Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny utolsó fordulójában mind a négy játszma döntetlennel végződött. Az orosz Alekszandr Griscsuk sötéttel remizett az örmény Levon Aronjannal, és több győzelmének köszönhetően a torna győztese lett. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk - a viadal egyetlen veretlen résztvevője - a kubai Perez Leninier Dominguezzel osztozott meg a ponton, Griscsukhoz hasonlóan 87 ezer 500 eurót kapott a 314 ezer eurós díjalapból. A 18 éves Magnus Carlsen sötéttel remizett Viswanathan Ananddal és harmadikként végzett, 50 ezer eurót kasszírozott. A torna nagy meglepetése, hogy az indiai világbajnok Viswanathan Anand csak ötvenszázalékos eredményt ért el.  A verseny 56 játszmájából 15 végződött döntéssel.

Az andalúziai városban a 25 éves orosz Alekszandr Griscsukot a hagyományos torna győzteseként ünneplik. Pályafutása eddigi legnagyobb egyéni sikereként értékelhetjük diadalát, a második fordulótól kezdve hol holtversenyben, hol egyedül vezetve győzött. Az utolsó partiját némi izgalmak után elremizte az örmény Levon Aronjannal. A királyindiai védelmű játszmában jelentős időhátrányba került, de az állás egyszerűsítése megkönnyítette feladatát, kiegyenlítette esélyét.

A torna doyenje, az ukrán Vaszilij Ivancsuk nem kockáztatott, spanyol megnyitású partiban osztozott meg a ponton a kubai Perez Leinier Dominguezzel. A nankingi pocsék, Wijk aan Zee-i feledhető teljesítménye után javuló formában, nagy türelemmel játszott. Megőrizte veretlenségét, Aronjanra kettős vereséget mért. Nagy esélyt hagyott ki Viswanathan Anand ellen.

A dobogón végzettek közül a norvég Magnus Carlsen hibázott a legtöbbször. Aronjan ellen hősies védekezés után a 84. lépésben húzott vesztőt, a kínai Wang Yue-val nem akart remizni, ehelyett királya fölösleges vándorútra indult, amely vereséggel zárult. A 13. játéknapon nyert állásban könnyelműsködött, ha megnyerte volna Tejmur Radzsabov elleni partiját, ő nyerte volna a versenyt.

Az indiai világbajnok Viswanathan Anand triplázásra készült, ötvenszázalékos eredménye, tűz nélküli, fásult játéka a viadal legnagyobb meglepetése. Nagy árat fizetett Aronjannal szemben elkövetett hibájáért. Nem tudott visszavágni Magnusnak az első körben elszenvedett vereségéért.

A 2006-os torna győztese, Levon Aronjan a hatodik fordulóban vesztett Griscsukkal szemben, és az első félidő hetedik játszmáját is elbukta Ivancsuk ellen. Ettől kezdve már nem volt esélye magas helyezésre. Radzsabov gyenge rajtja rányomta bélyegét szereplésére. A két újonc, Wang Yue és Perez Leinier Dominguez nem okozott csalódást.

Az utolsó forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azer, 2761) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Szláv védelem, 29)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) döntetlen (Királyindiai védelem, 41)
Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Magnus Carlsen (norvég, 2776) döntetlen (Királyindiai védelem, 29)

A verseny végeredménye:
1.Alekszandr Griscsuk (orosz) 8 pont
2. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 8
3. Magnus Carlsen (norvég) 7,5
4. Viswanathan Anand 7
5-7. Wang Yue (kínai), Tejmur Radzsabov (azeri) és Levon Aronjan (örmény) 6,5
8. Perez Leinier Dominguez (kubai) 6

Forrás: [origo]

Az Élő-pontszámok változása:
Griscsuk +15,6, Ivancsuk + 4,4, Carlsen + 0,8, Anand - 8,4, Wang Yue - 0,8, Radzsabov - 6,4, Aronjan - 3,6, Dominguez - 1,6