Vágólapra másolva!
Szófiában Veszelin Topalov 4,5-2,5-ös győzelmével fejeződött be az amerikai Gata Kamsky elleni párosmérkőzése, a bolgár exvilágbajnok az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója lett. A párharc hetedik játszmáját Topalov rendkívüli izgalmak után nyerte meg. Gyalogáldozatát Kamsky elfogadta, előnybe került. A 25. lépésnél azonban az amerikai sakkozó leblokkolt, fölöslegesen gondolkodott sokat, és ráadásul rosszat is húzott. Topalov kockáztatott, ismét Kamsky játszhatott nyerésre, de időzavarban hibát hibára halmozott, és a kapkodásban vereséget szenvedett.

Örömünnep Szófiában. Az egyik legnépszerűbb bolgár sportoló, Veszelin Topalov favorithoz méltó teljesítménnyel a nyolcjátszmásra tervezett párosmérkőzésen már a hetedik parti megnyerésével célba ért, a regnáló világbajnok, az indiai Viswanathan Anand kihívója lett. Topalov a 2005-ös San Luis-i, 8 fős, kétfordulós vb-n fantasztikus játékkal világbajnoki címet szerzett, majd 2006-ban, Vlagyimir Kramnyikkal szemben rapid rájátszásban vereséget szenvedett.

A döntő előtt aláírt szabályzat értelmében nem volt joga játszani a 2007-es mexikói vb-n. Hosszas diplomáciai csatározások után végül megegyezés született. Amennyiben Kramnyik megvédte volna címét Mexikóban, akkor Topalovval mérkőzött volna meg. Anand győzött és Kramnyik visszavágó meccset játszhatott, amit Bonnban 6,5-4,5-re elvesztett az indiai nagymesterrel szemben.

Topalov a kihívó jogáért a 2007-es Világkupa győztesével, Gata Kamskyval mérkőzhetett meg. A sakk világában megszokott bonyodalmak előzték meg a párharcot, Kamsky nem akart Szófiában játszani, de végül nem volt más jelentkező, 250 ezer dolláros díjalap mellett csatáztak. Kamsky főszekundánsa, az izraeli Emil Szutovszkij is elismerte, hogy a bolgárok remek feltételeket biztosítottak.

Egyértelműen Topalov volt az esélyes, Kamsky a párharc előtt még nyeretlen volt az exvilágbajnokkal szemben. A második játszmában világossal gyorsan megadta magát, majd a negyedik összecsapást megnyerte, így az első félidő 2-2-vel zárult. Kamsky lelkileg kevésbé volt erős, mint Topalov. Az ötödik játszmában taktikai elnézéssel gyalogot vesztett, és a nehéz állásban képtelen volt igazi ellenállást tanúsítani .

Világossal nem tudott egyenlíteni, Topalov új ötlete a Caro-Kann védelemben bevált. A hetedik partiban Kamsky ismét francia védelmet játszott, gyorsan,meglepően könnyedén játszott. A bolgár nagymester gyalogot áldozott, az amerikai sakkozó vállalta a kihívást. A 25. lépésnél váratlan fordulatot figyelhettünk meg. Topa kockáztatott, ami láthatóan meglepte Kamskyt. Fölöslegesen 25 percet gondolkodott, s ráadásul rosszat húzott. Az exvilágbajnok megérezte a nagy lehetőséget, hogy ne kelljen az utolsó játszmára hagyni a döntést, és merészen játszott a tűzzel.

Kamsky lelkileg összeomlott. Az élő videón jól láthattunk, hogy egyre idegesebb lett, képtelen volt koncentrálni, pedig kezében volt a játszma. Egyre nyomasztóbb időzavarban hibát hibára halmozott, nyerőesélyt hagyott ki, majd fonalas remit nem vett észre. Topalov végtelen nyugalommal játszott, többet nem hibázott. Kamsky bástyát áldozott, de bolgár ellenfele könnyen kivédte fenyegetését. Drámai pillanatok. Kamsky kézbe temette arcát, kétségbeesetten fel-felnézett. Búcsúzott álmaitól, pályafutása során másodszor nem játszhat a világbajnoki címért, 1996-ban Anatolij Karpovtól 10,5-7,5-re kikapott a döntőben. Topalov esélyeshez méltóan "behúzta" a meccset, készülhet Anand elleni csatájára.

A párosmérkőzés végeredménye:
Veszelin Topalov (bolgár, 2796) - Gata Kamsky (amerikai, 2725) 4,5 - 2,5
(Topalov -Kamsky döntetlen (Grünfeld védelem, 36)
Kamsky - Topalov 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 32)
Topalov - Kamsky döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Kamsky - Topalov 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 73)
Topalov - Kamsky 1 - 0 (Francia védelem, 55)
Kamsky - Topalov döntetlen (Caro-Kann védelem, 43)
Topalov - Kamsky 1 - 0 (Francia védelem, 45)