Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny 12. fordulójában Magnus Carlsen remek játékkal legyőzte az éllovas Alekszandr Griscsukot. A 18 éves norvég nagymester érdekes újítással lepte meg ellenfelét, az orosz sakkozó gondolkodási ideje rohamosan fogyott. Az idő szorításában a 27. lépésben hibázott, Magnus minőségáldozattal került előnybe, majd az újabb hibát látványos kiskombinációval használta ki, a 37. lépésben fogadhatta a játszmáig még veretlen Griscsuk gratulációját. Az orosz nagymester előnye fél pontra csökkent Carlsen és az ukrán Vaszilij Ivancsuk előtt. A torna doyenje tizenegyedik remijét érte el, sötéttel játszott döntetlent Viswanathan Ananddal. Az örmény Levon Aronjan világossal nem bírt kínai Wang Yue Caro-Kann védelmével. Nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni az azeri Tejmur Radzsabov, jól védekezett a kubai Perez Leinier Dominguez.

Magnus Carlsen nagyszerű győzelme izgalmassá varázsolta a torna hajráját. A veretlenségét 11 fordulón keresztül őrző orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget, és fél pontra megközelítette az éllovast, Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben üldözi őt. Korábban négy klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket, mind a négy játszmában Griscsuk volt a világos, és négyszer megosztoztak a ponton.

Magnus 1.e4-gyel nyitott, ez talán meglepetés lehetett Alekszandr számára, mert a szicíliai védelem schweningeni változatában elég lassan játszott. Világossal a repertoárjának része a megjátszott vari, az elisztai világbajnok-jelöltek párosmeccsén honfitársával, Szergej Rublevszkijjel játszotta meg, és elemzőtársa, Dmitrij Jakovenko is tesztelte.

Magnus új tervvel rukkolt elő, huszárjával nem e2-re, hanem b3-ra vonult vissza az e5-ön történt csere után, majd szabadgyalogra tett szert. Griscsuk bizonytalan volt, gondolkodási ideje egyre fogyott, nehezen döntött a lépések között.

Fontos tempót ajándékozott ellenfelének, majd rosszul értékelte a minőségáldozat kínálta esélyeket. Időzavarban azonnal vesztőt húzott, amit Magnus szép kombinációval használt ki. A 33.Fa6! igazi pörölycsapás volt, többé nem lehetett feltartóztatni a világos szabadgyalogokat.

Változatlanul őrzi veretlenségét a viadal doyenje, az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A spanyol megnyitás berlini változatában remizett az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal. A új divatot, a 10...b6-os varit játszotta meg, Vishy új tervvel próbált világossal előnyt kicsiholni. Ivancsuk érdekes gyalogáldozattal újabb cseréket kényszerített ki, a különböző színű futók miatt gyorsan békét is kötöttek.

Hiányzik az átütő erő az örmény Levon Aronjan játékából is. A kínai Wang Yue a Caro-Kann védelemben tartotta az egyensúlyt, örökös sakk miatt elkerülhetetlen lett a pontosztozkodás. Az azeri Tejmur Radzsabov a szicíliai védelem ellen a2.c3-as rendszert vetette be. A kubai Perez Leinier Dominguez kényelmes kiegyenlítést ért el, majd pontatlankodott, gyalogot vesztett. Radzsabov bástyavégjátékra egyszerűsített, de Dominguez aktív védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

A 12. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) döntetlen (Szicíliai védelem, 65)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)
Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Magnus Carlsen (norvég, 2776) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)

A verseny állása:
1. Alekszandr Griscsuk 7 pont
2-3. Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen 6,5
4-5. Lavon Aronjan és Viswanathan Anand 6
6-7. Tejmur Radzsabov és Wang Yue 5,5
8. Perez Leinier Dominguez 5

A 13. forduló párosítása:
Carlsen - Radzsabov
Griscsuk - Anand
Ivancsuk - Aronjan
Wang Yue - Dominguez