Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2009 szuperverseny hetedik fordulójában a világranglistán harmadik Vaszilij Ivancsuk világossal harmadik vereségét vereséget szenvedte el. A szicíliai védelmű partiban az ukrán nagymester ismét időzavarba került, a remek formában játszó szlovák Szergej Movszeszjan lendületes játékkal szerezte meg harmadik győzelmét, és holtversenyben vezet a gyorsan remiző ukrán Szergej Karjakinnal. A játéknap másik nyerését az orosz Alekszandr Morozevics könyvelhette el, szerencséje volt, túlzottan sokat kockáztatott, de időzavarban a holland Jan Smeets hibázott. Hetedszer is remizett a norvég Magnus Carlsen. Örökös sakkot kényszerített ki bástyahátránnyal a holland Daniel Stellwagen az amerikai Gata Kamsky ellen.

Gyors pontosztozkodással ért véget az éllovas Szergej Karjakin és az örmény Levon Aronjan partija, ahogy az angol Michael Adams és az azeri Tejmur Radzsabov sem töltött sok időt a sakktábla mellett. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal harmadszor kapott ki. A szicíliai védelmű játszmában nehezen döntött a lépések, a tervek között, és időzavarba került. A szlovák Szergej Movszeszjan meggyőző játékkal kényszerítette újabb és újabb hibázásra. Movszeszjan holtversenyben az élre került, Ivancsuk holtversenyben az utolsó.

Kockáztatott és végül nyert az orosz Alekszandr Morozevics. A holland Jan Smeets elszenvedte első vereségét. Sokáig nagyon jól tartotta magát a 23 éves sakkozó, de időzavarban többször is kihagyott nyerőesélyes folytatást, majd durva hibával el is bukta a partit. A holland Loek van Wely megszorongatta a norvég Magnus Carlsent, de jobb pozícióban rossz lebonyolítást választott. Magnus hetedszer remizett. A spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton a kubai Perez Leinier Dominguez és a kínai Wang Yue.

Nehéz állásban is szívósan védekezett a 21 éves Daniel Stellwagen. Az amerikai Gata Kamsky türelmetlen volt, majd hiába ért gyalogja a hetedik sorra, Stellwagen bástyát áldozva kikényszerítette az örökös sakkot.

A 7. forduló eredményei:
Ivancsuk (ukrán, 2779) - Movszeszjan (szlovák, 2751) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 35)
Karjakin (ukrán, 2706) - Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Spanyol megnyitás, 18)
Van Wely (holland, 2625) - Carlsen (norvég, 2776) döntetlen (Angol megnyitás, 37)
Kamsky (amerikai, 2725) - Stellwagen (holland, 2612) döntetlen(Szicíliai védelem, 71)
Adams (angol, 2712) - Radzsabov (azeri, 2761) döntetlen (Szicíliai védelem, 15)
Dominguez (kubai, 2717) -Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)
Morozevics (orosz, 2771) - Smeets (holland, 2601) 1 - 0 (Szláv védelem, 49)

A verseny állása:
1-2. Szergej Karjakin és Szergej Movszeszjan 4,5 pont
3-5.Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov és Perez Leinier Dominguez 4
6-10. Magnus Carlsen, Loek van Wely, Jan Smeets, Michael Adams és Gata Kamsky 3,5
11. Daniel Stellwagen 3
12-14. Wang Yue, Alekszandr Morozevics és Vaszilij Ivancsuk 2,5

A 8. forduló párosítása:
Movszeszjan - Smeets
Wang Yue - Morozevics
Radzsabov - Dominguez
Stellwagen - Adams
Carlsen - Kamsky
Aronjan - Van Wely
Ivancsuk - Karjakin