlva esedékes újvidéki selejtező tornán.

"Nagyon szerencsétlen volt Peti a meccsén, hiszen a bíró keze minden esetben Losnak kedvezett, aki akció nélkül ment tovább. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a lengyelt még ezzel együtt is le kellett volna győznie. Az az igazság, hogy Peti térde ugyan meggyógyult, ám az utóbbi három hétben egyáltalán nem tudott birkózni, ez volt az oka a vereségnek. Újvidéken már más lesz a helyzet, sokat számít majd ez a két hét. Remélem, hogy súlycsoportjából négy jó birkózó kvalifikálja most magát, s ennyivel is könnyebb lesz neki a következő tornán" - nyilatkozta a délelőtti program végén Struhács György.

Az olaszországi selejtező tornán még két magyar lesz érdekelt: Kliment László (60 kg) és Virág Lajos (96) egyformán szombaton lép szőnyegre. Négyen - Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74), Fodor Zoltán (84) és Deák Bárdos Mihály (120) - már a tavalyi világbajnokságon megszerezték az olimpiai indulási jogot.