Vágólapra másolva!
Szófiában döntetlennel végződött a világbajnoki kihívó jogáért megrendezett párosmérkőzés hatodik partija. Az amerikai Gata Kamsky vezette a világos bábukat, és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Caro-Kann védelmet választotta. A 3.e5-ös változatban Topalov új gondolatot játszott meg, és kényelmesen kiegyenlített. Az összecsapás örökös sakkal a 43. lépésben pontosztozkodással zárult. A nyolcjátszmás meccsen Topalov 3,5-2,5-re vezet, csütörtökön játsszák a hetedik partit.

A párharc második és negyedik játszmájában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov 1.e4-re 1...e5-tel válaszolt, és két spanyol megnyitású partit láttunk. Topalov először sikerrel játszott meg egy ritkább változatot, fontos győzelmet aratott.

Másodszor a Zajcev-változat került terítékre, az amerikai Gata Kamsky kihasználta, hogy Topalov védekező félként türelmetlen volt. Az egyenlítés után francia védelmű összecsapás következett, Topalov őrizte kis előnyét, de a sötét haderő sokáig sikerrel védte a d5 izolált gyalogot.

Kamsky a 35. lépésben taktikai elnézéssel gyalogot vesztett, és a parti későbbi szakaszában a legkisebb ellenállást tanúsította, Topalov másodszor is vezetést szerzett. A mindössze nyolcjátszmás meccsen hasonló baki döntő lehet, a hátrányban levő félnek nehéz rendezni sorait.

Topalov a hatodik játszmában széles megnyitási repertoárjából a Caro-Kann védelemre szavazott. A 3.Hc3-as változatban a legújabb partik alapján sötétnek nincs gondja, maradt a 3.e5-ös vari. Kamsky ezt is választotta, Topalov a 11. lépésben új tervet valósított meg. Az amerikai nagymester nem tudott gondot okozni ellenfelének, Topalov gond nélkül tartotta az egyensúlyt. A küzdelem örökös sakkal ért véget, ami a hazai pályán játszó exvilágbajnoknak kedvezett.

A párosmérkőzés állása:
Veszelin Topalov (bolgár, 2796) - Gata Kamsky (amerikai, 2725) 3,5 - 2,5
(Topalov -Kamsky döntetlen (Grünfeld védelem, 36)
Kamsky - Topalov 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 32)
Topalov - Kamsky döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Kamsky - Topalov 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 73)
Topalov - Kamsky 1 - 0 (Francia védelem, 55)
Kamsky - Topalov döntetlen (Caro-Kann védelem, 43)