Vágólapra másolva!
Kedden pihentek a magyarok a vancouveri téli olimpián, nem tétlenkedtek viszont a két aranyérmet szerzett németek, akik újabb elsőségeikkel az örökranglista első helyére kerültek. Kanada hódeszkában ünnepelhetett, a hazai férfi hokisok is kiütéses sikerrel kezdtek.

Úgy tervezték a szervezők, hogy kedden hat számban hirdetnek győztest a téli olimpián, az időjárás azonban megkavarta a terveket. Az alpesi sízők férfi szuperkombinációját nem lehetett megrendezni az erős havazás miatt, így ezt a számot vasárnapra tették át.

A hazaiak szempontjából remekül sikerült a kedd, újabb aranyérem és egy kiütéses hokisiker volt a termés: a hódeszkások női krossz számában Maelle Ricker állhatott fel a dobogó tetejére, míg a férfi hokisok valósággal feltörölték a jeget a norvég válogatottal.

Kanadában, a hazai rendezésű olimpián csakis az aranyérem elfogadható a hokicsapattól, amely ennek megfelelően kezdett. Jarome Iginla és Dany Heatley duplájával 8-0-ra nyert a favorit, amelynek sikeréért a helyszínen közel húszezer néző drukkolt.

Németország két újabb aranyérmet tett hozzá az eddigiekhez, ezzel ráadásul a téli olimpiák összesített éremtáblázatának élére került. A németek NDK-s eredményekkel együtt immár 121 aranynál, 120 ezüstnél és 96 bronznál tartanak, míg az oroszok 87 ezüst- és bronzérem mellett 120 első helyet szereztek eddig. A lista harmadik helyén Norvégia áll 98 bajnoki címmel.

Németország első keddi aranyát a női sílövők 10 km-es üldözéses versenyében nyerte a szépséges Magdalena Neuner, aki ezúttal papírforma-diadalt aratott. Másodikként indult a hatszoros világbajnok, és ugyan kétszer is hibázott, végül 12 másodperccel előzte meg a 7,5 km-es sprintversenyben bombameglepetésre győztes szlovák Anastazia Kuzminát.

A lerövidített szánkópályán a hölgyeknél is a technikás németek arattak, bár a férfiakkal ellentétben a kettős győzelem nem jött össze. Tatjana Hüfner meggyőző fölénnyel nyert, de a második helyet az osztrák Nina Reithmayer elhappolta honfitársa, Natalie Geisenberger elől.

A férfi biatlonosok 12,5 km-es üldözéses viadala után a svéd Björn Ferry nyakába akasztották a legfényesebb medált. Minden idők egyik legeredményesebb olimpikonja, a norvég Ole Einar Björndalen (5 arany-, 2 ezüst-, 2 bronzérem) ezúttal csak a hetedik helyen végzett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattintson a fotóra és nézzen még képeket a téli olimpia ötödik napjáról!

A férfiak hasonló száma után a női gyorskorcsolyázók 500 m-es küzdelmét is dél-koreai versenyző, Li Szang Hva nyerte. Ebben a számban akár a harmadik német arany is megszülethetett volna, de a világbajnok és világcsúcstartó Jenny Wolf hiába volt gyorsabb Linél a második futamban, a koreai öt századot megtartott előnyéből. A boldog győztes a tiszteletkör alatt, zászlóval a kezében sírva fakadt.

A címvédő - és három év szünet után visszatért - Jevgenyij Pljuscsenko áll az élen a férfi műkorcsolyázók rövid programja után, mögötte a második helyen az amerikai Evan Lysacek várja a csütörtöki kűrt, harmadik a japán Takahasi Dajszuke.