Vágólapra másolva!
A 64 kg-osok között szereplő Káté Gyula bejutott a negyeddöntőbe, és ezzel olimpia kvótát szerzett a bakui ökölvívó-világbajnokság keddi versenynapján, ahogy később a hatvankilós Varga Miklós is. Nem sikerült viszont a nyolc közé jutnia Harcsa Zoltánnak, aki döntő fölénnyel kapott ki ukrán ellenfelétől, Darmos Józsefnek, akit pontozással győzött le az azeri Tejmur Mammedov, illetve az első kiemeltként búcsúzó Bacskai Balázsnak.

A kétszeres vb-bronz-, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik Kátéra nagyon nehéz feladat várt, mivel a kvótáért a kiváló képességű kazah Danjar Jeleusszinovval kellett megküzdenie, aki a korábbi meccsein nagyon meggyőző volt.

A meccs nem okozott csalódást semmilyen szempontból, a kazah jól mozgott, a magyar válogatott csapatkapitánya azonban az elején talán kicsit meglepte őt, az első másfél percben több nagyon tiszta és szép ütést helyezett el a fején. A folytatásban feljavult ugyan Jeleusszinov, mégis a menet végi szűk, mindössze 4-3-as Káté-vezetés egyértelműen a kazahra nézve volt hízelgő.

A második menet kiegyenlített küzdelmet hozott, Káté nem kapkodott, várt a megfelelő pillanatra, ám ütésindításaiba így is néha belevert Jeleusszinov, akinek különösen a bal keze volt veszélyes. A magyar öklöző ugyanakkor ebben a szakaszban is higgadt volt, s amikor közel tudott kerülni riválisához, rendre tisztán talált, ennek ellenére némileg meglepő volt 10-7-es előnye.

Az utolsó három percben Káté már nagyon szépen kézben tartotta a meccset, ellenfele hiába próbált hosszabb kezeivel messziről ütni, Káté szinte mindig jókor lépett a kazah ütőtávján belülre, s gyönyörű jobb csapottakkal lépegetett a londoni kvóta felé, amit végül teljesen megérdemelten, 17-11-es pontozással szerzett meg.

"Iszonyatosan nehéz meccs volt, nem szeretem a kazahhoz hasonló, sokat mozgó bokszolókat, ráadásul balkezes is, de szerencsére megcsináltam - mondta lihegve a meccs után a harmadik olimpiája előtt álló Káté, akinek viccelődni is maradt ereje. - Edzőm, Öcsi bácsi tegnap azt mondta szaggassam szét Jeleusszinovot, én meg megígértem, hogy olyan leszek mint egy zárt tésztaszaggató. Nehéz volt, sajnos egy-két bal horogba bele is néztem, amiért kaptam némi dorgálást, de nagyon örülök, hogy győztem."

Káté az éremért szerdán a brazil Everton dos Santosszal mérkőzik meg, ám a magyar ennél már távolabbra tekint: "Őszintén szólva én már a sima éremnél többet akarok, van már két bronzom világbajnokságról, most mindenképpen döntőbe szeretnék jutni."

Varga kicsit megijedt, de kvótát szerzett

A 60 kg-osok között szereplő Varga Miklós ugyancsak negyeddöntőbe jutott, és ugyancsak olimpiai kvótát szerzett. A 2008-ban Európa-bajnoki bronzérmes magyar öklöző a 16 között a tadzsik Madadi Nagzsibekovot győzte le 28-20 arányban.

A hajdúsámsoni bokszoló nagyon nehéz csatán volt túl hétfőn, az óriási csatában, egy ponttal megnyert meccs fáradtsága azonban egy pillanatig sem érződött rajta. A mérkőzés puhatolózással indult, méregették egymást a felek, majd Varga találta meg először a megfelelő ütőtávot, s egy-két bal egyenessel, jobb horoggal tesztelte riválisa fejét. A magyar az egész menetben jobbnak tűnt, biztosan védekezett, s ellenfelénél lényegesen többször talált, így 7-5-ös előnnyel mehetett pihenni.

A második periódusban Varga ugyanazt hozta mint az előzőben, biztos védekezésből jó ütemben indította ütéseit, kombinációit, melyekre a tadzsiknak kevés válasza volt. Az ellenfél ment előre, próbált iramot diktálni, de nem tudta kizökkenteni Vargát, aki az utolsó menet előtt már biztosnak mondható öt ponttal vezetett.

A magyar könnyűsúlyú az utolsó szakaszban nem csupán okosan, de látványosan is bokszolt, az egyre elkeseredettebben rohamozó Nagzsibekovnak rendre súlyos pofonokkal fizetett meggondolatlan akcióindításaiért, s végül 28-20-ra győzött, s került a biztos olimpiai kvótát jelentő negyeddöntőbe, ahol az olasz Domenico Valentino lesz az ellenfele.

"Nagyon kemény meccs volt egy jó ellenféllel szemben, aki egy kicsit meglepett, mert arra számítottam, hogy fordított alapállású, ám mint kiderült, korábbi meccsén csak a riválisa miatt váltott" - nyilatkozta Varga a meccs után. "Őszintén szólva nem volt tudatos a zárt bunyó, amit most csináltam, mindenesetre jól működött. A meccsen egyszer testen keményen megfogott a tadzsik, kicsit meg is ijedtem, hogy nem bírom végig a meccset, de szerencsére nem lett baj. Nagyon örülök, ott vagyok az olimpián, ez volt a cél. Persze a vb-nek még nincs vége, az olasz korábban legyőzött, ám most látszólag nincs kirobbanó formában, de így is nagyon nehéz lesz. Rutinos, nagyon jó öklöző."

Harcsa, Darmos és Bacskai kikapott

Harcsa Zoltán sajnos nem tudta követni Káté példáját, miután döntő fölénnyel kikapott az ukrán Jevgen Hitrovtól a 75 kg-osok nyolcaddöntőjében. Szántó Imre tanítványa két szép győzelem után várta a nyolc közé jutásért, s ezzel a biztos olimpia kvótáért rendezett nyolcaddöntőt, ennek ellenére a nagyon erős ukrán számított a meccs esélyesének.

A mindössze 18 éves kispesti öklöző jól kezdte a mérkőzést, jó ütemben indított bal egyenesekkel többször talált is, ám a másfél percig teljesen hatástalan Hitrov egy bal felütéssel a földre küldte, majd a számolás után 20 másodperccel egy újabb pusztító felütéssel véget vetett a mérkőzésnek.

"Ez az ukrán már kiütötte korábban a bátyámat, meg több magyart is, most jöttem én - nyilatkozta elkeseredetten a meccs után Harcsa. - Nem féltem tőle, jól is ment minden, ám az első felütésnél éreztem, hogy baj lesz, nagyon szomorú vagyok. Szerintem eltörte a bordámat."

Harcsának még maradt esélye az olimpiai indulási jog megszerzésére, mivel ha ukrán legyőzője a fináléba jut, legrosszabb esetben is a tizedik helyen zárja a világbajnokságot.

A nehézsúlyú Darmos József a keddi nyolcaddöntőben pontozással kikapott a hazaiak Euróba-bajnokától, így már biztos, hogy nem szerezhet olimpiai kvótát a vébén. A kétszeres Eb-harmadik magyar nehézsúlyú (91 kg) az azeriek elsőszámú aranyvárományosával, azzal a Tejmur Mammedovval akadt össze a nyolcaddöntőben, aki egyértelmű esélyese volt a meccsüknek, ám reményre adhatott okot a júniusi ankarai Eb, melyen kettejük csatájából csak segédpontokkal jött ki jobban az azeri.

Ezen a találkozón azonban nem voltak a törökországihoz hasonló izgalmak: Darmos ugyan szokásához híven óriásit küzdött, ment előre, ám már az első menet után négypontos hátrányba került, három perccel később pedig már kilenc volt Mammedov előnye, miután sokkal pontosabban bokszolt riválisánál.

A záró menetben Darmos utolsó energiatartalékait mozgósította, ám továbbra is ritkán talált tisztán, Memmedov rendre megelőzte, így az azeri hiába fáradt el nagyon a végére, nagy különbséggel, 24-9-re győzött.

Darmos Józsefnek így a jövő évi kvalifikációs tornán lesz lehetősége londoni kvótát szereznie, mivel a nehéz- és szupernehézsúlyban (+91 kg) csak a vb első hat helyezettje jut ki az olimpiára.

Utolsó magyarként lépett a kötelek közé a tavalyi Európa-bajnok Bacskai Balázs, aki kikapott amerikai ellenfelétől, így nem jutott negyeddöntőbe. A magyar öklöző még mindig szerezhet londoni indulási jogot, ha Spence döntőbe jut a vébén.

A Vasas bokszolója vasárnapi, bemelegítésnek nevezhető első meccse után nagyon kemény ellenfelet kapott kedden Errol Spence személyében, aki erős és elnyűhetetlen volt a ringben.

A meccs első fél percének eseménytelensége után a vezető bíró aktivitást kért a felektől, ám ezek után sem alakult ki parázs boksz. Bacskai kereste, de nem igazán találta a megfelelő taktikát Spence ellen, aki a menet második percétől energikus akciókat mutatott be, s ugyan sok szabálytalan, vagy érvénytelen felületen landoló ütése volt, ám így is többször talált a magyarnál, és négy ponttal vezetett a végén (7-3).

A második menetre egy lényegesen aktívabb Bacskai állt fel, űzte, hajtotta az amerikait, több tiszta ütéssel be is talált, ennek ellenére még mindig kevesebbet kezdeményezett, mint riválisa, így hiába volt sokkal pontosabb, a pontozóknál döntetlen lett a menet (17-13), ami nagyon nehéz záróperiódust vetített előre.

Az utolsó szakaszban megint belekezdett Bacskai, ám az idő előrehaladtával egyre fáradtabban mozgott, a vele ellentétben szinte frissnek tűnő Spence pedig egyre könnyebben előzte őt meg, így a vége sima, 26-16-os amerikai győzelem lett.

"Semmi sem sikerült, nem tudok most mást mondani" - nyilatkozta elkeseredve a 69 kg világranglista-vezetője, egyben első kiemeltje.