Vágólapra másolva!
A legjobb hat közé kerülés már bravúr lenne a magyar férfi és női csapattól a hétfőn kezdődő sakkolimpián, amelyen részvételi rekordként 157 ország válogatottja indul. A Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc és Balogh Csaba összeállítású férfi együttes az erőrangsorban a hatodik, míg a Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Rudolf Anna és Gara Tícia alkotta női csapat a kilencedik.

Az oroszországi Hanti-Manszijszkban sorra kerülő 39. férfi sakkolimpián 159, a 24. alkalommal megrendezendő női versengésben pedig 119 csapat indul, és 11 forduló alapján alakul ki a végeredmény, ami a nagy létszámhoz képest meglehetősen kevés.

Lékó Péter - aki két éve Drezdában az éltáblán a legjobb egyéni eredményt érte el - szerint minden idők legerősebb sakkolimpiájára kerül sor - a legjobbak közül csak a világbajnok indiai Viswanathan Anand hiányzik -, ahol a hat közé kerülés már bravúrnak számít.

"Pokoli két hét vár a játékosokra Szibériában" - tette hozzá arra is utalva, hogy a magyarok szállásául is szolgáló hotel még átadásra vár.

Az idén gyengébb formában játszót Lékó kiemelte, hogy az oroszok három csapatot is indíthatnak, s ez alaposan befolyásolhatja a végeredményt. A hazai B és C együttest ugyan a végén nem rangsorolják, de az ellenük elért eredményeket beszámítják az összesítésbe. Így a második csapat hatékonyan tudja segíteni az amúgy is toronymagas esélyes orosz A válogatott szereplését.

A női csapat nevében Mádl Idikó szintén azt mondta, szeretnének a legjobb hatba kerülni: "Megpróbáljuk a lehetetlent" - fogalmazott a kétszeres olimpiai aranyérmes játékos.

A sakkolimpián a meccspontok döntenek (a győzelemért 2, a döntetlenért 1 pont jár), holtverseny esetén az olimpiai Bucholz-pontszám a mérvadó. Az első fordulót szeptember 21-én - magyar idő szerint - 11 órakor rendezik, az utolsó játéknap október 3-án lesz.