Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2009 szuperverseny hatodik fordulójának rangadóját a két legfiatalabb résztvevő, a 18 éves Magnus Carlsen és a 19 esztendős Szergej Karjakin vívta. A remek  küzdelmük során többször is hibáztak, az ukrán sakkozó taktikai elnézése után a norvég nagymester fonalas nyerést is kihagyott. A bástyavégjáték végül pontosztozkodással zárult, Karjakin megőrizte félpontos előnyét, Carlsen hatodszor  remizett. Negyedszer szenvedett vereséget az orosz Alekszandr Morozevics, alaposan elszámolta magát, látszatfenyegetéseit a szlovák Szergej Movszeszjan higgadtan hárította. Megszerezte első győzelmét az angol Michael Adams, elvesztette veretlenségét az amerikai Gata Kamsky, az azeri Tejmur Radzsabov nem sokat keserget előző fordulóbeli veresége miatt. Hosszasan gyötörte egymást az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk.

Újabb ziccert hibázott a tavalyi torna holtversenyes győztese, a norvég Magnus Carlsen.

Az éllovas Szergej Karjakinnal alaposan egymásnak estek, Magnus túlzottan korán indított akciót, amit az ukrán nagymester a nagyon erős 16...f5!-tel keresztezett. Sötét eséylei jobbnak tűntek, de Karjakinnak nagyon ment az ideje, és a sietségben a 25...He7 taktikai elnézés volt. Biztosra vettük Magnus győzelmét, és a 18 éves norvég fiú is alighanem már beírva látta az egész pontot. Kapkodott, kétszer is fonalas nyerést hagyott ki, Karjakin bástyavégjátékban gyaloghátránnyal is kiharcolta az oly értékes fél pontot. Megőrizte vezető pozícióját.

Nehéz ráismerni a világranglistán ötödik Alekszandr Morozevicsre. Három vereség után még nagyobb kockázatot vállalt, tisztáldozata azonban hibás volt. A szlovák Szergej Movszeszjan higgadtan hárította a kétségbeesett támadási kísérletet, és megszerezte második győzelmét. Nem ment fejjel a falnak az azeri Tejmur Radzsabov. A holland Loek van Welytől elszenvedett váratlan veresége után gyorsan rendezte sorait, és fokozatosan játszotta túl az amerikai Gata Kamskyt, aki bizonytalan volt a Caro-Kann védelem ritkább 5.Hc5-ös változatában. A különböző színű futók mellett Tejmur kiskombinációval indította hódító útjára szabadgyalogját.

Megszerezte első győzelmét az angol Michael Adams, a kínai Wang Yue mélyen tudása alatt sakkozik. Megpróbált bekkelni, de a rutinos Adams átvette a kezdeményezést, anyagi előnyét vezérvégjátékban érvényesítette. Több izgalmat vártunk az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partijában, remi lett a holland háziderbi is. Jan Smeets nem kockáztatott a kubai Perez Leinier Dominguez ellen.

A 6. forduló eredményei:
Movszeszjan (szlovák, 2751) - Morozevics (orosz, 2771) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 34)
Smeets (holland, 2601) - Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Szicíliai védelem, 23)
Wang Yue (kínai, 2739) - Adams (angol, 2712) 0 -1 (Vezércsel, 65)
Radzsabov (azeri, 2761) - Kamsky (amerikai, 2725) 1 -0 (Caro-Kann védelem, 41)
Stellwagen (holland, 2612) - Van Wely (holland, 2625) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)
Carlsen (norvég, 2776) - Karjakin (ukrán, 2706) döntetlen (Szláv védelem, 79)
Aronjan (örmény, 2750) - Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Vezérindiai védelem, 56)

A verseny állása:
1.Szergej Karjakin 4 pont
2-6. Tejmur Radzsabov, Jan Smeets, Levon Aronjan, Perez Leinier Dominguez és Szergej Movszeszjan 3,5
6-10. Magnus Carlsen, Loek van Wely, Michael Adams és Gata Kamsky 3
11-12. Daniel Stellwagen és Vaszilij Ivancsuk 2,5
13. Wang Yue 2
14. Alekszandr Morozevics 1,5

A 7. forduló párosítása:
Ivancsuk - Movszeszjan
Karjakin - Aronjan
Van Wely - Carlsen
Kamsky - Stellwagen
Adams - Radzsabov
Dominguez -Wang Yue
Morozevics - Smeets