Vágólapra másolva!
Az amerikaiak legendás kerékpárosát, Lance Armstrongot több mint ötszázszor ellenőrizték a pályafutása alatt, három korábbi csapattársa is azt vallotta, látta doppingolni, mégsem tiltották el soha. A fennállása során minden ügyet megnyerő Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége szinte az egyetlen szervezet, amely még nem adta fel, hogy rábizonyítsa a doppingolást. Azt tervezik, hogy lebuktatják, és elveszik mind a hét Tour de France-győzelmét.

Amikor már Lance Armstrong azt hihette, hogy a kerékpáros karrierjének befejezésével lezárult évek óta tartó doppingbotránya is, robbant az újabb bomba, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerdán közölte, hivatalos eljárást indított ellene.

Idén februárban a szövetségi főügyész ejtette a doppingolás vádját a hétszeres Tour de France-győztes ellen, az USADA vezetője, Travis Tygar azonban már akkor jelezte, ők bizony nyomozgatnak még egy kicsit. Egészen addig jutottak, hogy Armstrongot és akkori csapatának, a US Postalnak három orvosát, valamint két vezetőjét bűnösnek találták, ezért mindenki ellen eljárást indítottak. A vád szerint az Armstrongtól 2009-ben és 2010-ben levett mintákban EPO-t találtak, és vértranszfúzióval is gyanúsítják, az orvosok és a csapatvezetők pedig tudtak mindenről.

Az EPO (erythropoietin) egy hormon, amely a vesében termelődik, és arra készteti a csontvelőt, hogy több vörösvértestet termeljen. Több vörösvértesttel a vér több oxigént képes szállítani, ezáltal a mesterségesen beadagolt EPO nagyon jelentős állóképesség-növekedést okoz.


Armstrong közleményben reagált, közölte, soha nem doppingolt, és egyetlen tesztje sem lett pozitív. Ez azért is érdekes, mert a szóban forgó időszakban, 2009-ben és 2010-ben már ismerték az EPO-t és a vértranszfúziót is, mégsem sikerült kimutatni a doppingolás tényét.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor teljesen evidens, hogy nem lehet csupán "tiszta emberi erőből" letudni egy háromhetes körversenyt, ahol szinte minden nap 150-200 kilométereket tekernek a versenyzők, nagyrészt ráadásul hegyekben, hiszen az emberi szervezetet nem erre tervezték. Armstrongnál ráadásul a nagy sikerkorszak előtt hererákot diagnosztizáltak, ami áttéteket képzett az agyában és a tüdejében, de sikerült felépülnie. Betegsége után nyolc kilóval könnyebben, jóval szálkásabb izomzattal tért vissza, első Tour de France-át pedig 1999-ben nyerte meg, amit később újabb hat győzelem követett. A legfrissebb hírek szerint mind a hetet elvehetik tőle, ha bebizonyosodik, hogy doppingolt.

Annyival a mezőny előtt járt mindig, hogy a doppinggyanú folyamatosan fennállt nála, viszont soha nem tudták rábizonyítani, pedig a több mint húsz év alatt több mint ötszázszor ellenőrizték. Az USADA az egyetlen, amely nem adta fel a harcot. Amerikai források szerint az ügynökség fel fogja használni Armstrong több korábbi csapattársa, George Hincapie, Floyd Landis és Tyler Hamilton vallomását is. Mind a hárman azt mondták, hogy látták, amikor Armstrong doppingolt.

"Ugyanúgy megkapott mindent, mint mi. EPO, tesztoszteron, vértranszfúzió. Láttam az EPO-t a hűtőjében, mint ahogyan azt is többször, ahogyan beinjekciózza magába. Én is így tettem megannyiszor" - nyilatkozta a CBS amerikai hírtelevíziónak Hincapie, aki az amerikai klasszis mind a hét Tour-sikere alkalmával a segítője volt.

Később eltiltották Landist is, aki az ABC csatornának azt mondta, akkor kezdett doppingolni, amikor Armstrong csapattársa lett. "Ő adta nekem az első testre ragasztható tesztoszterontapaszokat, és többször láttam, hogy vérátömlesztést kapott a szobájában, gyakran a saját pihent véréből. EPO-t is kapott a Tour de France-ok alatt, több helyszínen is. Az orvosai mindig tudták, mikor kell neki beadni, hogy a következő ellenőrzésre minden rendben legyen. EPO-t nemcsak neki, nekem is többször adtak."

Forrás: AFP/Joel Saget
Hincapie (balra) ott volt Armstrong mind a hét Tour-győzelménél

A 2005 és 2007 között eltiltott Hamilton a US Postalnál volt Armstrong csapattársa. Amikor bevallotta, hogy doppingolt, elmondta, Armstrong is ugyanígy tett, csak nem bukott meg. Hamilton szerint Armstrong azt is elmesélte neki, hogy a 2001-es svájci körversenyen EPO-val fennakadt a vizsgálaton, de a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség közbenjárására megúszta a büntetést.

"Már 1999-ben, az első Tour-győzelménél láttam EPO-t a hűtőszekrényében. Láttam, ahogy belövi magának, úgy, ahogy mi is csináltuk. Tudom, hogy korábban produkált pozitív tesztet, ezt ő mondta nekem. Voltak, akik gondoskodtak róla. Nem ismerem az ügy pontos részleteit, de azt tudom, hogy Lance emberei, valamint a másik oldal, a nemzetközi szövetség képviselői kidolgozták, miként lehetne ezt az ügyet eltussolni" - fogalmazott Hamilton.

A vizsgálatot elvégző svájci labor akkor ezt cáfolta: "Négy vizeletmintában gyanúsan magas EPO-értéket mértünk az Armstrong által megnyert svájci körversenyen, de egyik minta sem az övé volt. A teszteredményeket nem rejtegettük" - mondta Martial Saugy, a labor akkori vezetője.

Egyelőre nyitott kérdés marad tehát, hogy a 40 évesen triatlonversenyeken induló Armstrong valaha is doppingolt-e, mindenesetre a 12 éve alapított USADA ügynökség még soha egyetlen ügyet sem veszített el, amit sportolók ellen indított. Az Amerikában nemzeti hősként tisztelt Armstrong esetében azonban kemény fába vágta a fejszéjét.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a 2000-ben alakult USADA egy valóban nagyon komoly, erős doppingellenes szervezet, amely rendkívül magas költségvetésből dolgozik.

"Nagy hatalom az USADA, és jellemző, hogy az Egyesült Államokban az ügyek sokkal gyakrabban és sokkal hamarabb kerülnek a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé, talán mert az amerikaiak sokkal harcosabbak" - mondta az [origo]-nak Tiszeker.

A CAS a legfelsőbb fórum, döntése ellen már nem lehet fellebbezni. Az ügymenet elején a nemzeti doppingellenes - Armstrong esetében az USADA - ügynökség lefolytatja a tárgyalást első, majd másodfokon, és ez ellen lehet a sportolónak fellebbeznie. Ha ezt elutasítják, akkor a CAS-hoz fordulhat az érintett.

Tiszeker úgy véli, ha az USADA eljárást indított Armstrong ellen, akkor az ügyet körültekintően körbejárta, és megalapozottnak tartja. "Érdemes megnézni Contador esetét, amikor a WADA megfellebbezte a spanyol szövetség döntését, tudta, miért teszi, és végül győzött is. Ok nélkül nem indítanak eljárást, persze ez nem jelenti azt, hogy Armstrongnak nincsen esélye."

Tiszeker szerint érdekes és elhúzódó lesz Armstrong ügye, mert az USADA-nak és persze a sportolónak is óriási presztízskérdés, hogy mi lesz az végeredmény, de a CAS előtt mindenki tiszta lappal indul, "mintha előtte semmi nem történt volna".