Vágólapra másolva!
Egy évtizeddel a sydneyi olimpia után megkapta a 200 m-es női síkfutás Marion Jonestól elvett aranyérmét a bahamai Pauline Davis-Thompson.

A karibi sprinter eredetileg a második helyen ért célba, ám a győztes amerikait 2007-ben megfosztották valamennyi Sydneyben szerzett medáljától (3 arany, 2 bronz), miután bevallotta: doppingszereket használt a versenyek idején.

A jelenleg 44 éves Davis-Thompson - aki a 4x100-as váltóval is diadalmaskodott az ausztráliai seregszemlén - az arany mellé egy tízezer dolláros csekket is kapott pénteken, mivel ennyi volt a különbség az ezüst- (40 ezer) és az aranyérem (30 ezer) állami jutalmazása között.

Az eset azért is érdekes, mert mindössze két nappal azt követően hozták a döntést, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egy hasonló doppingügyben elfogadta két, korábban vétkesnek talált fehérorosz atléta, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon fellebezését, akiknél a pekingi olimpia kalapácsvető döntője után túlzottan magas tesztoszteron szintet mutattak ki.