Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt után Balzsay Károly is világbajnok lett a WBO-nál, miután a magdeburgi profiboksz-gálán pontozással legyőzte a nagyközépsúlyú címvédőt, az orosz Gyenyisz Inkint. Erdei látványos mérkőzésen ugyancsak egyhangú pontozással nyert az ukrán Jurij Barasjan ellen, ennek az összecsapásnak az eredeti tervekkel ellentétben nem volt tétje a világbajnoki cím, miután a kihívó a pénteki mérlegelésen nem tudta hozni a kötelezően előírt súlyhatárt.

A fordított alapállású Balzsay egy kicsivel jobban kezdte az est fénypontjává előlépő nagyközépsúlyú címmeccset, rögtön az elején nagy erővel orrba verte Inkint egy balegyenessel. Az orosz rengeteget ütött, stílusa az egykori nagyközépsúlyú, ma már félnehézsúlyú világbajnokot, a walesi Joe Calzaghe-t idézte. Kiegyensúlyozott volt a csata, de inkább a címvédő diktálta a tempót, így öt menet után mintha kevéssel ő állt volna jobban.

A hatodik döntetlennek tűnt, Balzsay egyre többször találta el Inkin fejét, a világbajnokot azonban mintha felhúzták volna, egyetlen pillanatra sem lankadt, nem ütött nagyokat, de gyűjtögette a pontokat. A hetedik a hatodik szakasztott mása volt, a tisztább, nagyobb ütéseket Balzsay vitte be, mennyiségben viszont Inkin volt a jobb.

A novoszibirszki bunyós rendületlenül ment előre, ám a nyolcadikban beleszaladt a magyar ökölvívó tiszta ütéseibe, így ez a menet Balzsayé volt. A kilencedikben mutatós duzzanat nőtt Inkin jobb szeme alatt, de Balzsay arca is viharvertnek tűnt. A tizedik végén Balzsay borzalmas balegyenessel megrendítette Inkint, a levegőben lógott a leütés, de a világbajnok kihúzta a gongig. A tizenegyedikben a szibériai az életéért küzdött, de okosan csinálta, mert el tudta kerülni Balzsay félelmetes balját.

Az utolsó menetben is Balzsay volt a jobb, ennek ellenére nem lehetett biztosan megmondani, ki nyerte meg a meccset. Erdei a ringbe beugorva máris magasba emelte Balzsayt, úgy tűnt, ő már tudja a végeredményt. És neki lett igaza: két pontozó 116:112-re, a harmadik 115:113-ra Balzsayt látta jobbnak, s amikor felhangzott a bemondó szájából, hogy "neuer Weltmeister", kitört az örömmámor a magyar táborban. Megvalósult a nagy álom, egyszerre két magyar világbajnoka van a WBO-nak, a profiboksz egyik legrangosabb világszervezetének.

Balzsay előbb Erdei nyakában járta körbe a szorítót, majd félőrülten rázta az övet a szurkolók felé, miközben ezt kiáltotta: "Hazavisszük!"

"Hulla vagyok, életem legnehezebb mérkőzése volt, nem is tudom, hogy bírtam ki. Inkin végig hatalmas nyomás alatt tartott, minden irányból kellett ütnöm, az állandó ritmusváltások rengeteget kivettek belőlem. A tizedikben tudtam elkapni az oroszt, nem is értem, miként tudta kihúzni állva. Mondták, nagyon kemény legények a szibériaiak, de most bebizonyítottam, hogy a magyar puszták szülötte sem akárki!" - mondta a WBO új nagyközépsúlyú királya, aki Kovács István és Erdei után a harmadik magyar világbajnok ennél a szövetségnél.