Vágólapra másolva!

Berkes nyerte a paksi sakkrangadót a Marx-emlékversenyen

A Marx György emlékverseny második fordulójában a paksi sakkozók házirangadóját Berkes Ferenc 60 lépésben megnyerte Ács Péter ellen. Időzavarban Ács pontatlanul védekezett, Berkes jó technikával érvényesítette kedvezőbb állását. Almási Zoltán minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Örökös sakkal ért véget az azeri Eltaj Safarli és az indiai Surya Ganguly partija. A női viadalon Gara Tícia elszenvedte második vereségét, Tóth Lili értékes döntetlent harcolt ki. Lépésismétléssel osztozott meg a ponton Vajda Szidónia és a lengyel Joanna Majdan.

A 16-os kategóriájú nagymesterverseny második fordulójában csak a klubtársak csatája végződött döntéssel. Berkes Ferenc gyalogáldozattal szabadgyalogot hozott létre a vezérszárnyon, de a gyalogot időben fel lehetett volna tartóztatni.

Ács Péter fölösleges királylépése azonban fontos tempót ajándékozott Berkesnek. A játszma befejező részét válogatottunk oszlopos tagja remekül játszotta, és megszerezte első győzelmét.

Almási Zoltán ellen a német Georg Meier francia védelme fél pontot ért. Világos minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Francia bonyodalmakat láttunk az azeri Eltaj Safarli és az indiai Surya Ganguly partijában. Világos tisztet áldozott, de sötét király elmenekült a viharok elől. A bonyodalmakban végül Ganguly hibázott, örökös sakkot engedélyezett ellenfelének.

A 2. forduló eredményei:
Berkes Ferenc (magyar, 2663) - Ács Péter (magyar, 2550) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 60)
Almási Zoltán (magyar, 2685) - Georg Meier (német, 2664) döntetlen (Francia védelem, 46)
Eltaj Safarli (azeri, 2587) - Surya Ganguly (indiai, 2634) döntetlen (Francia védelem, 46)

A verseny állása:
1-3. Almási Zoltán, Georg Meier és Berkes Ferenc 1,5 pont
4. Eltaj Safarli 1
5. Surya Ganguly 0,5
6. Ács Péter 0

A 3. forduló párosítása:
Ganguly - Berkes
Meier - Safarli
Ács - Almási

A női nagymesterverseny kellemetlen meglepetése Gara Tícia második veresége. Csúnya elnézéssel már a 16. lépés után reménytelen állásba került. Lépésismétléssel megosztozott a ponton Vajda Szidónia és Joanna Majdan. A játéknap legizgalmasabb játszmáját az ukrán Jevgenyija Doluhanova és Tóth Lili vívta. A paksiak sakkozónője ismét a francia védelmet választotta, és a nyitás után kecsegtetően állt, sőt a gyalognyerés után több, mint biztatóan.

Az időzavar azonban bezavart. Lili elnézett egy vízszintes fenyegetést és vezért vesztett, bástyát és futót kapott ellenértéként. Bástyáival ellenfele hathatós segítségével megszervezte királya védelmét, majd királya betört a világos állásba. Veszélyes szabadgyalogjai miatt Doluhonova belátta, hogy reminél többre nem futja erejéből, örökös sakk lett a remek csata vége.

A 2. forduló eredményei:
Jevgenyija Doluhonova (ukrán, 2341) - Tóth Lili (magyar, 2171) döntetlen (Francia védelem, 53)
Vajda Szidónia (magyar, 2375) - Joanna Majdan (lengyel, 2361) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)
Gara Tícia (magyar, 2364) - Julia Kocsetkova (orosz, 2305) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 42)

A verseny állása:
1-3. Tóth Lili, Vajda Szidónia, és Jevgenyija Doluhonova 1,5 pont
4. Julia Kocsetkova 1
5. Joanna Majdan 0,5
6. Gara Tícia 0

A 3. forduló párosítása:
Kocsetkova - Doluhanova
Majdan - Gara
Tóth - Vajda