Vágólapra másolva!

Káté és Bacskay már nyolcaddöntős, Boquet-ét kiütötték a bokszvébén

A 64 kg-os Káté Gyula bejutott a legjobb 16 közé, míg a 81 kg-os Szellő Imre pontozásos vereséget szenvedett az ukrán Olekszandr Gvozdiktól, s így a 32 között búcsúzott a bakui olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokságon. Bacskay Balázs magabiztos győzelmet aratott, míg Boquet Bencét kiütötte román ellenfele.

bakui vb, a 16 közé jutásért:
69 kg: Bacskai Balázs-Gabriel Maestre (venezuelai) 22-9
81 kg: Olekszandr Gvozdik (ukrán)-Szellő Imre 25-11
64 kg: Káté Gyula-Yves Ulysse (kanadai) 27-17
+91 kg: Mihai Nistor (román)-Bouquet Bence KO

A legutóbbi vb-n harmadik Káté második mérkőzésén, vasárnap 27-17-re győzte le kanadai riválisát, Yves Ulysse-t. Az idei Európa-bajnokság bronzérmese, Szellő szintén második meccsén 25-11-re kapott ki az ukrán Gvozdiktól.

"Az első menet elment, aztán a szünetben megbeszéltük Öcsi bácsival, hogy mit kell csinálni. Nem akarok túlzottan cirkalmasan fogalmazni, szétütöttem a fejét" - fogalmazott keresetlen szavakkal Káté Gyula. A válogatott csapatkapitánya kedden reggel a kazah Danyar Jeleusszinovval bokszol majd a nyolc közé jutásért, ami már olimpiai részvételt jelent.

"Káté sokat fejlődött, még 29 évesen is képes újat tanulni, és ezt be is tudja mutatni a szorítóban. Persze leginkább a régi erényeit csillogtatta, a nagy szívét, és azt, hogy az ellenfél nem tud olyan helyzetet teremteni, amelyiken ne rágná át magát" - dicsérte tanítványát Szántó Imre mesteredző.

Kovács László szövetségi kapitány is elégedett volt: "Gyuszi elkövetett egy apró hibát az első menetben, kevésbé figyelt a védekezésre, de aztán korrigált, s utána már ledarálta a nagy ütőerejű, de tapasztalatlan kanadait."

A 81 kg-ban kiesett Szellő Imre számára egyelőre elúszott a kvótaszerzés lehetősége. Tavasszal, az isztambuli selejtezőn javíthat. "Gvozdik nagyon fejbevágott az elején, aztán kaptam még vagy hat tiszta ütést, a túlélésért küzdöttem az első menetben" - kesergett a 28 éves Szellő. "Később próbáltam felkapaszkodni, de kevés sikerrel. Pedig jól sikerült a bemelegítésem, nem is ebédeltem, nem voltam több 82 kilónál, roppant erősnek éreztem magam. Aztán a szorítóban minden másképp történt..."