Vágólapra másolva!
Nehéz időkben lehet igazán nagyot alkotni, vallja Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) új főtitkára, aki annak ellenére vállalta a megbízatást, hogy vizsgálat zajlik a MÚSZ gazdálkodását illetően, és befagyasztották az úszók állami támogatását. Az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hátúszó az [origo]-nak elmondta, bár a sanghaji világbajnoksággal kapcsolatos foglalásokkal késésben van a szövetség, biztos benne, hogy a helyzet rendeződni fog, és az úszók ott lesznek a versenyen.

Botrányosan kezdődött az év a Magyar Úszó Szövetség számára, hiszen februárban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) bejelentette, a MÚSZ szabálytalanul használta fel a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatását, 350 millió forinttal túllépte a reális összeget, a központi forrásból kapott 400 milliós támogatásból 120 millióra nem lett volna jogosult, további 60 millió forintot pedig jogszabályt sértő módon használt fel. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálatot indított az ügyben, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig a vizsgálatok lezárulásáig nem utal állami támogatást a szövetségnek.

"Már a vizsgálatot is vizsgálják"

Ebben a vérzivataros időszakban választott új főtitkárt az úszószövetség, de Szabó Tündét nem riasztották el a feladatok. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes egykori hátúszó az [origo]-nak azt mondta, ezekkel a nehézségekkel együtt vállalta a munkát.

"Volt időm mindent alaposan végiggondolni, és persze, a legegyszerűbb volna nemet mondani, de a magyar úszósport gondjai attól még megmaradnak. Nem vagyok megfutamodós típus, azt hiszem, az ilyen nehéz időkben lehet igazán alkotni" - mondta a sportjogi szakjogász végzettséggel rendelkező Szabó, aki egyelőre nem szeretné értelmezni a kialakult helyzetet. "Már a vizsgálatot is vizsgálják, én meg szeretném várni, mi lesz a végkicsengése. Az ügy nincs lezárva, én pedig nem ellenőrizni jöttem a szövetségbe. Nekem egy a dolgom, hogy rend uralkodjon. Nálam mindig nyitva lesz az ajtó, akinek kérése, bánata, ötlete van, megtalál" - tette hozzá.

Miután a MOB bejelentette az állami támogatások befagyasztását, Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta, nem tudja, ki fogja finanszírozni olimpikonjaink költségeit az idei úszó-világbajnokságon. De vajon tényleg megtörténhet-e, hogy a magyar úszók nem indulnak el a világbajnokságon?

"Ha nem kapjunk meg az állami támogatást, akkor igen, nem indulunk Sanghajban, de erre nulla százalék az esély. Meg sem fordult a fejemben ez a verzió, de biztos vagyok abban, hogy a MOB vezetőinek fejében sem, mert egyik félnek sem az érdeke az, hogy tönkretegye az úszósportot" - mondta Szabó, hozzátéve, hogy a MOB a helyzet megoldásáig is tudja biztosítani az úszók felkészülését, hiszen "vannak különféle technikai megoldások, amelyek révén el lehet érni, hogy a nélkülözhetetlen pénzeket kifizessék. Hamarosan leülök tárgyalni a MOB vezetőivel, hogy megtaláljuk a megoldást. A legfontosabb, hogy ezt az időszakot se a versenyzők, se az edzők ne érezzék meg."

Az éves állami támogatást mindig az előző év eredményei alapján határozzák meg, Szabó szerint ez az összeg a szövetség költségvetésének nagyobb részét, körülbelül kétharmadát teszi ki. (Az úszószövetség idén 240 milliós forintos állami támogatásban részesül, tehát a költségvetése körülbelül 360 millió forint lehet.) "Enélkül nem tudnánk működni" - jegyezte meg, ám késésről egyelőre nem lehet beszélni, hiszen a támogatás kifizetése eleve április 1-től indult volna. "Az eddigi hónapokra a szövetség már előfinanszírozott néhány fontos eseményt, versenyt, edzőtábort, de lassan itt az ideje, hogy a vébére is foglaljunk szállást és repülőjegyeket, hogy minél jobb lehetőségeink legyenek. Ezekkel vagyunk késésben."

"Semmi baj nincs Czenével"

A helyzetet bonyolította, hogy Gyárfás Tamás és Czene Attila sportért felelős államtitkár között is ellentét alakult ki, Gyárfás korábban úgy nyilatkozott, hogy Czene személyes sérelemi miatt fordul az úszószövetség ellen. A felek szerdán tárgyalóasztalhoz ültek, és megállapodtak abban, hogy a jövőben együttműködnek, hogy ezzel is elősegítsék a sportág körüli mielőbbi nyugalmat.

"Szerintem csak annyi történt, hogy a felek elmondták a véleményüket. Úgy gondolom, a sporton belül mindent el lehet intézni. Czene Attila is sportember volt, ráadásul az úszósportban élte az életét, biztosan nem akart rosszat. Semmi baj nincs vele, egyszerűen végzi a munkáját, mint ahogy mi is. Érdekellentétek pedig egyáltalán nincsenek."

"Sokkal rosszabb lett volna, ha valaki olyan ver meg, akit nem ismerek"

Szabó számára nem idegen terep a sportpolitika, hiszen 2004-ben az Országgyűlés Ifjúsági és Sport Bizottságának tanácsadója volt, 2006-tól pedig a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályán dolgozott.

Nemrégiben felmerült az is, hogy Nyíregyháza polgármestere lehet, végül azonban meghiúsult a terv. "Valóban, nem olyan régen megkerestek, induljak a választáson. De miután az életem és a családom már Budapesthez köt, nehezen lehetett volna megoldani ezt a kettősséget. Pedig tetszett volna a feladat, sokat kaptam a várostól, jó lenne visszaadni abból valamit."

Korábban sokan balszerencsés sportolónak könyvelték el, hiszen Egerszegi Krisztinával egy időben versenyzett, így neki nemcsak a világversenyeken, de Magyarországon is mindig az ezüstérmek jutottak. Ő azonban ezt teljesen másképp élte meg. "A média számára ez mindig kérdés volt, nekem nem. A legkomolyabban mondom, mindig örültem az ezüstnek. Bennem mindez csak akkor vetődött fel, ha valaki rákérdezett. Főleg úgy, hogy Nyíregyházán mindig is úgy könyveltek el mint aranyérmest. Nem éreztem pechnek, hogy a második lettem olimpián, vébén, Eb-n, hiszen ismertem Egerszegit, rengeteg időt töltöttünk együtt, láttam versenyeken, edzőtáborokban. Tudtam, mire képes. Sokkal rosszabb lett volna, ha valaki olyan ver meg, akit nem ismerek."