Vágólapra másolva!
Az erdélyi híres fürdőhelyen, Báznán zajló szuperverseny negyedik fordulójában ismét három döntetlen született. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov szicíliai védelmű játszmája volt a legérdekesebb. Ivancsuk fiatalos lendülettel játszott, kettős gyalogáldozatot hozott. 18 évvel fiatalabb ellenfele azonban időben ellenjátékot talált, és lépésismétléssel ért véget a csata. Kedvezőbb pozícióban fölöslegesen egyszerűsített az izraeli Borisz Gelfand az amerikai Gata Kamsky ellen. Második fél pontját szerezte meg a román Liviu-Dieter Nisipeanu, a spanyol Alekszej Shirov félpontos előnnyel holtversenyben vezet Ivancsuk és Gelfand társaságában.

Báznán három döntetlennel folytatódott a 20-as kategóriájú, 2729-es Élő-átlagú szuperverseny. Elméleti szempontból érdekesek voltak a játszmák. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk elkerülte az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc Szvesnyikov-változatát, és érdekes újítást játszott meg.

A gyalogáldozatért szép kompenzációt kapott, sötét teljes passzivitásba került. Radzsabov ellenfele időzavarában azonban megtalálta a hatásos védekezést, ellenjátékára Chuky kénytelen volt örökös sakkot tartani.

Az amerikai Gata Kamsky az ismét népszerűvé vált Grünfeld védelemre szavazott. Az izraeli Borisz Gelfand az ún. centrumképzős változatot választotta, kedvezőbb állásra tett szert. A kritikus állásban azonban fölöslegesen egyszerűsített. A spanyol Alekszej Shirov a spanyol megnyitásban a kedvenc variját játszotta meg, a román Liviu-Dieter Nisipeanu jól felkészült, tartotta az egyensúlyt.

A 4. forduló eredményei:
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2675) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

A verseny állása:
1-3. Vaszilij Ivancsuk, Alekszej Shirov és Borisz Gelfand 2,5 pont
4. Tejmur Radzsabov 2
5. Gata Kamsky 1,5
6. Liviu-Dieter Nisipeanu 1

Az 5. forduló párosítása:
Shirov - Gelfand
Kamsky - Ivancsuk
Radzsabov - Nisipeanu