Vágólapra másolva!
Első ízben léphetett szorítóba teljes értékű világbajnokként Jürgen Brähmer az Universum Box Promotion schwerini ökölvívógáláján, és az előzetes várakozásokhoz képest jóval nehezebben védte meg a korábban Erdei Zsolt által birtokolt WBO félnehézsúlyú bajnoki címet. A gálán Bedák Pál is szorítóba lépett, a lépsúlyú magyar bunyós kiütéssel nyert a spanyol Lahcene Zemmouri ellen.

A fordított alapállású német öklöző a találkozóig veretlen orosz Dmitrij Szuhockijjal csapott össze, aki makulátlan rekordja ellenére is ismeretlen volt a nagyközönség számára.

A mérkőzés enyhe Brähmer-fölénnyel indult, de annak ellenére, hogy a címvédő próbált támadni, a harcot bátran felvállaló és veszélyesen kontrázó 28 éves orosz kihívó nem engedte igazán kibontakozni a világbajnokot.

Feltűnő volt, hogy az offenzív taktika mellé nem társult megfelelő védekezés, és így az előre gyalogló Brähmer túlságosan is laza fedezékét gyakran feltörte a szintén nem a hatékony defenzív bokszáról híres Szuhockij (a második menetben egy balostól meg is szédült egy pillanatra az orosz). Az összecsapás közepére szemmel látható nyomai lettek Brähmer gyenge védekezésének, mivel a német bunyós arcán több kisebb-nagyobb sérülés is keletkezett.

Mivel egyik fél sem helyezett komoly hangsúlyt a lábmunkára, így gyakorlatilag állóharcot láthatott a publikum, ami talán némileg látványosabb, akciódúsabb volt, mintha a tipikus német iskolát követve a távoli megelőző egyenesekre alapozott volna Brähmer, ennek viszont majdnem rossz vége lett Universum-szempontból.

A tizedik menetben a kihívó - az addig látottak alapján talán nem is annyira váratlanul - egy pontos, fejre irányuló kombinációval megrogyasztotta a fáradó bajnokot, aki nem ment le, de a kötelekhez szédülve hosszú másodpercekig csak nyelte az ütéseket. Brähmer óriási verést kapott, és bár próbált védekezni (válaszra már képtelen volt), de sem a kettősfedezék, sem pedig az elhajlási kísérletek nem jártak sikerrel, az orosz bokszoló horgai és egyenesei szinte akadálytalanul záporoztak a címvédőre.

Mivel Brähmer jobb szeme felett felszakadt a bőr és csúnyán vérzett, sokan már a leléptetést várták, és Mike Ortega mérkőzésvezető közbe is lépett, de nem a találkozónak vetett véget, hanem csak a ringorvos, Walter Wagner véleményét kérte ki Brähmer sérülése miatt.

Rövid tanácskozás után folytatódhatott a küzdelem, és a komoly gondban lévő német bajnok túlélte a menetből hátra lévő másodperceket. A rövid pauza alatt üggyel-bajjal lekezelték Brähmer meglehetősen súlyos sérülését, illetve némileg össze is szedte magát az elgyötört öklöző, így az utolsó két felvonásban már el tudta kerülni a kritikus szituációkat. A küzdelmes 12 menet után végül a pontozók egyhangúan - 116:112, 116:112, 118:110 arányban - Brähmert látták jobbnak, így Michael Timm 31 éves tanítványa első ízben védte meg világbajnoki koronáját.

Ugyanezen a gálán könnyedén hozta újabb hatmenetes összecsapását Bedák Pál. Az Universum legkisebb bunyósa a gála előprogramjában lépett szorítóba a veterán spanyol, Lahcene Zemmouri ellenében, aki a második menetig bírta Bedák rohamait.

Ekkor a Pimpa becenevű bunyós egy kemény jobbkezessel megrendítette a spanyolt, akit két kísérő ütés után ki is számolt a bíró. Ezzel az Artur Grigorjan által edzett Bedák hatodik profi meccsén negyedik kiütéses győzelmét aratta légsúlyban.

www.profiboksz.hu