Vágólapra másolva!
Szófiában a világbajnoki kihívó jogáért folyó Topalov-Kamsky párharc negyedik játszmáját az amerikai nagymester megnyerte, kiegyenlített. Gata Kamsky első győzelmét ünnepelhette a bolgár exvilágbajnok ellen. A spanyol megnyitású partiban a Zajcev-változatot játszotta meg Topalov, elfogadta a gyalogáldozatot, majd hibázott a 30. lépésben. Kamsky szépen túljátszotta, gyorsabban is nyerhetett volna, de biztosra ment, a 73. lépés után fogadhatta a hazai pályán játszó Topalov gratulációját. A vasárnapi szabadnap után a hétfői ötödik partiban ismét Kamsky lesz a világos.

A szófiai párharc első félideje után 2-2-re áll Veszelin Topalov és Gata Kamsky nyolcjátszmás meccse. A győztes lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Nagy fordulatot hozott az összecsapás negyedik partija, az amerikai nagymester pályafutása során először kényszerítette feladásra a bolgár sakkozót. Kamsky a párosmérkőzés második partiját világossal elvesztette, és jelentős hátrányba került, sokan úgy gondolták, hogy eldőlt a meccs.

Kamskyt azonban kemény fából faragták. Sötéttel gond nélkül kiremizte a harmadik játszmát, majd stílusának megfelelő pozíciót játszhatott a negyedikben. Topalov türelmetlen volt, a gyalogáldozat elfogadása után passzivitásba került, 30...b4 lépése súlyosan meggyengítette a vezérszárnyi gyalogszerkezetet.

Kamsky jelentős álláselőnnyel nyerte vissza a gyalogot, majd a d6 gyalog is áldozatul esett akciójának. Gata válogathatott a nyerések között, Veszelin a 73. lépés után kapitulált. A vasárnapi szabadnap után hétfőn kezdődik a második félidő, ismét Kamsky lesz a világos.

A párosmérkőzés állása:
Veszelin Topalov (bolgár, 2796) - Gata Kamsky (amerikai, 2725) 2 -2
(Topalov -Kamsky döntetlen (Grünfeld védelem, 36)
Kamsky - Topalov 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 32)
Topalov - Kamsky döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Kamsky - Topalov 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 73)