Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny kilencedik fordulójában Magnus Carlsen sötéttel legyőzte a kubai Perez Leinier Dominguezt. A 18 éves norvég nagymester túltette magát az előző fordulóban az örmény Levon Aronjantól elszenvedett vereségén, és bátran vállalta a szicíliai védelem sárkány-változatát. Világos akciója megtorpant, sötét átvette a kezdeményezést. Magnus azonnali nyerést hagyott ki, Dominguez időzavarban ismételten hibázott. A nyeréssel Carlsen feljött a holtversenyes második helyre. Változatlanul csak ötvenszázalékos az indiai világbajnok Viswanathan Anand, sötéttel remizett Aronjannal. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk hetedik döntetlenét könyvelhette el. Az orosz Alekszandr Gricsuk gyors remivel is megőrizte egypontos előnyét.

A kilencedik játéknapon is csak egyetlen győzelem született, tegnapi veresége után javított Magnus Carlsen. Aligha lehetett könnyű éjszakája azután, hogy a 84. lépésben heroikus védekezés után vesztőt húzott. A 18 éves norvég fiút azonban kemény fából faragták, a szicíliai védelem sárkány-változatát választotta a kubai Perez Leinier Dominguezzel szemben. Az utóbbi években lett divatos a 10...Bb8 és 11...Ha5-ös terv. Világos akciója megtorpant a királyszárnyon, Magnus átvette a kezdeményezést.

A kubai nagymester vezére messzire került a védelemből, a sötét támadó tisztek túlsúlyban voltak. Carlsen azonnali nyerést hagyott ki, de időzavarban Dominguez megkönnyítette feladatát. Az örökös kötést követően a sötét g szabadgyalog elindulhatott hódító útjára, s mellesleg a világos királyt is veszélyek fenyegették. Magnus válogathatott a nyerések között, az 54. lépést követően Dominguez kapitulált.

A katalán megnyitásban békésen remizett Levon Aronjan és Viswanathan Anand. Az indiai világbajnok egész versenyére rányomja bélyegét az örmény nagymestertől a második fordulóban taktikai elnézéssel elszenvedett veresége. Az orosz Alekszandr Griscsuk sötéttel 17 lépés után megosztozott a ponton a kínai Wang Yue-val, ezzel változatlanul őrzi egypontos előnyét.

A spanyol megnyitás ellen Tejmur Radzsabov kedvenc fegyvere a Jaenisch-csel. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk is a 4.d3-as varit játszotta meg, kicsit kedvezőbben állt, de az időzavartól megijedve inkább békét kötött azeri ellenfelével.

A 9. forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Wang Yue (kínai, 2739) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 17)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) - Magnus Carlsen (norvég, 2776) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 54)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Katalán megnyitás, 30)

A verseny állása:
1. Alekszandr Griscsuk 6 pont
2-4. Vaszilij Ivancsuk, Levon Aronjan és Magnus Carlsen 5
5. Viswanathan Anand 4,5
6-8. Perez Leinier Dominguez, Wang Yue és Tejmur Radzsabov 3,5

A 10. forduló párosítása:
Radzsabov - Aronjan
Anand -Dominguez
Carlsen - Wang Yue
Griscsuk - Ivancsuk