Vágólapra másolva!
Nalcsikban az orosz Alekszandra Kosztenjuk győzelmével fejeződött be a női kieséses rendszerű sakkvilágbajnokság. A döntőben 2,5-1,5-re legyőzte a 14 éves kínai Hou Yifant. A párharc negyedik játszmája óriási csata végén örökös sakkal ért véget, Kosztenjuk "megkegyelmezett" nemes ellenfelének, a taps már a sakkozás új világbajnoknőjét köszöntötte. A 24 éves Kosztenjuk kiegyensúlyozott, jó teljesítménnyel ért célba. Dicséret illeti a vb legfiatalabb résztvevőjét, Hou Yifant, akire nagy teher nehezedett, miután a címvédő Xu Yuhua már a második fordulóban búcsúra kényszerült. A viadal két bronzérmese a svéd Pia Cramling és az indiai Humpy Koneru. Cramling  nagyon elégedett helyezésével, Koneru csalódott, nem teljesült álma, a világbajnoki cím elérése.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikból

Az oroszországi Kabardino-Balkarija Köztársaság fővárosa, Nalcsik a remek játszmákban gazdag, fordulatoktól sem mentes világbajnokság megszervezésével beírta magát a sakktörténelembe. Óriási nehézségekkel is megbirkózva bizonyította hozzáértését, a sport, a sakk iránti szeretetét, a vendég iránti hagyományos kaukázusi tiszteletet.

A kieséses rendszerű világbajnokságon az grúz-orosz háborús konfliktus nem játszott hat grúz jogosult résztvevő, az exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze (2489), Leia Javahisvili (2461), Maja Lomineisvili 2414), Nino Hurcidze (2413), Sopiko Huhasvili (2408) és Sopio Gvetadze (2355). A grúz származású, de már régen holland színekben szereplő Tea Bosboom-Lancsava (2358).

Visszalépett a francia Marie Sebag (2529), lemondta részvételét az amerikai Irina Krush (2470), családi okokra hivatkozva az orosz Jekatyerina Korbut (2459). A Perui Sakkszövetség nem támogatta anyagilag Karen Zapata (2180) utazását.

A grúz nagymesternők augusztus 12-én nyílt levélben kérték a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, hogy a háborús helyzet miatt halassza el vb-t, vagy jelöljön ki más helyszínt. Az elnök válaszában politikamentes sportra voksolt, és részvételre biztatta a grúzokat. Az előrehaladott szervezés miatt nem látott lehetőséget a helyszín megváltoztatására. Iljumzsinov levélben kérte a grúz államfőt, Miheil Szaakasvilit, hogy tegye lehetővé nagymesternőik részvételét, választ nem kapott, Csiburdanidzéék nélkül kezdődött meg 29 ország 53 sakkozónőjének vetélkedése.

Az első forduló meglepetése volt, hogy búcsúra kényszerült az ukrán Natalija Zsukova. A második körben az orosz Szvetlana Matvejeva a címvédő kínai Xu Yuhuára mért vereséget. Az egyetlen magyar résztvevő, Hoang Thanh Trang a kubai Arribas, majd a lengyel Socko legyőzése után a nyolcaddöntőben 1,5-0,5-re kikapott a világranglistán második indiai Humpy Konerutól. A legfiatalabb résztvevő, a 14 éves kínai Hou Yifan pótvizsgázni kényszerült, de sikerrel vette a harmadik akadályt is. Alekszandra Kosztenjuk megnyerte a nagy derbit honfitársával, Tatjana Koszincevával szemben, majd folytatta sikeres menetelését, az ukrán Anna Usenyina volt következő "áldozata".

A negyedik fordulóban eldőlt, hogy új világbajnoknője lesz a sakkozásnak, a 2004-es elisztai győztes, a bolgár Antoaneta Sztefanova előtt a svéd Pia Cramling állította pirosra a szemafort. Az elődöntőben Kosztenjuk ismét remekelt, Cramling ellen győzött, míg a másik ágon fordulatokban gazdag nagy csatában Hou Yifan 4-2-re nyert Koneruval szemben. Megnyerte az első partit, jobb állásból fatális elnézéssel elvesztette a második partit. A vereség azonban nem törte le, megnyerte az első rapidpartit, de újra hibázott, Koneru másodszor is egyenlített. A két villámjátszmában azonban a 14 éves Hou diadalmaskodott, bejutott a döntőbe.

A négyjátszmás döntő első partiját Kosztenjuk sötéttel megnyerte, majd nagy esélyt szalasztott el a második játszmában. Hou Yifan egészen fantasztikus védelmet talált. A harmadik összecsapás végén is inkább a kínai tinédzser örülhetett, ismét remekelt a bástyavégjátékban, feladványszerű mentséget talált. Alekszandrának még fél pontra volt szüksége a világbajnoki cím elhódításához. Világossal sem törekedett óvatosságra, remek, hibáktól sem mentes játszmájuk végül örökös sakkal ért véget, "megkegyelmezett" nemes ellenfelének.

Hou Yifan történelmet írt azzal, hogy 14 évesen döntőt játszhatott. Remekül felkészült, technikailag nagyon képzett játékosként mutatkozott be. Eredményével férfi nagymesteri normát is teljesített, ez már a második, de csak 23 partija van 24 helyett. Könnyen lehet, hogy a drezdai sakkolimpia idején a Kongresszus megítéli neki a legmagasabb titulust.