Vágólapra másolva!
A hagyományos leoni sakktornán június 3. és 5. között az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a spanyol Alekszej Shirov hatjátszmás párosmérkőzését rendezik meg. A nagymesterek naponta két-két partiban mérik össze erejüket, 45-45 perc lesz játszmánként a gondolkodási idejük és még lépésenként 30-30 másodperc bónusszal is gazdálkodhatnak. Anand és Shirov korábban 86 összecsapást vívott, meggyőző a regnáló címvédő fölénye, 29 partit nyert, hatot vesztett 51 döntetlen mellett.

Leonban az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a spanyol Alekszej Shirov negyedszer csatázik. A világbajnokságok során az 1997-es groningeni vb-n a negyeddöntőben vívtak meg egymással. Három év múlva Teheránban a döntőben mérkőztek meg, Anand ismét nyert, meggyőző fölénnyel 3,5-0,5-re. Egy év múlva a moszkvai vb-n is a negyeddöntőben találkoztak, Vishy ezúttal is sikerrel vette az akadályt. Először 1989-ben a GMA tornáján csatáztak, remivel indult a párharcuk, és azóta még 85-ször mérkőztek meg. 2004-ben Mainzban nyolcjátszmás rapidmeccsen találkoztak, Anand 5-3-ra nyerte a találkozót.

Érdekes megnyitáselméleti párbajok, nyíltsisakos küzdelmek jellemezték vetélkedéseiket. Shirov az egyik legeredetibb stílusú szupernagymester, hihetetlen bonyodalmakat is vállal, míg Anand jóval racionálisabb sakkozó, de a kezdeményezés megragadása után kegyetlen riválisaival szemben, a legkisebb hibákat is tökéletes pontossággal használja ki. Nem mutatja Shirov igazi játékerejét a világranglistán elfoglalt mostani 32. helyezése, illetve a szerény 2709-es Élő-pontszáma, tavaly júliusban még kilencedikként rangsorolták 2749-cel. Viswanathan Anand 2817 Élő-ponttal vezeti a ragsort.

A hagyományos sakkfesztivál rendezői 1998-ban döntöttek úgy, hogy nem versenyeznek Linaressel, és a kezdeti körmérkőzéses, klasszikus versenyforma helyett valami meglepőt találtak ki, az "advanced chess", a haladó sakknak elkeresztelt lebonyolítást. Garri Kaszparov úgy gondolta, hogy a számítógép használata kizárja az elnézésekből adódó esetleges nagy hibákat, a sakkvakságot, a szupernagymesterek minél magasabb színvonalú küzdelmeket vívhatnak. A profi világbajnok Kaszparov a bolgár Veszelin Topalovval játszott egy tízjátszmás párosmérkőzést, ahol a küzdő feleknek 1-1 óra gondolkodási idejük volt. Garri 5,5-4,5 arányban nyert, de a meccs után már korántsem volt elragadtatva saját ötletétől. Zavarta, hogy többet foglalkozott a súgó programmal, jobban tette volna, ha csak saját ötleteire támaszkodik. Egy év múlva vissza is utasította Viswanathan Ananddal tervezett mérkőzést, a beugró Anatolij Karpov megsemmisítő vereséget szenvedett, 5-1-re kapott ki. 2000-ben rendeztek először négyes tornát, Polgár Judit remekül tartotta magát Anand ellen, csak rájátszásban, rapid partiban vesztett, a döntőben az indiai nagymester Alekszej Shirov ellen győzött.

2001-ben Anand harmadszor ünnepelt tornagyőzelmet. A négyjátszmás döntőben az indiai világbajnok a hazai pályán küzdő Alekszej Shirovval szemben már a harmadik parti után megszerezte a végső sikert biztosító 2,5 pontot. Shirov nem tudott igazi ellenállást kifejteni, az elődöntőben Lékó Péter sokkal jobban megszorongatta Anandot, az orosz huszárjátékban remek partiban verte az indiai világelsőt, nagymesterünknek ez volt az első nyerése Anand ellen. A rapid meccs végül 2-2-re végződött, majd a rájátszásban nyert villámkezű Vishy.

Kilenc éve Vlagyimir Kramnyik és Anand hatjátszmás párosmérkőzést játszott, az orosz világelső 3,5-2,5-re nyert, öt remi mellett a harmadik partiban aratott győzelmet. 2003-ban a rendezők belátták, hogy rapid tempó mellett teljesen fölösleges a számítógépes programok használata. Meglepő fordulatokkal fejeződött be a 4 résztvevős rapidverseny. Már a két két elődöntő során, Topalov-Karjakin, illetve a Ponomarjov-Vallejo Pons mérkőzéseken is több durva elnézést, kihasználatlan esélyt, elhibázott lehetőséget láttunk. Végül Ponomarjov a döntőben óriási mázlival 2,5-1,5-re legyőzte Topalovot.

Egy évvel később két világklasszis szupernagymester és két ifjú titán csatáját követhettük nyomon. A négyszeres olimpiai és négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler újonc volt a spanyol városban, a torna első számú esélyesének számított. Csak látszólag verte simán a házigazdák kedvencét, Francisco Vallejo Ponst, ahogy a spanyol Alekszej Shirov is megszenvedett az azeri Tejmur Radzsabovval szemben, csak a hirtelen halál parti megnyerésével tudta megadásra kényszeríteni ellenfelét. A döntőben Szvidler 13 lépésben kikapott az első játszmában, Shirov 3,5-0,5-ös győzelmet aratott.

Forrás: Verőci Gábor
Anand a Lékó elleni meccsén

Hat éve ismét játszott a rapid sakkozás királya, Viswanathan Anand. A címvédő jogán szerepelt Shirov két világos parti elvesztésével 3-1-re kikapott a FIDE világbajnokától, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól. A trónkövetelőnek kikiáltott Magnus Carlsen nem bírt Ananddal, 3-1-re vesztett. A döntőben Anand nagy küzdelemben 2,5-1,5-re győzte le Kaszimdzsanovot.

2006-ban Veszelin Topalov könnyedén "intézte el" a helyiek kedvencét, Paco-t, azaz Francisco Vallejo Pons-t, 2,5-0,5 után a negyedik játszmát nagyon csúnyán elbukta. Viswanathan Annand a kubai Batista Bruzon elleni négyjátszmás rapid meccsén csak négy döntetlent ért el, s jöhetett a ráadás, az 5-5 perces villámpartik döntöttek. Az elsőt a kubai nyerte, Vishy egyenlített. Végül Anand a negyedik snellpartiban győzött, de enyhén szólva is kalandos körülmények között.

A döntőben így a világranglista első és második helyezettje csapott össze. A párharcot Topalov kezdhette világos színnel, de kedvezőbb pozícióját nem tudta nyerésig fokozni. A második partiban a spanyol megnyitás berlini változata került terítékre, és Anand ellenfele hathatós segítségével ledöntötte a "berlini falat". Szembetűnő volt, hogy az indiai exvilágbajnok milyen gyorsan játszott. Békésebb húrokat pengettek a harmadik játszmában, majd Anand tetszetős pozícióból végül csak remizett a negyedikben, de ez is elegendő volt sikeréhez.

Négy éve négy exvilágbajnok kapott meghívást, Topalov, Kaszimdzsanov és Ponomarjov mellett a világranglistát vezető Anand immár ötszörös tornagyőztesként ült sakkasztalhoz. Ezúttal Vishy magabiztos volt, hatodszor is nyert. Az exvilágbajnokok négyes párharcának döntőjében Topalovot 3-1-re győzte le. Ellenfelénél jóval kevesebb gondolkodási időt használt fel. Sötéttel elremizte mindkét partiját, Topalov szicíliai védelme pedig sebezhető volt.

Következett a 21. viadal, a doyen, az ukrán Vaszilij Ivancsuk volt az újonc! Meghálálta a meghívást, megszakította Anand sorozatát. Az indiai világbajnok az elődöntőben a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen is bizonytalankodott, csak villámpartikban tudta legyőzni Pacot. Látszólag simább volt Ivancsuk útja, 3-1-re verte a spanyol Alekszej Shirovot. A döntőben Anand és Ivancsuk is sokat hibázott, egy-egy nyerés és vesztés, majd remi után az utolsó játszmában Anand tisztvesztés miatt már a 16. lépésben feladásra kényszerült.

2009-ben generációs csatát láttunk a döntőben. Az előcsatározások során Ivancsuk az orosz Alekszandr Morozevicset gond nélkül győzte le 2,5-1,5-re, Carlsen csak villámpartikban tudta továbbjutását biztosítani a kínai Wang Yu ellen, 3,5-2,5 lett a vége.

Két döntetlennel indult Ivancsuk és Carlsen döntője, majd Magnus remi helyett erőszakoskodott, és a kedvenc sárkány-változatban vesztett. Ivancsuk előtt felcsillant a címvédés lehetősége, de kalandos partiban végül Carlsen egyenlített. A második villámparti száz lépésig tartott, Ivancsuk hárította a norvég fiú nyerési kísérleteit. A hirtelen halál játszmában Magnus vezette a világos bábukat, hat perce volt ellenfele 5 percével szemben, de sötétnek elegendő lett volna remiznie... Carlsen megoldotta feladatát és tornagyőztesként ünnepelhették.

A 23. viadalon három újonc is bemutatkozott a leoni arénában. Az izraeli Borisz Gelfand nagy nehézségek árán tudta megadásra kényszeríteni Francisco Vallejo Ponst. A kétszeres Amber-torna győztes, a tavalyi mainzi rapidvilágbajnok örmény Levon Aronjan is megszenvedett a kubai Perez Leinier Dominguezzel szemben. A továbbjutását jelentő győzelmet 161(!) lépésben harcolta ki.

Az elődöntő eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2741) - Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2703) 3,5 - 2,5
(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

Levon Aronjan (örmény, 2783) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2713) 2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

A papírformának megfelelően a két világbajnokjelölt, a Grand Prix-sorozat győztese, Levon Aronjan és a Világkupa-győztes Borisz Gelfand vívta a döntőt. A négyjátszmás rapidmeccsen 20-20 perc gondolkodási idejük volt és lépésenként 10-10 másodperc. Két remivel indult a csatározásuk, majd Aronjan szerzett vezetést. Gelfand kihasználta örmény ellenfele vezérvégjátékban elkövetett hibáit és egyenlített. Az 5-5 perces villámpartikban a csalódott Aronjan nem tudott igazi ellenállást kifejteni.

A döntő eredménye:
Borisz Gelfand (izraeli, 2741) - Levon Aronjan (örmény, 2783) 4 - 2
(döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)