Vágólapra másolva!
A Wijk ann Zee-i szuperverseny negyedik fordulójában mind a hét játszma döntetlennel ért véget. A játéknap rangadója, Magnus Carlsen és Levon Aronjan összecsapása 65 lépésben lett remi. A kétszeres olimpiai bajnok Aronjan meglepő tisztáldozattal jutott egyenlő esélyekhez. Az orosz Alekszandr Morozevics kedvezőbb pozícióból csak fél pontot szerzett az angol Michael Adams ellen. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk francia védelme csak remire volt jó a holland Daniel Stellwagennel szemben. Négy forduló után öten állnak az élen 2,5 ponttal, csütörtökön játsszák az ötödik partikat.

A szerdai szabadnap előtt a 19-es kategóriájú szuperverseny negyedik játéknapján valamennyi játszma pontosztozkodással zárult. A tavalyi torna két holtversenyes győztese, Manus Carlsen és Levon Aronjan csatája vívta ki a legnagyobb érdeklődést. A 18 éves norvég nagymester kis előnyt ért el, de az örmények legjobbja tisztáldozattal talált megfelelő ellenjátékot. Magnus sokáig próbálkozott előnyének érvényesítésével, de Levon időzavarban is megtalálta a legjobb esélyt.

Érdekesen alakult az orosz Alekszandr Morozevics és az angol Michael Adams összecsapása. Morozevics mindent megpróbált az egész pont begyűjtéséért, Adams pontos számítással gyalogvégjátékban találta meg a mentséget. Az első helyre rangsorolt ukrán Vaszilij Ivancsuk francia védelme nem lepte meg 18 évvel fiatalabb ellenfelét, Daniel Stellwagen időzavarban a lépésismétlés mellett döntött.

Gyorsan békét kötött a két holtversenyben vezető azeri Tejmur Radzsabov és az ukrán Szergej Karjakin. Negyedszer remizett - Carlsenhez és Aronjanhoz hasonlóan - a kubai Perez Leinier Dominguez. Nem kockáztatott a holland Jan Smeets az amerikai Gata Kamskyval szemben. Jól állta a sarat Loek van Wely a kínai Wang Yue ellen.

A 4. forduló eredményei:
Movszeszjan (szlovák, 2751) - Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Morozevics (orosz, 2771) - Adams (angol, 2712) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 50)
Smeets (holland, 2601) - Kamsky (amerikai, 2725) döntetlen (Caro-Kann védelem, 22)
Wang Yue (kínai, 2739) - Van Wely (holland, 2625) döntetlen (Katalán megnyitás, 46)
Radzsabov (azeri, 2761) - Karjakin (ukrán, 2706) döntetlen (Szláv védelem, 21)
Stellwagen (holland, 2612) - Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Francia védelem, 32)
Carlsen (norvég, 2776) - Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Anti-meráni változat, 65)

A verseny állása:
1-5. Szergej Karjakin, Tejmur Radzsabov, Jan Smeets, Gata Kamsky és Szergej Movszeszjan 2,5 pont
6-9. Magnus Carlsen, Levon Aronjan, Perez Leinier Dominguez és Daniel Stellwagen 2
10-14. Michael Adams, Loek van Wely, Wang Yue, Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Morozevics 1,5

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Aronjan - Movszeszjan
Ivancsuk - Carlsen
Karjakin - Stellwagen
Van Wely - Radzsabov
Kamsky - Wang Yue
Adams - Smeets
Dominguez - Morozevics