Vágólapra másolva!
A báznai szuperverseny ötödik fordulójában a sötét színnel játszó veteránok két győzelmet is arattak. A torna doyenje, az izraeli Borisz Gelfand holtversenyes társára, a spanyol Alekszej Shirovra mért vereséget. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk az amerikai Gata Kamsky ellen nyert. A legfiatalabb résztvevő, a 22 esztendős azeri Tejmur Radzsabov ötödik remijét könyvelhette el. A verseny első félideje után Gelfand és Ivancsuk egypontos előnnyel áll az élen.

A viadal első köre után a 41 éves izraeli Borisz Gelfand és a 40 esztendős ukrán Vaszilij Ivancsuk vezet a 20-as kategóriájú, 2729-es Élő-átlagú versenyen.

A torna első fordulójához hasonlóan az ötödik játéknapon ismét a sötéttel játszók voltak eredményesek, Gelfand és Ivancsuk másodhúzóként aratott győzelmet.

A vezérindiai védelem ritkább változatában a spanyol Alekszej Shirov kevésbé tűnt tájékozottnak. Gelfand elméleti felkészültségben felülmúlta ellenfelét. Shirov gyalogot vesztett, a különbözőn színű futók ellenére sem tudta elkerülni a vereséget.

A szicíliai védelem schweningeni változatában az amerikai Gata Kamsky nem villogott, 15.Fc4?! után Ivancsuk átvette a kezdeményezést. A győzelem megszerzéséhez Kamsky hathatós segítséget nyújtott, fatális elnézése után már a 32. lépésben nyújthatta a kezét a feladás jeleként.

A hazai pályán játszó Liviu-Dieter Nisipeanu a skandináv védelemmel zavart okozott az azeri Tejmur Radzsabov soraiban, könnyen érte el az áhított döntetlent. A pontvadászat szombaton folytatódik, ellenkező színelosztással a nagymesterek ismét megmérkőznek egymással.

Az 5. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 32)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2675) döntetlen (Skandináv védelem, 26)

A verseny állása:
1-2. Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk 3,5 pont
3-4. Tejmur Radzsabov és Alekszej Shirov 2,5
5-6. Gata Kamsky és Liviu-Dieter Nisipenau 1,5

A szombati 6. forduló párosítása:
Shirov - Kamsky
Gelfand - Rdazsabov
Ivancsuk - Nisipeanu