Vágólapra másolva!
A híres francia üdülőhelyen, Aix-les-Bains-ben  március 21. és április 2. között rendezik meg a 12. Európa-bajnokságot. A svájci rendszerű, 11 fordulós sakktornáról huszonhárman harcolják ki a Hanti-Manszijszkban rendezendő Világkupára a részvételi jogot. Négyen képviselik a magyar színeket, Polgár Judit, Balogh Csaba, Antal Gergely és Rapport Richárd játszik a 409 fős mezőnyben. Az Eb honlapján naponta ötven játszmát élőben közvetítenek. Az esetleges holtversenyt ezúttal nem rájátszás dönti el, hanem az első kritérium performance-pontszám. A teljes díjalap 120 ezer euró, az Európa-bajnok húszezret nyer.

Címvédőként a 20 éves orosz Jan Nepomnjacsij indul, a rangos mezőnyben a négyszeres olimpiai bajnok orosz Peter Szvidler az első helyre rangsorolt nagymester, kilencen + 2700 Élő-pontosok. Nyolcszoros bajnokunk, Almási Zoltán neve sokáig szerepelt a rajtlistán, de végül lemondta a részvételét. Polgár Judit tíz év után játszik ismét Európa-bajnokságon, a 14. helyen kiemelt. Balogh Csaba (2601) a 82., Antal Gergely (2545) a 132., legfiatalabb nagymesterünk, a bajnokság során 15. születésnapját ünneplő Rapport Richárd (2540) a 136. a 409 fős mezőnyben. Az Európa-bajnokságról huszonhárman kvalifikálják magukat a Világkupára, amelyet a hagyományos helyszínen, a szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban augusztus 26. és szeptember 21. között rendeznek meg. A FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak Budapesten adott interjújából megtudhattuk, hogy a viadal első három helyezettje világbajnokjelölt lesz.

A top 25 listája:
Peter Szvidler (orosz, 2730), Jan Nepomnjacsij (orosz, 2729), David Navara (cseh, 2722), Nyikita Vitjugov (orosz, 2720), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2718), Fabiano Caruana (olasz, 2716), Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2711), Baadur Zsobava (grúz, 2707), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707), Alekszej Drejev (orosz, 2697), Laurent Fressinet (francia, 2693), Emil Szutovszkij (izraeli, 2692), Viktor Laznicka (cseh, 2688), Polgár Judit (magyar, 2686), Arkadij Naiditsch (német, 2684), Luke McShane (angol, 2683), Szergej Zsigalko (fehérorosz, 2680), Szergej Rjazancev (orosz, 2679), Szergej Rublevszkij (orosz, 2678), Alekszandr Motiljev (orosz, 2677), Andrej Volokityin (ukrán, 2677), Gabriel Szargiszjan (örmény, 2676), Vlagyimir Akopjan (örmény, 2675), Erneszto Inarkijev (orosz, 2674).

Ma tartják meg a technikai értekezletet, holnap 15 órakor indulnak a sakkórák a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, a hetedik játéknap után lesz szabadnap. A résztvevők játszmánként 90-90 perc gondolkodási időt kapnak 40 lépésre, majd 30-30 percet a parti befejezéséig és lépésenként 30-30 másodpercet. A viadal honlapján, a www.aixlesbains2011.fr oldalon fordulónként 50-50 játszma közvetítését ígérik. A bajnoki címet, a dobogós helyezéseket holtverseny esetén nem rájátszás dönti el, ugyanez a szabály a továbbjutást jelentő helyeken előálló esetleges holtversenynél is. A performance-pontszám az első kritérium, ha ez sem döntene, akkor az ún. Median-Bucholz, újabb holtversenynél a Bucholz, végül a több nyert játszma.

Az első Európa-bajnokságot 2000-ben az olaszországi Saint Vincentben rendezték meg. A 120 résztvevő, a neves sakkozók távolmaradása miatt sokan borúlátóan ítélték meg a kontinensbajnokság jövőjét. Az orosz Pavel Tregubov győzött. Egy év múlva Ohridban csatáztak a férfiak és Polgár Judit. Az Eb-nek már komoly tétje volt, mert a férfi kieséses rendszerű világbajnokságra lehetett részvételi jogot szerezni. Az izraeli Emil Szutovszkij holtversenyben végzett az élen, párosmérkőzésen legyőzte az ukrán Ruszlan Ponomarjovot és lett bajnok. Polgár Judit a győztesektől fél ponttal elmaradva holtversenyben végzett a harmadik helyen, majd leszorult a dobogóról, mert a rájátszáson kikapott a grúz Zurab Azmaiparasvilitől. Világbajnoki résztvevő lett Gyimesi Zoltán is, Almási Zoltán a rájátszáson ezt nem tudta kiharcolni.

2002-ben Bakuban a lengyel Bartlomiej Macieja ért elsőként a célba. Nem volt magyar résztvevő Egy év múlva Isztambul volt a házigazda. Meglepetésre az erős mezőnyben a FIDE alelnöke, Zurab Azmaiparasvili győzött, Ruck Róbert feledhető teljesítményt nyújtott.

Antalyában az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a boszniai Predrag Nikolic végzett az élen, Ivancsuk vehette át a bajnoknak járó kupát. 2005-ben Varsóban a román Liviu-Dieter Nisipeanu diadalmaskodott, az azeri Tejmur Tadzsabov és az örmény Levon Aronjan előtt győzött. Balogh Csaba a 21., Cao Sang a 27. helyen végzett, ami számukra a Világkupán való részvétel jogát jelentett.

2006-ban Kusadasiban meglepetésre a horvát Zdenko Kozul végzett az élen, fél ponttal megelőzte Vaszilij Ivancsukot. Ismét teljesítette célkitűzését Balogh Csaba, 17. helyezésével továbbjutott a 2007-es Világkupára.

Négy éve Drezdában francia siker született, Vladiszlav Tkacsijev bírta legjobban idegekkel az élen előálló hetes holtverseny rájátszását. Szép számmal játszottak sakkozóink. Almási Zoltán fél ponttal ért el kevesebbet a győztesnél, 11. lett, és résztvevője a Világkupának, Héra Imre 32. helyezése is végül kvótát ért. Ruck Róbertnek nagy küzdelmek során megszerzett 7 pontja kevésnek bizonyult. Rekordot döntött a résztvevők száma, 402-en ültek sakkasztalhoz, és a 11 forduló során a párosításnak is döntő szerep jutott.

2008-ban Plovdivban a rajtlistán a 31. helyre rangsorolt holland Szergej Tivjakov győzelmével ért véget a viadal. A tulipánosok honi rangsorában csak harmadik, egykori szovjet-orosz sakkozó a surranópályán ért célba. Veretlen maradt, 2793-as performance-eredménye tiszteletet parancsol, ahogy 22,2 Élő-pont gyűjtése is. Nagy balsiker volt a negyedik helyre rangsorolt Almási Zoltán ötvenszázalékos eredménye, Balogh Csaba és Erdős Viktor óvatos játéka sem vezethetett sikerre.

Két éve a X. férfi Európa-bajnokságot a montenegrói Budvában rendezték meg. 318 résztvevő játszott a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon, köztük kilenc magyar sakkozó. A rajtlistán 62 sakkozónak volt több mint 2600 Élő-pontja. Huszonketten kvalifikálták magukat a Világkupára. Rapid rájátszásban dőlt el az Európa-bajnoki cím és a dobogós helyezések sorsa. A végső győzelmet a 22 éves orosz Jevgenyij Tomasevszkij szerezte meg. A döntőben honfitársát, Vlagyimir Malahovot győzte le. Bronzérmes a grúz Baadur Zsobava lett. A kilenc magyar résztvevő nem tudott számottevő eredményt elérni.

Tavaly Rijekában meglepetésre a 19 éves orosz Jan Nepomnjacsij győzött. Az utolsó fordulóban Almási Zoltán sötéttel aratott remek győzelmet a boszniai Ivan Szokolov ellen, és holtversenyben negyedikként zárta szereplését, továbbjutott a Világkupára. Berkes Ferenc világossal gyorsan remizett az izraeli Emil Szutovszkijjal, a rájátszáson sikerrel vívta meg csatáját..

A XI. férfi Európa-bajnokság élcsoportjának végeredménye:
Európa-bajnok: Jan Nepomnjacsij (orosz) 9 pont
2-3. Baadur Zsobava (grúz) és Artyom Tyimofejev (orosz) 8,5
4-10. Zahar Efimenko (ukrán), Igor Liszij (orosz), Almási Zoltán (magyar), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz), Maxim Rodhstein (izraeli), Ivan Lopez Salgado (spanyol) és Arman Paszhikjan (örmény) 8

Nagy holtverseny alakult ki a 7,5 pontosok között, nem kevesebb mint harminc sakkozó érte el ezt a pontszámot. A rájátszáson Berkes Ferenc is biztosította továbbjutását. Rajta kívül még Rauf Mamedov (azeri), Szergej Movszeszjan (szlovák), Vlagyimir Akopjan (örmény), Denisz Hiszmatullin (orosz), Jevgenyij Alekszejev (orosz), Stelios Halkias (görög), Robert Hovhaniszjan (örmény), Vlagyimir Potykin (orosz), Borisz Gracsev (orosz), Bartosz Socko (lengyel), Liviu-Dieter Nisipeanu (román), Jevgenyij Vorobjov (orosz), Jurij Drozdovszkij (ukrán) és a cseh Vlasztimil Babula harcolta ki a részvételi jogot.