Vágólapra másolva!
Az athéni olimpián ezüstérmes, három éve azonban súlyos motorbalesetet szenvedő Kővágó Zoltán a berlini atlétikai vb-n visszakapaszkodott a diszkoszvetők elitjébe, a Honvéd versenyzője ugyanis a hatodik helyen zárt a bombameglepetést hozó döntőben. Az olimpiai és világbajnok észt Gerd Kanter huszonnyolc egymást követő győzelme után kapott ki, mi több, csak bronzérmes lett. Az arany a német Robert Hartingé lett, aki a legutolsó dobásával előzte meg az első sorozat óta vezető lengyel Piotr Malachowskit.

A pekingi olimpia nagy pofon volt a német atlétáknak, hiszen mindössze egyetlen bronzot szereztek, a berlini vb-n azonban fut a szekerük, két ezüst és egy bronz mellett keddre lett aranyuk is. A női gerelyhajításban győztes Steffi Nerius mostanság alighanem Németország egyik legnépszerűbb sportolója, szerdán a helyi lapok természetesen az első oldalon méltatták a sikerét, a vb esti programja előtt pedig hatalmas sor kígyózott az Olimpiai-stadion melleti szponzorfaluban meghirdetett autogramosztására. A házigazdák a férfi diszkoszvetés este nyolc órakor kezdődő döntőjére is vérszemet kaptak. Robert Harting a 2007-es oszakai világbajnokságon a második helyen végzett, és akkor 22 évesen a versenyszám addigi legfiatalabb vb-érmese lett, majd Pekingben a negyedik helyen zárt, és hazai pályán értelemszerűen a dobogóra készült.

Az esélylatolgatást azonban Gerd Kanterrel kellett kezdeni, hiszen az észtek olimpiai bajnoka, a címvédő, legutóbb tavaly júliusaban kapott ki, és azóta huszonnyolc versenyt nyert meg zsinórban! A vb-re úgy érkezett, hogy a világ négy legjobb eredménye az övé, a rangsort 71,64 méterrel vezeti, messze a többiek előtt járva.

A sorrend pedig mögötte a következő volt: a Kanter-éra előtti nagy bajnok, a sydneyi és az athéni olimpián győztes litván Virgilijus Alekna 69,59-cel, a pekingi második lengyel Piotr Malachowski 68,75-tel, az amerikai Casey Malone 68,49-cel, Harting 68,10-zel állt, a hatodik helyet pedig athéni ezüstérmesünk, Kővágó Zoltán foglalta el 67,64-gyel.

A keddi selejtezőben, ahol 64,50 volt a döntőbe jutáshoz előírt szint, Harting elsőre 66,81-ig, Kanter ugyancsak elsőre 66,73-ig repítette a diszkoszt, míg a harmadik legjobb eredményt Kővágó jegyezte, aki második próbálkozására 65,82-et dobott.

Utána elárulta, hogy előző éjjel nem nagyon tudott aludni, mert valakik hatalmas bulit csaptak a szállodában, és a hangzavar az ő szobájába is beszűrődött. A döntőt illetően jóslásokba nem bocsátkozott, de még a vb előtt úgy fogalmazott, hogy az első hatban szeretne végezni.

Emlékezetes, hogy 2006 júniusában, nem sokkal azután, hogy 69,95-ös egyéni csúcsot ért el, motorkerékpárral balesetet szenvedett: elgázolta egy ittas autós, minek következtében negyven métert csúszott a betoton, és ez a sérülés rányomta a bélyegét a következő két évére. Az oszakai vb-n 63,04-gyek kilencedik lett, a pekingi olimpián pedig be sem jutott a döntőbe. Egyelőre még ott tart, hogy szeretne visszajutni a balesete előtti szintre, amikor rendszeresen hatvanhét méter felett dobott. Azzal azért kalkulálhattunk, hogy Berlinben a pontszerzéshez ennyit nem kell teljesíteni, és Kővágó a bemelegítés során telibe találta a 65 métert, ami biztató volt. A kalapácsvetésben történtek után csak visszafogottan mertünk bizakodni.

A tizenkettes döntőben a másodikként szólított Malachowski 68,77-es lengyel csúccsal nyitott, közvetlenül utána Kanter csak 65,91-gyel, ötödikként pedig Kővágó - Pars nyomdokain... - a hálóba vágta a szert. Harting első kísérlete 68,25-ig szállt, Aléknáé 66,36-ig. Kővágó másodikra 63,09-et ért el, ezzel a hetedik helyre került, de erősen kérdéses volt, ez elég lehet-e ahhoz, hogy a legjobb nyolc között is folytassa a finálét. A harmadik sorozatban nem tudott javítani (62,47), továbbra is hetedik volt, és bizony izgulhattunk miatta. A sorozat végére jutott is dráma, mert az egyiptomi Omar Ahmed El-Ghazaly hiába imádkozott térdre borulva, az osztrák Gerhard Mayer 63,17-tel "kidobta" a döntőből. Ekkor azonban már tudtuk, hogy Kővágó bent maradt a nyolcban, de mivel az osztrák őt is megelőzte, csak a nyolcadik helyen.

Az élen változatlanul Malachowski (68,77) és Harting (68,25) állt, s Kanter a harmadik helyre is csak a negyedik sorozatban tudott besorolni mögéjük a harmadik helyre, 66,88-cal. Érett a vaskos meglepetés. Kővágó negyedikre szektoron kívülre hajította a diszkoszt, ám ötödikre összekapta magát, és 65,17-tel előreugrott a hatodik helyre. Malachowski pedig 69,15-re javított!

A záró sorozatban Kővágó nem tudott előrébb lépni (61,69), de a hatodik helyét megtartotta. A végén jött a csattanó, ami hangorkánt hozott az Olimpiai-stadionra: Harting 69,43-at dobott, és ezzel megnyerte a világbajnokságot, mert a ledöbbent Malachowskinak erre már nem volt válasza!

Kővágó Zoltán azonban elégedetten érkezhetett oda a magyar újságírókhoz az Olimpiai-stadion alagsorában kialakított vegyes zónában:

"Az ötödik dobásom dinamikusabb is lehetett volna, de egy nappal a selejtező után nem könnyű újra hozni a százszázalékot. S szerintem ez most minden idők egyik legerősebb vb-döntője volt. Ami az idei világranglista és az ezévi versenyek alapján elvárható volt tőlem, azt sikerült teljesítenem, és ez mindenképpen pozitív. A motorbalesetem után rengeteg mindent újra kellett tanulnom, azóta folyamatosan lépegetek előre, és remélem, hogy a londoni olimpián már ott leszek az éremesélyesek között" - fogalmazott a Honvéd versenyzője.

Eredmények:
férfiak
diszkoszvetés:
1. Harting (német) 69,43 m
2. Malachowski (lengyel) 69,15 m
3. Kanter (észt) 66,88
4. Alekna (litván) 66,36
5. Malone (amerikai) 66,06
6. Kővágó Zoltán 65,17

1500 m, világbajnok:
1. Juszuf Szaed Kamel (Bahrein) 3:35.93 perc
2. Deresse Mekonnen (Etióp) 3:36.01
3. Bernard Lagat (Egyesült Államok) 3:36.20

nők:
800 m, világbajnok:
1. Caster Semenya (Dél-Afrikai Köztársaság) 1:55.45 perc
2. Janeth Jepkosgei Busienei (Kenya) 1:57.90
3. Jennifer Meadows (Nagy-Britannia) 1:57.93

100 m gát, világbajnok:
1. Brigitte Foster-Hylton (Jamaica) 12.51 mp
2. Priscilla Lopes-Schliep (Kanada) 12.54
3. Delloreen Ennis-London (Jamaica) 12.55

A tízpróbázó Szabó Attila az első nap után 32. helyen áll. A 25 éves versenyző 400 méteren futamában harmadikként ért célba 49.79 mp-cel, ez egyéni csúcsa, s 824 pontot gyűjtött. Szabó 3870 ponttal várhatja a folytatást, ezzel a még versenyben lévők közül két riválisát előzi meg. A tízpróbázók csütörtökön a 110 m gáttal folytatják, majd következik a diszkosz, a rúd, a gerely és végül az 1500 méter.