Vágólapra másolva!
A 12. világelső orosz Anatolij Karpov, a 14. világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik, a trónkövetelő norvég Magnus Carlsen, a regnáló indiai sakkvilágbajnok Viswanathan Anand után a Világkupa-győztes, sokszoros világbajnokjelölt izraeli Borisz Gelfand lesz Lékó Péter ellenfele a szerdán Miskolcon rajtoló, nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésen.

A Hanti-Manszijszkban szeptember 20. és október 4. között megrendezésre kerülő sakkolimpia előtt Lékó Péter és Borisz Gelfand számára is az utolsó megmérettetés. Az izraeli nagymester jó formáját bizonyította, hogy Amszterdamban, a generációs csapatversenyen a legeredményesebb játékos volt.

"Az ifjaknak nem árt egy kis leckét adni" - mondta Gelfand mosolyogva. "Nagyon tetszik a város, az első benyomásaim nagyon kedvezőek, annak ellenére, hogy a közlekedés korszerűsítése miatt a belváros nem az igazi fényét mutatja. Örülök a párharcnak, Pétert sokra becsülöm, érdekes küzdelmeket várok" - nyilatkozta villámtempóban, de ígért egy hosszabb beszélgetést is.

A felek naponta két-két partiban mérik össze erejüket, játszmánként 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A pénteki szabadnapon közönségtalálkozóra kerül sor. Lékó és Gelfand eddig 56 partiban mérte össze erejét, összesítésben 28-28-ra állnak. A mérkőzés honlapján a sakkrajongók élőben is követhetik a partikat.

A párharc menetrendje:
augusztus 25., szerda:
17.00: a mérkőzés első játszmája.
18.30: a mérkőzés második játszmája.

augusztus 26., csütörtök:
17.00: a mérkőzés harmadik játszmája.
18.30: a mérkőzés negyedik játszmája

augusztus 27., péntek:
17.00-19.00: közönségtalálkozó
(Helyszín: ITC Nemzetközi Kereskedelmi Központ - Miskolc, Mindszent tér 1. - Rákóczi terem)

augusztus 28., szombat:
17.00: a mérkőzés ötödik játszmája.
18.30: a mérkőzés hatodik játszmája.

augusztus 29., vasárnap:
17.00: a mérkőzés hetedik játszmája.
18.30: a mérkőzés nyolcadik játszmája
Kb. 19.30: Eredményhirdetés



Ismerkedjünk meg a sakkozás egyik legnagyobb egyéniségével, aki 42 évesen is állja az ifjak rohamait. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett sikerrel veszi fel a harcot az ifjú trónkövetelőkkel, az idősebb korosztály egyik legnagyobb egyénisége. A 2010. július 1-től érvényes világranglistán 2739 Élő-pontjával a 13.

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben Debrecenben nyert tornát, majd a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát.

1990 óta a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnok-jelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését.
Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolics ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett. Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második.

1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte.

1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között az orosz Peter Szvidler állta útját. 2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében.

2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért. Egy évvel később a torinói sakkolimpián negyedik izraeli válogatott éltábláján játszott.

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban nyert az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanov ellen, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el. Az izraeli nagymester remekül felkészült a vb-re, erővel is bírta a tornát. A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidler ellen nyert. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is - többek között Polgár Judit ellen is - rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál.

Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra.A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született, következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, újabb remi, de Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget jelentett is számára.

Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban játszott legjobban, holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban idei nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert.