Vágólapra másolva!
Czene Attila sportért felelős államtitkár megállapodott Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökével: a jövőben a legteljesebb módon együttműködnek, hogy ezzel is elősegítsék a sportág körüli mielőbbi nyugalmat.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke szerdán a Parlamentben fogadta Gyárfás Tamást, hogy megbeszéljék a MÚSZ-nak a tavalyi Európa-bajnokság elszámolásával kapcsolatos kötelezettségeit. A találkozón részt vett Czene Attila sportállamtitkár is.

A tárgyalást követően az olimpiai bajnok úszó megígérte, segíti Gyárfás Tamás elnök és az újonnan főtitkárrá választott, korábbi olimpiai, vb- és Eb-ezüstérmes Szabó Tünde eredményes munkáját. Élve az alkalommal az államtitkár megismerte a 2013-as szenior úszó Európa-bajnokság és a 2014-es vízilabda-Eb-pályázattal kapcsolatos lehetőségeket, s ennek ismeretében útmutatást adott Gyárfásnak, aki a LEN, az Eb-k ügyében döntést hozó Európai Úszó Liga alelnöke is: elsősorban a vízilabda Európa-bajnokság elnyeréséért tegyen meg mindent.

A LEN vezető testülete, a Büro most szombaton dönt a szenior Eb, május közepén pedig a pólósok kontinenstalálkozója színhelyéről. Az állam - erősítették meg a felek - természetesen mindkét eseményt támogatja, de az nyilvánvaló, hogy Magyarország minden pályázaton nem lehet győztes. A MÚSZ-elnök ígéretet tett Czene Attilának, hogy élve a sportdiplomáciai lehetőségekkel, mindent megtesz a maximális siker érdekében.

Kemény Dénes, az olimpiai bajnoki címvédő férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya örül a megállapodásnak. "Az elmúlt napokban többször is egyeztettem Czene Attila államtitkárral és Gyárfás Tamás úszószövetségi elnökkel, és nagyon örülök, hogy nekik is sikerült megállapodniuk egymással arról, hogy a vízilabda Eb-pályázat elsőbbséget élvez. A játékosaim és a magam részéről a kandidálás sikeréért a legtöbbet azzal tehetjük, hogy a csapat a legjobbját nyújtja a vízben."

Gyarmati Dezső korábbi sikerkapitány, aki játékosként három olimpiai bajnoki aranyérmet szerzett, ezt mondta: "A magam részéről szimpatikusnak, nagyvonalúnak ítélem Czene Attila lépését, amelyben benne van az is, hogy a póló nálunk nemzeti sporttá vált. Örülök a megegyezésnek, amellett ott van Gyárfás Tamás személye, aki nemcsak LEN-alelnök, hanem a FINA, a világszövetség vezetésének is a tagja, s akinek a sportdiplomáciai sikereiben továbbra is bízhatunk."

A MÚSZ háza táján nem volt minden rendben az utóbbi időben, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal még februárban jelezte, hogy szabálytalanságokat állapított meg a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatásának felhasználását illetően. Gyárfás múlt héten találkozott Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal, aki aggályosnak tartja a MÚSZ működését, ezért vizsgálatot indít ellene, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig jelezte, hogy a vizsgálat lezártáig nem utal állami pénzt a MÚSZ-nak.