Vágólapra másolva!
Amíg Magyar Úszó Szövetség gazdálkodását érintő vizsgálat nem zárul le, a Magyar Olimpiai Bizottság ne fizessen pénzt az úszóknak, javasolja Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Borkai Zsolt MOB-elnöknek.  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Czene Attila ugyancsak egyeztetést kezdeményez Borkaival. A MÚSZ szerint Czene újabb kifogással állt elő, miután "tisztázódott, hogy a tervezettnél (...)kevesebb összegből sikerült megrendezni a 2010-es Eb-t."

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára hivatalában fogadta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, aki részletes tájékoztatást adott a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által rendezett tavalyi Európa-bajnokság rendezésével kapcsolatos vizsgálat állásáról.

Budai elmondta, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által végzett vizsgálat dokumentációja alapján írásban megkereste azon cégeket, amelyeknek - a tavalyi Európa-bajnoksághoz köthető szerződéseik révén, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján - a Magyar Úszó Szövetség hónapok óta, összességében több mint 80 millió forinttal tartozik. A kormánybiztos a cégek vezetőitől bekérte az általuk kiállított - a MÚSZ felé címzett - fizetési felszólítások hiteles másolatát.

A kormánybiztos tájékoztatta Czene Attilát arról is, hogy a Kormánybiztosság a vizsgálat során megkereste a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjét, Borkai Zsoltot. Budai Gyula arra kérte a MOB elnökét, hogy "a kománybiztosságom által folytatott, a Magyar Úszó Szövetség gazdálkodását érintő vizsgálat befejezéséig, a Magyar Olimpiai Bizottság kifizetéseket a Magyar Úszó Szövetség részére ne eszközöljön."

Czene ugyancsak jelezte, egyeztetést kezdeményez a MOB elnökével, miután a kormánybiztos kérésére a kifizetések felfüggesztése indokolt lehet.

A sportág műhelyeiben a szakmai munka fenntartása, a pénzügyi stabilitás hátterének biztosítása ugyanakkor kiemelt figyelmet igényel. "Mindenképpen el kell kerülnünk a magyar úszó sportág eredményességét biztosító műhelymunka megtorpanását, leállását. A MÚSZ vezetésének pénzügyi elszámolásából fakadó problémák nem taszíthatják válságba a szakmai műhelyeket" - fogalmazott a sportért felelős államtitkár.

A MÚSZ szerint megtakarítottak a költségvetésnek

A szövetség közleményben reagált Czene kezdeményezésére: "Mára már nyilvánvaló, hogy a MÚSZ nem lépte túl 350 millió forinttal a költségeket, hanem ennyivel lefaragta. A központi forrásból emiatt eleve nem is folyósították a tervezett 400 milliót, hanem csak háromszázat. Mivel a MÚSZ a számon kért százmilliót meg sem kapta, az arányosítás következtében 17,7 millió forintot, az elmaradt közbeszerzési eljárások miatt pedig mintegy hatvanmilliót visszafizetett. Az állami költségvetés végül is 181 milliót megtakarított. A MÚSZ az állami pénzeket maradéktalanul kiegyenlítette. A szövetség veszteségét tetézte, hogy az Eb rajtja előtt az uszoda bérleti díját a sportvezetés a korábban kialkudott 9,6 millióról 48 millióra emelte. Ha a sportállamtitkárság összesen 221 millióval nem sújtja a szövetséget, akkor az Eb-t a MÚSZ nyereséggel zárja."