Vágólapra másolva!
A báznai szuperverseny nyolcadik fordulójában az éllovas ukrán Vaszilij Ivancsuk sötéttel könnyen remizett az izraeli Borisz Gelfanddal, megőrizte egypontos előnyét. Pontosztozkodással zárult a spanyol Alekszej Shirov és az azeri Tejmur Radzsabov ütközete a Szvesnyikov-változatban. Az amerikai Gata Kamsky remek tisztáldozat után kihagyta a tanulmányszerű fonalas nyerést a román Liviu-Dieter Nisiepanuval szemben, a remivel elmaradt a helycseréjük a tabellán.

A játéknap rangadója, Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk összecsapása csak 20 lépésig tartott. Az ukrán nagymester az angol megnyitású partiban pontos lépésekkel egyenlített ki. Az izraeli sakkozó sokat gondolkodott, de nem tehetett mást, mint az időzavar fenyegető árnyékában lépést ismételt.

Az azeri Tejmur Radzsabov hű maradt kedvenc fegyveréhez, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatához. A spanyol Alekszej Shirov a 26.(!) lépésben újított, de reminél többre nem futotta erejéből.

A sereghajtók derbije, az amerikai Gata Kamsky és a román Liviu-Dieter Nisipeanu játszmája hozta a legnagyobb küzdelmet. Kamsky igénytelenül játszotta a megnyitást, kikerülte a divatos változatokat. Nisipeanu egyenlő pozícióban rossz tervet választott, huszárja eltévedt, világos átvette a kezdeményezést.

Kamsky a sáncolást feladó király ellen tisztet is áldozhatott volna, békésebb megoldással gyalogelőnyös végjátékra egyszerűsített. A kritikus állásban remek tisztáldozatot hozott, amellyel összekötött szabadgyalogjai lettek, és még a h vonalon is nyomulhatott előre egy gyalogos. A tanulmányszerű nyerést azonban elmulasztotta, Nisipeanu királya és huszárja sikerrel tartóztatta fel a világos gyalogokat.

A 8. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2675) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 59)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Angol megnyitás, 20)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 6 pont
2. Borisz Gelfand 5
3. Tejmur Radzsabov 4,5
4. Alekszej Shirov 4
5. Liviu-Dieter Nisipeanu 2,5
6. Gata Kamsky 2

A szerdai 9. forduló párosítása:
Gelfand - Shirov
Ivancsuk - Kamsky
Nisipeanu - Radzsabov